Λάρισα

Ο Χρήστος Κέλλας «φέρνει» στη Βουλή αιτήματα του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας

Αιτήματα του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας (ΔΣΛ) και εν γένει του δικηγορικού κόσμου έθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας προς τον αρμόδιο Υπουργό, Κώστα Τσιάρα, τα ακόλουθα:

«Βελτιώσατε την προϋπόθεση εγγραφής στην κατάσταση συνηγόρων νομικής βοήθειας από 10 παραστάσεις σε 5. Δεδομένου ότι ο αριθμός δεν είναι υποχρεωτικός και επειδή τα νέα παιδιά έχουν πολλά προσόντα, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, λαμβάνοντας, επίσης, υπόψη ότι στην κοινοτική Οδηγία δεν είναι υποχρεωτικές οι παραστάσεις, μήπως θα έπρεπε να τις καταργήσετε τελείως και να τις αντικαταστήσετε από υποχρεωτικά σεμινάρια που θα διοργανώνουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι;   

Σε σχέση με το εισόδημα για την παροχή νομικής βοήθειας, τα αναφερόμενα ποσά αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Συνεπώς, δίνεται σε όλους η δυνατότητα να προσφεύγουν στη νομική βοήθεια, εις βάρος, ωστόσο, του δικηγόρου-ελεύθερου επαγγελματία, που δεν είναι στις καταστάσεις διορισμού. Ο ΔΣΛ εισηγείται το ενδεδειγμένο ποσό, για να δικαιούται κάποιος νομική βοήθεια, να παραμείνει εκεί που ήταν μέχρι σήμερα».

Αποζημίωση δικηγόρων για τον Μάιο και απορρόφηση επιτυχόντων διαγωνισμού ειρηνοδικών 2015

Ο Λαρισαίος πολιτικός επεσήμανε ότι οι δικηγόροι «επλήγησαν από την πανδημία το προηγούμενο διάστημα», ζητώντας από τον κ. Τσιάρα «να αποζημιωθούν για τον Μάιο, δεδομένου ότι τα δικαστήρια είναι κλειστά», ενώ εστίασε στο θέμα των επιτυχόντων του διαγωνισμού ειρηνοδικών του 2015, σημειώνοντας:

«Κύριε Υπουργέ, αυτοί οι άνθρωποι εξετάστηκαν στον διαγωνισμό, που έγινε από καθηγητές και δικαστές της ΕΣΔΙ, αξιολογήθηκαν και πέτυχαν. Προβλέπετε την παράταση ισχύος του πίνακα επιτυχόντων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021. Τι θα γίνει μετά; Πρόκειται για ένα θέμα, που έχει συζητηθεί και στο παρελθόν. Μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί 330 και απομένουν περίπου 500.

Από το 1966, που διενεργήθηκε για πρώτη φορά διαγωνισμός, έως σήμερα, εξαντλούνταν πάντα ο πίνακας. Και επειδή στην πλειοψηφία τους πρόκειται για αριστούχους με βαθμούς 9 και 9.5, γιατί δεν εξαντλείτε τον πίνακα τώρα, όπως και στο παρελθόν;

Δημιουργείτε την κατεύθυνση Ειρηνοδικών στη Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, προβλέποντας την προκήρυξη εισαγωγικού διαγωνισμού. Ορθώς! Θα μπορούσατε, όμως, να προβλέψετε μεταβατικά την κατάταξη των επιτυχόντων στη νέα κατεύθυνση, ώστε να εκπαιδευτούν και εν συνεχεία να διοριστούν, δεδομένου ότι έχουν ήδη περάσει τη διαγωνιστική διαδικασία. Εσείς, ένας άνθρωπος, που είστε υπέρ της αξιοκρατίας, πιστεύω ότι θα βρείτε λύση».

Θεραπεία της συνεπιμέλειας παιδιών γονέων που είναι σε διάσταση

Ακόμη, ο κ. Κέλλας ανέδειξε, μεταξύ άλλων, το θέμα της θεραπείας της συνεπιμέλειας παιδιών γονέων που είναι σε διάσταση, ζητώντας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του οικογενειακού δικαίου, φέροντας ως παράδειγμα ευρωπαϊκές χώρες, όπου η συνεπιμέλεια είναι υποχρεωτική, και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Δείτε την ομιλία εδώ: https://youtu.be/4XZEKDv3OUI

Previous ArticleNext Article