Ελασσόνα

Επισκέψη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας στο Μουσείο της Αγροτιάς στα Αραδοσίβια

Συνεχίζεται, και φέτος, η επισκεψιμότητα σχολείων στο  Αγροτικό-Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων, για την βιωματική θεματική πληροφόρηση των μαθητών στην αγροτική οικιακή οικονομία.

 Ειδικότερα, το Μουσείο της Αγροτιάς στα Αραδοσίβια, επισκέφθηκαν μαθητές και δάσκαλοι του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας, στις 9 Μαρτίου 2017, με πρωτοβουλία του Αετορραχίτη δάσκαλου κ. Χρήστου Δημητριάδη και της διευθύντριας του Σχολείου κ. Χατζηυγέρη, που κατάγεται από την Σκόμπα (Λεύκη). Πριν από την έναρξη της περιήγησης των μαθητών στους εκθεσιακούς χώρους, τους υποδέχθηκε, αρχικά, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. δρ Κώστας Σαχινίδης, ο οποίος, στην σύντομη ομιλία του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης του Μουσείου αλλά και στην τοπική ιστορία των Αραδοσιβίων. Στη συνέχεια,   η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Νίκη Σερσέμη-Κυριακίδου, ξενάγησε τους μαθητές στο Μουσείο, οι οποίοι επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τους παλαιότερους τρόπους ζωής στο χωριό. Άλλωστε αυτός είναι και ο ρόλος του Αγροτικού Μουσείου, και του κάθε Μουσείου, να λειτουργεί  ως ένας εξωσχολικός εκπαιδευτικός Φορέας και να επιμορφώνει μικρούς και μεγάλους σχετικά με την οικιακή και αγροτική οικονομία, την τοπική ιστορία κ.λπ. Ιδιαίτερα, οι μαθητές επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τον οικιακό εξοπλισμό και τα χρηστικά αντικείμενα, που υπήρχαν στα παραδοσιακά σπίτια μιας άλλης εποχής, και για τη ζωή κατοίκων των χωριών, δεδομένου οτι η μεγάλη συλλογή του Μουσείου παρουσιάζει όλα τα λαογραφικά και εθνογραφικά στοιχεία του τοπικού Αγροτικού Πολιτισμού. Ακόμη, στο πλούσιο παραδοσιακό πολιτιστικό υλικό του Μουσείου μαρτυρούνται όλες οι εθιμικές μορφές ζωής, με τις παραδοσιακές τοπικές φορεσιές των αγροτών και των κτηνοτρόφων, με τα σπιτικά υφαντά και τους παραδοσιακούς τρόπους χρήσης και επεξεργασίας του μαλλιού, με τα είδη λαϊκής τέχνης, με τον πλήρη οικιακό εξοπλισμό κ.ά. Όλα αυτά τα εκθέματα ζωντανεύουν και ενεργοποιούν τη συλλογική μνήμη του κάθε επισκέπτη σχετικά με την οργάνωση της αγροτικής κοινωνίας της υπαίθρου.

Γενικότερα, στο Μουσείο, οι μαθητές γνώρισαν την οικονομική ιστορία του τόπου και τον τρόπο οργάνωσης του κάθε νοικοκυριού, δεδομένου οτι τα μουσειακά εκθέματα αναδεικνύουν την κοινωνική και οικονομική ζωή του αγροτικού και του κτηνοτροφικού πληθυσμού.                              Για όλους αυτούς τους λόγους, πρέπει όλοι οι δάσκαλοι και όλα τα σχολεία της περιοχής μας (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) αλλά και σχολεία από άλλες εκπαιδευτικές περιφέρειες, να επισκεφθούν το μουσείο της αγροτιάς γιατί, σίγουρα, έχουν να μάθουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουν.

Επίσης και ο Δήμος της Ελασσόνας πρέπει να επιδείξει, επιτέλους, το ενδιαφέρον του για όλα τα προβλήματα του Μουσείου και να κάνει άμεσα τις αναγκαίες βελτιώσεις του κτηρίου, με προστατευτικά κάγκελα στη σκάλα, με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και με περίφραξη του κτηρίου διότι

 το Μουσείο αποτελεί ένα δεύτερο σχολείο για μικρούς και μεγάλους. 

Previous ArticleNext Article