Λάρισα

Κόκκαλης στην Ποταμιά: Με το συνεταιρίζεσθαι οι αγρότες προστατεύουν την παραγωγή και τον κόπο τους

Εύσημα στους παραγωγούς κάστανου στην περιοχή της Ποταμιάς και της Σκήτης, στην επαρχία Αγιάς, οι οποίοι οργανώθηκαν σε συνεταιρισμό που εγκαινιάστηκε σήμερα, απένειμε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Ο κ. Κόκκαλης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του γι’ αυτή την εξέλιξη, εξηγώντας πως “η καλύτερη κίνηση για την προστασία και ανάδειξη του εξαιρετικού αυτού καρπού της γης και των κόπων σας, είναι η δημιουργία της Οργάνωσης Παραγωγών. Η επιχειρηματική ιδέα απαιτεί τη συμμετοχή σε οργανώσεις παραγωγών που λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά και τις αδυναμίες της γεωργίας, αλλά και τα πλεονεκτήματα της ποιότητας των πρώτων υλών και της ταυτότητας του τελικού προϊόντος. Οι σύγχρονοι παραγωγοί δεν πρέπει απλά να παράγουν ένα προϊόν αλλά καλούνται να διαχειριστούν ολόκληρα παραγωγικά οικοσυστήματα.

Το νέο μοντέλο αγρότη μετατρέπει τον παραγωγό από εργάτη γης σε σύγχρονο επιχειρηματία οργανωμένο σε ομάδες παραγωγών με μακροπρόθεμο σχεδιασμό παραγωγής και εμπορίας ποιοτικών προϊόντων, με περιβαλλοντική συνείδηση, μεγαλύτερη δυνατότητα αξιοποίησης των καινοτόμων τεχνολογιών και καλύτερη ευχέρεια στη διαπραγμάτευση με τον έμπορο”.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Ο Λαρισαίος πολιτικός παρουσίασε επίσης τον σχεδιασμό του Υπουργείου, ο οποίος όπως είπε, “στηρίζει την οργάνωση των παραγωγών σε Ομάδες και Οργανώσεις με νέα νοοτροπία η οποία θα συνάδει με τις συνθήκες του σύγχρονου εμπορίου και τις υψηλές απαιτήσεις των καταναλωτών και της αγοράς. Στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, υπάρχουν συγκεκριμένα Μέτρα και Δράσεις που υποστηρίζουν τόσο τη λειτουργία των Ομάδων και των Οργανώσεων Παραγωγών όσο και τον εξοπλισμό τους με εργαλεία απαραίτητα για την βιωσιμότητα της εκμετάλλευσής τους”.

“Έχοντας την αρμοδιότητα της προστασίας της φυτικής παραγωγής, συνέχισε ο κ. Κόκκαλης, είμαι ενήμερος για τη μεγάλη απειλή που αποτελεί η σφήκα της καστανιάς για τις καλλιέργειές σας. Με μεγάλη μου χαρά θέλω να σας ενημερώσω πως με τη συνεργασία της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, «βγάλαμε τα κάστανα από τη φωτιά» και ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε στήνονται σε όλη τη χώρα φωλιές με το ωφέλιμο έντομο το οποίο φέραμε από την Ιταλία και έχουμε τις επιστημονικές διαβεβαιώσεις ότι αποτελεί τον πλέον βιολογικό αλλά συνάμα και αποτελεσματικό εχθρό για τη σφήκα, αφού τα φάρμακα δεν μπορούν να αποτελέσουν ικανό μέσο αντιμετώπισης καθώς η βιολογία της σφήκας και η μορφολογία του δένδρου καθιστά τέτοιες επεμβάσεις εξαιρετικά κοστοβόρες και ελάχιστα αποτελεσματικές”.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπενθύμισε πως η Θεσσαλία είναι από τις κύριες καστανοπαραγωγές περιοχές της Ελλάδας, ενώ η χώρα μας αποτελεί την 5η χώρα παραγωγής καστάνου στον κόσμο, για να κλείσει τον χαιρετισμό του με την ευχή στο νέο Συνεταιρισμό για “μακρόχρονη και κερδοφόρα πορεία, να μην «χαρίζει κάστανα» αλλά να εργαστεί ώστε οι κόποι των μελών του να αμείβονται με την αξιοπρέπεια που τους πρέπει”.

Να σημειωθεί τέλος πως μέλη του νέου συνεταιρισμού απένειμαν πλακέτα στον κ. Κόκκαλη, “για την πολύτιμη συνεισφορά του στην ίδρυση και αναγνώριση του Αγροτικού Συλλόγου ως Οργάνωση Παραγωγών Καστάνου”.

Previous ArticleNext Article