Ελασσόνα

Γιορτάζει η ιστορική Ι. Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος Συκέας

Πανηγυρίζει το ιστορικό μοναστήρι της Αναλήψεως του Σωτήρος, που βρίσκεται λίγο έξω από τη Συκέα Ελασσόνας,  Τετάρτη 16 και  Πέμπτη 17 Μαΐου. Η συγκεκριμένη θρησκευτική πανήγυρη κάθε χρόνο συγκεντρώνει πολύ κόσμο και εκατοντάδες προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, του νομού Λάρισας και γειτονικών νομών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΜΑΪΟΥ:

6 μ.μ.: Ακολουθία της Αποδόσεως της Εορτής του Πάσχα στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Συκέας Ελασσόνας. Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη λιτάνευση και η μεταφορά πεζή της Ιερής Εικόνας της Αναλήψεως από τη Συκέα έως την Ι. Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος, με τη συνοδεία πιστών. Αμέσως μετά, στις 7 μ.μ., στην Ι. Μονή θα ψαλεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία, όπου θα χοροστατήσει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΜΑΪΟΥ:

7:30 π.μ.: Όρθρος – πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία, χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος.

Η ΜΟΝΗ

Η Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος βρίσκεται κτισμένη σε απόσταση 3 χιλιομέτρων δυτικά της Συκέας Ελασσόνας. Παλαιά Σταυροπηγιακή μονή με μεγάλη προσφορά. Το πλήρες και κανονικό όνομα της μονής είναι «Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αναλήψεως». Ωστόσο δεν γνωρίζουμε πότε και πώς καθιερώθηκε να πανηγυρίζει την ημέρα της Αναλήψεως του Σωτήρος και όχι στις 15. Για την ίδρυση της μονής πληροφορούμαστε από την επιγραφή που βρίσκεται στο υπέρθυρο της δυτικής θύρας του Καθολικού, που μαρτυρεί ότι η μονή ιδρύθηκε επί αρχιερατείας του αρχιεπισκόπου Ελασσώνος Γερμανού και το έτος, κατά το οποίο ολοκληρώθηκε η αγιογράφηση του Καθολικού της μονής, ήταν το 1650. Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε από τους μοναχούς Ιωακείμ και Ιωάννη και Διονύσιο. Ήταν ανδρική από της ιδρύσεώς της, ενώ έπαψε να λειτουργεί το 1932 με τελευταίο μοναχό τον ηγούμενο Διονύσιο.

Το 1988, επί μακαριστού μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Σεβαστιανού, εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή γυναικεία αδελφότητα και μέχρι σήμερα έχει ανακαινισθεί πλήρως το Καθολικό και οι υπόλοιποι χώροι του μοναστηριού. Σήμερα η αδελφότητα αποτελείται από 3 μοναχές, με ηγουμένη τη μοναχή Παντάνασσα. Η αρχιτεκτονική του Καθολικού είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με πλάγιους χορούς. Ο κυρίως ναός χωρίζεται σε τρία κλίτη από δύο σειρές κίονες, τρείς σε κάθε σειρά. Το Καθολικό κοσμείται από παλαιό ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Η Μονή διέθετε μεγάλη περιουσία από δωρεές και κληρονομήσεις επί Τουρκοκρατίας και βοήθησε πολύ στην εκπαίδευση των νέων, την εποχή εκείνη. Αρχικά λειτουργούσε κρυφό σχολείο εντός της Μονής. Αργότερα η ίδια χρηματοδότησε την ανέγερση δημοτικού σχολείου στο χωριό Συκέα και κάλυπτε τα λειτουργικά έξοδα και τον μισθό του δασκάλου. Η Μονή αποτελούσε τόπο προσκυνήματος και για ανθρώπους που ήταν βασανισμένοι ή προσπαθούσαν να γιατρευτούν από ασθένειες. Το μοναστήρι στήριξε τους αγώνες του έθνους εναντίον των Τούρκων και στον Μακεδονικό Αγώνα, προσφέροντας στους αγωνιστές υλική βοήθεια και ηθική στήριξη, καθώς και στην Μικρασιάτικη καταστροφή με την υποδοχή των προσφύγων.

Πριν τρία χρόνια, εγκαινιάστηκε και άρχισε να λειτουργεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο – Κειμηλιαρχείο της Ι. Μονής, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Βασιλείου.

* Με αφορμή την ετήσια πανήγυρη της Μονής, ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Συκέας Ελασσόνας διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν βραδιές νεολαίας(Τετάρτη και Πέμπτη), στον προαύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Συκέας και βέβαια το 5ο Αντάμωμα Παιδικών Χορευτικών, που θα αρχίσει στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, στην πλατεία της Συκέας.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

του Γιάννη Μουκίδη

Previous ArticleNext Article