Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος προς ΥΠΕΞ: “Κινδυνεύει η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στους 100.000 Έλληνες της Μαριούπολης!”

«Για τους Έλληνες της Μαριούπολης, οι οποίοι ζουν, δυστυχώς, σε μια διακεκαυμένη ζώνη, καθώς στην περιοχή αυτή είναι και το μέτωπο πολεμικής αντιπαράθεσης, από το 2014, η δυνατότητα της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας συνιστά το οξυγόνο της ύπαρξής τους. Είναι αδιανόητο, εντός μιας σύγχρονης δημοκρατίας, μέλος του ΟΑΣΕ, να υποστούν περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στα χρόνια του ολοκληρωτισμού». Τα παραπάνω τονίζει ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά.

Αφορμή για την ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου αποτέλεσε ο νέος εκπαιδευτικός νόμος της Ουκρανίας, ο οποίος, όπως αναφέρει το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε πολλές χώρες, που έχουν εθνοτικές μειονότητες στην Ουκρανία». Σημειώνεται ότι ο νόμος ψηφίστηκε από το Εθνικό Κοινοβούλιο–Βερχόβνα Ράντα- στις 5 Σεπτεμβρίου και υπογράφηκε από τον πρόεδρο της χώρας στις 27 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα μ’ αυτόν, οι εθνικές γλώσσες θα μπορούν να διδάσκονται στα σχολεία μόνον στο δημοτικό σχολείο. Στη συνέχεια, σ’ όλες τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, μοναδική γλώσσα διδασκαλίας θα είναι τα ουκρανικά.

Ο κ. Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «ως γνωστόν, στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολη, διαβιώνει μια σημαντική ελληνική μειονότητα, που ανέρχεται άνω των 100.000 ανθρώπων. Ως σήμερα, μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, είχαν τη δυνατότητα να λαμβάνουν εκ νέου τα ελληνικά γράμματα, τα οποία τα είχαν στερηθεί για πολλές δεκαετίες, λόγω των σταλινικών διωγμών του 1937. Θυμίζουμε ότι στα χρόνια των διώξεων εξολοθρεύτηκε σχεδόν όλη η ελληνική διανόηση, έκλεισαν τα ελληνικά σχολεία, οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι, οι εφημερίδες και τα περιοδικά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, ήδη έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες προς την κυβέρνηση του Κιέβου, των κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, που διαθέτουν επίσης σημαντικές ομάδες ομοεθνών τους στην επικράτεια της Ουκρανίας, ενώ υπήρξε και σχετικό ψήφισμα από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Και ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγει ζητώντας να πληροφορηθεί από τον κ. Κοτζιά:

  • Αν γνωρίζει ότι ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για την Εκπαίδευση στην Ουκρανία έχει επιπτώσεις στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας των μαθητών και φοιτητών που ανήκουν στην μειονότητα των Ελλήνων της Μαριούπολης.
  • Αν έχει προβεί σε κάποιου είδους παρέμβαση προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας, και σε Διεθνείς Οργανισμούς, ώστε να μην παραβιασθούν τα δικαιώματα της απρόσκοπτης εκπαίδευσης στην μητρική γλώσσα των Ελλήνων της Ουκρανίας.

 

Previous ArticleNext Article