Επισκέφθηκα, αργά το απόγευμα της χθεσινής ημέρας και μετά την έντονη χαλαζόπτωση, αγρότες της περιοχής του Δαμασίου προκειμένου να ενημερωθώ από τους ίδιους τους παραγωγούς.
Παρότι η έκταση της ζημιας θα μπορεί να εκτιμηθεί τις επομενες μερες μόνο, ήδη γίνεται λόγος ακόμα και για 100% καταστροφή. Κατόπιν της επισκεψής μου αυτης και της συζήτησης με τους συντοπίτες μου παραγωγους τίθενται τα ακόλουθα ζητήματα: – Λειτουργεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ καθώς και το σύστημα αναχαίτισης/«βομβαρδισμού» των χαλαζόκοκκων από τα ειδικά αεροπλάνα; Γιατί η περιοχή του Δαμασίου δεν είναι σαφώς ενταγμένη σε ζώνη προστασίας και δράσης του ως άνω εναέριου συστήματος χαλαζοπροστασίας; – Υπάρχει μελέτη εναλλακτικής προστασίας των καλλιεργειών από χαλαζόπτωση; Με τι κόστος για τους παραγωγούς; – Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ οφείλουν να καταβάλλονται άμεσα, και σε κάθε περίπτωση εντός το πολύ 2-3 μηνών από τη συγκομιδή , εφόσον έχει γίνει η καταγραφή σε κατάλληλο χρονικό σημείο που θα επιτρέπει την πραγματική εκτίμηση της ζημίας.
Εξυπακούεται ότι η αποζημίωση πρέπει να καταβάλλεται ολοσχερώς και όχι τμηματικά! – Οι αναλογιστικές μελέτες του ΕΛΓΑ να αποτυπώνουν προβλέψεις για περιπτώσεις αδυναμίας καταβολής εισφορών σε περίπτωση ζημιας στην παραγωγή, ιδίως ολικής καταστροφής, εφόσον από το ανύπαρκτο εισόδημα δεν μπορεί να καταβάλλεται εισφορά (ουδείς υποχρεούται εις τα αδύνατα, κατά πάγια αρχή του δικαίου μας).
Φυσικά, οι ενήμεροι ασφαλιστικά παραγωγοί οφείλουν να αποζημιώνονται πάραυτα. – Πάγιο πια το αίτημα αλλαγής του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ προκειμένου να εκπληρώνει ουσιαστικά τον προορισμο του οργανισμού, ήτοι την ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής και του κεφαλαίου των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ας υπάρξει επιτέλους σοβαρός και συνολικός σχεδιασμός για την προστασία της παραγωγής του τόπου μας από φυσικές καταστροφές, πριν την επέλευση κάθε κινδύνου και όχι μόνο μετά την καταστροφή των παραγωγών μας και της τοπικής οικονομίας.