Ελλάδα

Στην τελική ευθεία το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ – Τα νέα ονόματα

Μέσα στις επόμενες μέρες ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει τις τελευταίες επαφές. Θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις εθνικές εκλογές και για τα πρόσωπα που θα στηριχτούν στις δημοτικές εκλογές, σε όλη την επικράτεια, ώστε να πέσουν στη μάχη οι υποψήφιοι και να κλιμακωθεί ο πολυμέτωος προεκλογικός αγώνας.

Η Πειραιώς θεωρεί πιο πιθανό το σενάριο να γίνουν μαζί εθνικές, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές στις 26 Μαΐου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να ποντάρει το Μαξίμου εικάζοντας ότι ένας κόσμος αριστερόστροφος μπορεί να εκτονωθεί στην κάλπη των Ευρωεκλογών και ίσως να ψηφίσει ευκολότερα ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών, όπως σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης στο «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ .

Η Πειραιώς σε κάθε περίπτωση ξορκίζει τα σενάρια για εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο, γιατί θεωρεί ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στο κλίμα πολιτικής αστάθειας που επικρατεί σήμερα.«Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος πλήττει την οικονομία καθώς δεν στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς τους ξένους και τους εγχώριους επενδυτές» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εφημερίδα Merkur του Μονάχου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην βαυαρική πρωτεύουσα όπου συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και Ασφάλεια.

Η προκήρυξη των εθνικών εκλογών αποτελεί προνόμιο του πρωθυπουργού. Εάν ο κ.Τσίπρας δεν κάνει την κίνηση να τις φέρει λίγους μήνες νωρίτερα, η Πειραιώς είναι αποφασισμένη να ανακηρύξει τις ευρωεκλογές σε μητέρα όλων των μαχών δίνοντας ένα δημοψηφιστικό χαρακτήρα το οποίο θα εστιάζει στο σύνθημα «φύγετε» που θεωρεί ότι είναι απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα και ότι αυτή εκπροσωπεί από τη διαχείριση της οικονομίας μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μαλλιάς και Ελευθεριάδης

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στόχο να στείλει πολλαπλά μηνύματα με το ευρωψηφοδέλτιο. Να συνδυάσει την ευρωπαϊκή εμπειρία και γνώση του αντικειμένου, ενώνοντας το παλιό με το νέο αίμα. Θεωρεί ότι οι προκλήσεις που θα προκύψουν από τη νέα σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου, στις κάλπες της 26ης Μαίου θα είναι πολλές και κρίσιμες.

Ο Μεϊμαράκης επικεφαλής της μάχης

Η ομάδα της ΝΔ στην ευρωβουλή επικεφαλής της οποίας έχει τεθεί με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μειμαράκης, έχει να παίξει κρίσιμο ρόλο την επόμενη μέρα των πολιτικών ζυμώσεων και των διεργασιών για το που θα στραφεί η πυξίδα της ΕΕ. Τα περισσότερα κεντροδεξιά και σοσιαλιστικά κόμματα αναμένεται να καταγράψουν απώλειες σε αντίθεση με τα ακραία και τα ακροδεξιά που ανεβαίνουν σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον η ελληνική κυβέρνηση θα έχει να διαπραγματευτεί τη μείωση των επαχθών αντιαναπτυξιακών πρωτογενών πλεονασμάτων και να διαχειριστεί το μεταναστατευτικό που θεωρείται βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης από τον Ερντογάν στο πόκερ των ενεργειακών κοιτασμάτων.

Μεταξύ των υποψηφίων για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ αναμένεται να είναι αρκετά ενδιαφέροντα πρόσωπα:

*Από το διπλωματικό σώμα κλείδωσε πριν μία εβδομάδα ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς ο οποίος χειρίστηκε το μακεδονικό από τις αρχές του 1990 και υπηρέτησε και στα Σκόπια. Ήταν υποψήφιος με το Ποτάμι στις ευρωεκλογές του 2014.

*Από το Ποτάμι προέρχεται και ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Παύλος Ελευθεριάδης. Είχε κατεβεί με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη στις ευρωεκλογές του 2014 και στις εθνικές του 2015.

*Υποψήφιοι θα είναι εκ νέου οι νυν ευρωβουλευτές της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης. Η Μαρία Σπυράκη κατεβαίνει στην Α’ Θεσσαλονίκης και οδεύει προς υπουργοποίηση.

*Από τους βουλευτές της εθνικής βουλής θα διεκδικήσουν μια θέση στην ευρωβουλή η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και η προερχόμενη από διεύρυνση Κατερίνα Μάρκου.

*Εχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του Γιώργου Κρεμλή του οποίου η μετοχή είναι ψηλά στην Πειραιώς. Είναι σημαίνον στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1981.

*Για την ευρωβουλή κατεβαίνει η αν. εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη.

*Εκλεισε η υποψηφιότητα του δημάρχου Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου. Το Νοέμβριο του 2018 επανεξελέγη αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

*Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος κρατάει την παράδοση και θα εκπροσωπήσει τη νεολαία στο ευρωψηφοδέλτιο.

*Ο οικονομολόγος Δημήτρης Τσαγκάρης που συγκεντρώνει τα τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά στα οποία δίνει βάρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι επίσης μεταξύ των υποψηφίων.

newpost.gr

Previous ArticleNext Article