Ελασσόνα

Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ελασσόνα

Μαχητική ήταν η Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή συγκέντρωση στην Ελασσόνα που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία δίπλα από το Ταχυδρομείο.Οι απεργοί διαδηλωτές έστειλαν ηχηρό μήνυμα «ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με συνδικάτα των εργατών και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών». Διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν αταλάντευτα, ταξικά, δυναμικά στο δρόμο του αγώνα, για την ανασύνταξη του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος.
Στη συγκέντρωση μίλησε ο Παναγιώτης Νούσιας,  πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας.
Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.
Διαβάστε την ομιλία:

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες και νέοι,

Η 1η Μάη είναι η μέρα που οι εργάτες όλου του κόσμου τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τους ηρωικούς εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, τις εργατικές αιματηρές κατακτήσεις, την ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας. Είναι μέρα-σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Το σύνθημα «ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΑ» είναι ζωντανό, επίκαιρο, θα υπάρχει και θα βροντοφωνάζεται από εργάτες σε όλον τον κόσμο και στις συγκεντρώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Το οφείλουμε σε αυτούς που πάλεψαν πριν από εμάς, στους χιλιάδες νεκρούς της τάξης μας, στους νεκρούς του Σικάγο, στους εργάτες της πρώτης ματωμένης πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, στους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής.

Η ματωμένη θυσία των εργατών του Σικάγου διδάσκει πως η εργατική τάξη δε μπορεί να περιμένει βελτιώσεις στη ζωή της, αν δεν αγωνιστεί. Τίποτα δε χαρίζεται. Στο σύστημα της εκμετάλλευσης δεν υποτασσόμαστε, δε δίνουμε συγχωροχάρτι, δε συμβιβαζόμαστε με την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Τα 100 χρόνια ζωής της ΓΣΕΕ, δεν είναι οι Μακρήδες, οι Λυκιαρδόπουλοι και η σημερινή συνδικαλιστική μαφία. Δεν είναι τα «ναι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα μνημόνια, η ανταγωνιστικότητα και η ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Είναι οι νεκροί της τάξης μας που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη για το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα, είναι οι 200 της Καισαριανής, ο Μπεναρόγια, ο Μήτσος Παπαρήγας, οι χιλιάδες εξορισμένοι και όλοι όσοι αγωνίστηκαν για το πανανθρώπινο μήνυμα της Πρωτομαγιάς, για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι στις μέρες μας, οι χιλιάδες απολυμένοι, οι εργάτες που μπήκαν μπροστά με το σύνθημα «καμία θυσία για την πλουτοκρατία», όταν η συνδικαλιστική μαφία μιλούσε για «εθνική ανάπτυξη» και «κοινωνική ειρήνη». Αυτήν την ηρωική ιστορία του εργατικού κινήματος δεν μπορούν να τη λερώσουν οι εργοδότες και οι πεμπτοφαλαγγίτες μέσα στα συνδικάτα.

 Εργαζόμενη, εργαζόμενε,

    Κυβέρνηση και κόμματα που στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης, μπροστά στις εκλογές, θα κάνουν προσπάθεια να σε παγιδέψουν, να φέρουν τη δυσαρέσκεια σου, στα μέτρα τους! Με νέα ψέματα και απάτες θα προσπαθήσουν να σε βάλουν στη λογική του τάχα “μικρότερου κακού”.

Μην αποδεχτείς νέες απάτες, μεγάλα λόγια που θα υπόσχονται ξανά προστασία των φτωχών και των αδυνάτων, ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να είναι «δίκαιη» και «βιώσιμη».

Απάντησε αγωνιστικά με τη συμμετοχή σου στους διεκδικητικούς αγώνες, οργανώσου στο σωματείο σου.  Προσπέρασε τους εκβιασμούς των κομμάτων που στηρίζουν τα κέρδη των μονοπωλίων, την ΕΕ της ανεργίας, των ψίχουλων και της καταστολής, τις δυνάμεις που στηρίζουν το ΝΑΤΟ των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Το σύστημα της εκμετάλλευσης δε μπορεί να γίνει πιο ανθρώπινο, πιο δίκαιο, δε μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

    Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συνδυάζουν την φετινή πρωτομαγιά με τη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια στη συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ, ενάντια στην προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η απροκάλυπτη παρέμβαση της εργοδοσίας μέσα στα σωματεία.

Αυτή η συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ, αυτοί που έλεγαν και λένε πως η απεργία έφαγε τα ψωμιά της, αυτοί που κάλεσαν τους εργαζόμενους να απεμπολήσουν δικαιώματα στο μισθό και την κοινωνική ασφάλιση, δεν έχουν τελειώσει ακόμα την αποστολή τους!

Επιδίωξαν  να αποκλείσουν από την διοίκηση που θα έχει την ευθύνη να συγκαλέσει συνέδριο της ΓΣΕΕ την δεύτερη δύναμη, τη ΔΑΣ, με βάση το συσχετισμό που είχε αποτυπωθεί στο προηγούμενο συνέδριο. Μπροστάρης σε αυτή την μεθόδευση και η πλειοψηφία της διοίκησης του εργατικού κέντρου Ελασσόνας. Δεν πέφτουμε όμως από τα σύννεφα για τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του εργατικού κέντρου Ελασσόνας. Θέλουν τα συνδικάτα μηχανισμούς προώθησης της στρατηγικής των μονοπωλίων, της υπηρέτησης με κάθε τρόπο της ανταγωνιστικότητας, της μείωσης του μισθολογικού κόστους. Θέλουν Σωματεία σφραγίδες, σωματεία παραγωγής αντιπροσώπων και όχι σωματεία που θα ενημερώνουν, θα οργανώνουν και θα κινητοποιούν τα μέλη τους.

