Ελλάδα

Μειώνεται το προσδόκιμο ζωής στη Θεσσαλία – Τι δείχνει σχετική έρευνα

Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού και η αύξηση της θνησιμότητας φέρεται να είναι οι βασικοί υπαίτιοι για την μείωση του προσδόκιμου ζωής στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα της Eurostat που αναφέρονται στο 2021, το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων έχει μειωθεί από τα 81,3 χρόνια ζωής το 2019, στα 80,4 το 2020 και τα 80,1 το 2021. Μία σημαντική μείωση, η οποία όμως δεν δείχνει όλη την εικόνα, αφού η πανδημία δεν χτύπησε με τον ίδιο τρόπο και με την ίδια ένταση τις διάφορες χώρες και λαούς της Ευρώπης και έτσι, η αλλαγή στο προσδόκιμο ζωής παρουσιάζει σημαντική διακύμανση ανάμεσα στα διαφορετικά κράτη.

Διχοτόμηση Ανατολής – Δύσης

Κοιτώντας τον χάρτη της Ευρώπης ως προς την μείωση του προσδόκιμου ζωής φαίνεται ξεκάθαρα μία σημαντική διαφορά μεταξύ των χωρών της δυτικής Ευρώπης και αυτές της ανατολικής. Καμία χώρα της Δύσης δεν είδε μείωση μεγαλύτερη του ενός έτους, ενώ καμία χώρα της Ανατολής δεν είδε μείωση μικρότερη του ενάμιση έτους.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Η δική μας περίπτωση φαντάζει κάπως ενδιάμεση, και εξαρτάται πάνω σε ποια γεωγραφική ταξινόμηση προτιμούμε να εντάξουμε την χώρα. Για την Δύση είμαστε η χώρα με την χειρότερη επίδοση και τη μεγαλύτερη μείωση προσδόκιμου ζωής, ενώ για τις ανατολικές και βαλκανικές χώρες της ΕΕ η κατάσταση μοιάζει σαφώς καλύτερη.

Ειδικότερα, το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα μειώθηκε από τα 81,7 έτη το 2019, στα 81,4 το 2020 και μειώθηκε περαιτέρω το 2021 και έφτασε στα 80,2. Μεταξύ των φύλων υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση, κάτι που αποτελεί διεθνές φαινόμενο, και οι γυναίκες αναμένονται να ζήσουν πάνω από πέντε χρόνια περισσότερο από τους άνδρες.

Ακόμα και εντός της Ελλάδας όμως υπήρξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Η ηπειρωτική χώρα φαίνεται, σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat, να έχει σαφώς πιο μειωμένο προσδόκιμο ζωής από την νησιωτική. Καμία νησιωτική περιοχή δεν είδε μείωση μεγαλύτερη του ενός έτους, ενώ ακόμα, η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου φαίνεται να είδε αύξηση κατά 0,4 έτη. Από την άλλη, οι περιοχές της Βορείου Ελλάδος και η Θεσσαλία σημειώνουν την μεγαλύτερη μείωση, με την Κεντρική Μακεδονία να κρατά την «πρωτιά» με μείωση 2,4 έτη, ακολουθούμενη από την περιφέρεια της Θεσσαλίας με 2,3.

kathimerini.gr

Previous ArticleNext Article