Ελασσόνα

Με ευθύνη του κράτους να τηρηθούν όλοι οι όροι ασφάλειας – υγιεινής και ισότιμης μορφωτικής διαδικασίας.

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων μαθητών Γενικού Λυκείου Ελασσόνας επισημαίνει πως ‘’άνοιγμα των σχολείων’’ σημαίνει, ότι με ευθύνη του κράτους πρέπει να τηρηθούν όλοι οι όροι ασφάλειας – υγιεινής για την προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών,  της  μείωσης του κινδύνου της διασποράς του ιού στην κοινότητα καθώς και της διασφάλισης των όρων της ισότιμης μορφωτικής διαδικασίας.

Πρωτεύον για εμάς είναι οι όροι που θα ανοίξουν τα σχολεία. Με ευθύνη του υπουργείου πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Αυτά είναι τα σοβαρά ζητήματα προτεραιότητας και όχι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που εν μέσω πανδημίας, πέραν όλων των άλλων, προβλέπει και αύξηση των μαθητών στις αίθουσες.

Τα αιτήματά μας για το άνοιγμα των σχολείων είναι:

  • Με ευθύνη του κράτους, τα σχολεία να πληρούν όλες τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, μέσα προστασίας (π.χ. αλκοολούχα διαλύματα, απολυμάνσεις, μάσκες, γάντια, υλικά καθαριότητας), νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό φύλαξης σε όλα τα σχολεία.
  • Αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος ώστε να υπάρχει καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Ειδικά τώρα με την πανδημία, φάνηκε η αναγκαιότητα για μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία καθ’ όλη τη λειτουργία τους. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας
  • Να υπάρξει μέριμνα για την ισότιμη συμμετοχή των παιδιών στο σχολείο.
  • Να τηρηθούν όλοι οι όροι που θα εξασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις.
  • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για την κάλυψη της ύλης που δεν διδάχθηκε όσο τα σχολεία έμειναν κλειστά. Αυτό απαιτεί σχεδιασμό για τη φετινή, αλλά και την επόμενη σχολική χρονιά.
  • Δωρεάν ηλεκτρονικά μέσα σε όλους τους μαθητές για να συνεχιστεί ισότιμα και απρόσκοπτα η τηλεκπαίδευση.
  • Ειδικά μέτρα για ομαλή ψυχοκοινωνική μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Χρειάζεται να βοηθηθούν τα παιδιά. Να κατανοήσουν ότι δεν έκαναν διακοπές, αλλά απότομα διακόπηκε και άλλαξε η καθημερινότητά τους. Χρειάζεται να στηριχτούν ολόπλευρα οι μαθητές, ειδικά οι μαθητές που βλέπουν να αλλάζει απότομα και η ζωή όλης της οικογένεια από τις συνέπειες της πανδημίας (απολύσεις, μειωμένο εισόδημα). Είναι ευθύνη του κράτους να αντιμετωπιστούν ζητήματα ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών (σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί). Προσλήψεις σχολιάτρων που θα ελέγχουν την υγεία των μαθητών.
  • Σχολικά κτίρια που να πληρούν τις συνθήκες υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και τις συνθήκες ασφάλειας.
  • Δωρεάν αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία, δωρεάν προγράμματα δημιουργικής καλοκαιρινής απασχόλησης, πρόβλεψη για δωρεάν κατασκηνώσεις για τους μαθητές που λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας δεν θα πάνε διακοπές.
  • Στην άδεια ειδικού σκοπού που πήραν οι γονείς να μη χρεωθεί καμία ημέρα από την κανονική τους άδεια.

6/5/2020

Previous ArticleNext Article