Τέτοια παραδείγματα από σωματεία φαντάσματα υπάρχουν και εδώ στο εργατικό κέντρο Ελασσόνας και είναι πολλά. Στο σωματείο οικοδόμων ελασσόνας στις αρχαιρεσίες που έγιναν(αν έγιναν) στις 15 Ιουλίου του 2015 φαίνεται ότι ψήφισαν 123 μέλη χωρίς να υπάρχει στην κατάσταση των ψηφισάντων αριθμός δελτίου ταυτότητας ή αριθμός βιβλιάριου. Επίσης το συγκεκριμένο σωματείο φαίνεται ότι πραγματοποίησε γενική συνέλευση με 123 παρόντα μέλη τη στιγμή που δεν έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση. Στις αρχαιρεσίες του σωματείου ιδιωτικών τεχνικών υπαλλήλων ελασσόνας που πραγματοποιήθηκαν στις 4-5 Απριλίου 2014 ψήφισαν 395 μέλη με διπλοψηφίες και άλλες παρατυπίες να υπάρχουν στην λίστα των ψηφισάντων. Επίσης το συγκεκριμένο σωματείο πραγματοποίησε γενική συνέλευση με 395 παρόντα μέλη όχι στην αίθουσα θεάτρου «Βασίλειος Φαρμάκης»,που δεν ξέρουμε αν χωράει 400 άτομα άλλα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας! Και όπου δεν μπορούν να κάνουν νοθείες  και παρατυπίες χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους, όπως έκανε ο Αντιπρόεδρος του Ε.Κ. Ελασσόνας και πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Τεχνικών Υπαλλήλων Ελασσόνας στις πρόσφατές αρχαιρεσίες του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας που έφτασε στο σημείο να απειλεί συναδέλφους που ήρθαν να ψηφίσουν λέγοντας τους πως κινδυνεύει το εργασιακό τους μέλλον εάν το πράξουν . Προβάλλοντας μάλιστα πως θα πρέπει να συμμετέχουν στις εκλογές σε ένα άλλο οικοδομικό σωματείο που έχουν φτιάξει η τοπική συνομοταξία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας για να παράγουν αντιπροσώπους και να διατηρούν την πλειοψηφία στα χέρια τους στο Εργατικό Κέντρο , το οποίο σε λίγους μήνες έχει το συνέδριο του. Δεν μπορεί κανείς να περιμένει κάτι διαφορετικό από ένα είδος που εκτρέφεται αποκλειστικά στις αυλές της εργοδοσίας.

Απέναντι σε όλα αυτά εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε κάθε δικαίωμα και είναι ανάγκη να μπούμε μπροστά, να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το δικαίωμα μας να έχουμε σωματεία εργατών και όχι των εργοδοτών.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο, που δεν ανέχετε τη σαπίλα μέσα στα εργατικά σωματεία να συμπορευτεί με τις δυνάμεις εκείνες που δίνουν τη μάχη για να γίνουν τα συνδικάτα και τα σωματεία πραγματικά κάστρα αγώνα.

Πραγματική διέξοδος για τους εργαζόμενους δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οργάνωση μας, την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση για να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας. Η απαίτηση μας να καθαριστεί το εργατικό κίνημα από τη βρωμιά τους, που την υπερασπίζεται και η πλειοψηφία της διοίκησης του εργατικού κέντρου Ελασσόνας θα γίνει πράξη υλοποιώντας το σύνθημα που ακούγεται όλο και περισσότερο  για «συνδικάτα εργατών όχι των εργοδοτών».

Η εγγύηση, ότι δεν θα καταφέρουν να τελειώσουν τη βρόμικη δουλεία τους είναι η 20χρονη πορεία και δράση του ΠΑΜΕ. Η αταλάντευτη ταξική γραμμή πάλης, η πάλη για ενότητα των εργατών ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας απέναντι σε εργοδοσία και κράτος, είναι η παρακαταθήκη για να κάνουμε βήματα μπροστά, για ισχυρή οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς για να επιβάλουμε τα δίκια μας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

  Υπάρχει διέξοδος! Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και τους επαγγελματίες,  προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει, για τον μεγάλο αγώνα της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αυτό είναι το ιστορικό μήνυμα της Πρωτομαγιάς, που όσο κι αν προσπαθήσουν, αφεντικά, κυβερνήσεις και συνδικαλιστική μαφία, δεν θα επιτρέψουμε να παραχαραχτεί.

   Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε! Το σύνθημα, που γεννήθηκε μέσα από εργατικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο, να δίνει ελπίδα, να είναι οδηγός και να φωτίζει το δρόμο μας.

Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας, την ταξική ενότητα, την εργατική αλληλεγγύη!

Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Με σωματεία εργατών, όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών

 

Previous ArticleNext Article