Λάρισα

Εγκαταστάθηκαν σε Λάρισα – Βόλο οι νέοι σταθμοί παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης

«Σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος εγκαταστήσαμε το φετινό Οκτώβριο νέους σταθμούς παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Λάρισα και το Βόλο. Οι μετρήσεις των σταθμών αυτών αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και είναι προσβάσιμες σε όλους. Παρά την καθυστέρηση στη διαδικασία καθώς ο διαγωνισμός ήταν κοινός για όλη την χώρα, και έγινε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουμε πλέον σαφή και αξιόπιστα δεδομένα, έτσι ώστε να προβαίνουμε στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, όποτε χρειαστεί..

Στο προσεχές μέλλον υπάρχει η πρόβλεψη να τοποθετηθούν αντίστοιχοι σταθμοί σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, ενώ προμηθευόμαστε σύντομα δυο «καπνόμετρα» ώστε να παίρνουμε και σημειακές μετρήσεις. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο».

Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός απαντώντας σε ερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου της «Οικολογικής Θεσσαλίας» κ. Νίκου Πουτσιάκα κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στην απάντησή του ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε:

– «Στις σκέψεις μας είναι να κάνουμε μια ενημερωτική καμπάνια για την αέρια ρύπανση ώστε να υπάρχει ευρεία ενημέρωση στους πολίτες για το ζήτημα

-Σε μια κοινωνία η οποία βέβαια η οποία έχει πληγεί βαθειά από τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης το να αντιμετωπίσεις το φαινόμενο της αέριας ρύπανσης είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Όταν υπάρχουν πολίτες που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας για να ζεσταθούν θα χρησιμοποιήσουν ότι βρουν, όμως χρειαζόμαστε τη δύναμη του ενός στο μαζί.

– Έχουμε απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις προς τους κατοίκους να χρησιμοποιούν νόμιμα προϊόντα προς καύση στις οικίες τους, καθώς παρουσιάζονται αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων, κυρίως τις βραδινές ώρες της ημέρας (20:00 έως 24:00). Παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος των μετρήσεων δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τις τιμές λήψης έκτακτων μέτρων, τις ημέρες και ώρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υγρασίας οι σημειακές τιμές μπορούν να προσεγγίσουν το όριο αυτό.

– Γνωρίζουμε ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες. Θα πρέπει όμως όλοι οι πολίτες να δουν το θέμα προσεκτικά και να φροντίσουν για την υγεία τους και την υγεία των συνανθρώπων τους. Με υπευθυνότητα και ρεαλισμό πρέπει να κάνουμε, ατομικά και συλλογικά,  ό,τι είναι δυνατό έτσι ώστε να διαφυλάξουμε το κοινό μας σπίτι που είναι το περιβάλλον.

-Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποιούμε ελέγχους στην αγορά για κακής ποιότητας καύσιμα υλικά, ώστε να αποτρέψουμε τη διάθεσή τους και να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Παράλληλα ελέγχουμε επιχειρήσεις και βιοτεχνίες. Όμως οι υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων δεν εμφανίζονται τις πρωινές ώρες όταν οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν, αλλά κατά τις βραδινές λόγω της οικιακής χρήσης. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν μπορεί να προβεί σε οικιακούς ελέγχους όταν μάλιστα δεν έχει την αρμοδιότητα αυτή. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί στο τι υλικά επιλέγει για οικιακή καύση.

– Με την κατασκευή από την Περιφέρεια Θεσσαλίας των περιφερειακών οδών σε Βόλο, Καρδίτσα, Λάρισα και Τρίκαλα αποσυμφορήσαμε τα κέντρα των πόλεων από τους μεγάλους κυκλοφοριακούς φόρτους, που αντιμετώπιζαν, γεγονός που βοήθησε στην μείωση της αέριας ρύπανσης.  Μάλιστα σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο έκανε μετρήσεις στο Βόλο με πιστοποιημένο μετρητή, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατάσταση βελτιώθηκε με τον περιφερειακό.

– Συνεργαστήκαμε με την Εταιρεία Φυσικού Αερίου Θεσσαλίας για την αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου και τα αποτελέσματα ήταν θετικά».

Previous ArticleNext Article