Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος: “Πότε θα εκδοθούν οι νέες ταυτότητες ασφαλείας από την ΕΛΑΣ;”

«Για ποιο λόγο καθυστερεί η έκδοση των αστυνομικών ταυτοτήτων ασφαλείας, παρά το γεγονός ότι οι υπάρχουσες τυγχάνουν πλαστογράφησης είτε από αλλοδαπούς που θέλουν να ταξιδέψουν σε χώρες της ΕΕ -με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται σε ιδιότυπη καραντίνα στη ζώνη Σένγκεν- είτε από παρανόμους που έτσι καταφέρνουν και ξεφεύγουν από τον νόμο;». Το ερώτημα αυτό θέτει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο. Επιπλέον, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτά αν οι νέες αστυνομικές ταυτότητες ασφαλείας θα εκδοθούν από την ΕΛΑΣ, που αποδεδειγμένα έχει τα τεχνολογικά μέσα και τις υποδομές για να το πράξει.

Στην ερώτηση αναφέρεται ότι «εδώ και μήνες, Έλληνες πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την πολύ δυσάρεστη εξέλιξη της υποβολής σε ελέγχους ταξιδιωτικών εγγράφων σε αεροδρόμια της Γερμανίας, οι αρχές της οποίας τους επέβαλαν επικαλούμενες αύξηση των συλληφθέντων αλλοδαπών με πλαστές ελληνικές ταυτότητες. Το γεγονός αυτό αμαυρώνει την εικόνα της Ελλάδος διεθνώς, καθώς εμμέσως υποβιβάζεται σε χώρα β΄ κατηγορίας στην ζώνη Σένγκεν, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εν γένει θέση της στην ΕΕ.

Ταυτοχρόνως, πληροφορούμαστε για συλλήψεις εγκληματικών στοιχείων, μεταξύ αυτών και τρομοκρατών, που επίσης κατέχουν πλαστές ταυτότητες με τις οποίες μπορούν επί μακρόν να κινούνται άνετα, χωρίς να εντοπίζονται.

Η κατάσταση αυτή είναι προφανές ότι έχει φθάσει σε ένα οριακό σημείο και η πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα τα ενδεδειγμένα μέτρα, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα αλλά και η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα στην Ευρώπη. Η ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα της πλαστογράφησης και παραποίησης των ταυτοτήτων είναι η έκδοση νέων αστυνομικών ταυτοτήτων ασφαλείας».

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ σημειώνει ότι «η Ελληνική Αστυνομία κατέχει όλες τις κατάλληλες υποδομές ώστε να ανταποκριθεί σε αυτό το έργο. Ως γνωστόν, η ΕΛΑΣ εκδίδει σχεδόν επί δεκαετία τα βιομετρικά διαβατήρια της Ελληνικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον σχετικό Κανονισμό της ΕΕ, τα οποία έως σήμερα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν πλαστογραφηθεί. Η ΕΛΑΣ εκτυπώνει επίσης, πέραν των διαβατηρίων τις άδειες οδήγησης του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, τις ταυτότητες του αστυνομικού προσωπικού, τις άδειες διαμονής ομογενών, τις άδειες διαμονής ενιαίου τύπου για τους αλλοδαπούς».

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της βουλής κ.κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Γεώργιος Καρασμάνης, Δημήτριος Κυριαζίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Κωνσταντίνος Τζαβάρας.

Previous ArticleNext Article