Λάρισα

Κέλλας: οριστική λύση για το μικροβιολογικό εργαστήριο του ΠΓΝΛ

Τις παρεμβάσεις της Διευθύντριας των Εργαστηρίων Μικροβιολογίας κ. Έφης Πετεινάκη προς τη Διοίκηση του Π.Γ.Ν. Λάρισας αλλά και ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, επικαλείται ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, φέρνοντας στη Βουλή το θέμα “της αδυναμίας αξιόπιστης λειτουργίας των Εργαστηρίων Κλινικής Χημείας – Μικροβιολογίας του Π.Γ.Ν. Λάρισας”, με ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, που είχε αναδείξει και στο παρελθόν το σχετικό ζήτημα, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση, ζητά εκ νέου από τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει σε κάθε ενέργεια ώστε να συνεχιστεί ομαλά και αξιόπιστα η λειτουργία των Εργαστηρίων.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κέλλα:

Κύριε Υπουργέ

Σύμφωνα με παρεμβάσεις της Διευθύντριας των Εργαστηρίων Μικροβιολογίας κ. Έφης Πετεινάκη προς τη Διοίκηση του Π.Γ.Ν. Λάρισας αλλά και ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, που δημοσιεύονται στον έντυπο – εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας” – και ηλεκτρονικό τύπο, “υπάρχει αδυναμία αξιόπιστης λειτουργίας των Εργαστηρίων Κλινικής Χημείας – Μικροβιολογίας του Π.Γ.Ν. Λάρισας”.

Επισημαίνεται μάλιστα, πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εργαστήριο αφορούν στην προμήθεια των αντιδραστηρίων, την υλικοτεχνική υποδομή και κυρίως τη στελέχωση με ιατρικό προσωπικό.

Στις παρεμβάσεις της η κ. Πετεινάκη σημειώνει πως “η υλικοτεχνική υποδομή είναι εξαιρετικά παλιά και ως εκ τούτου παρεμποδίζει σημαντικά τη γρήγορη εκτέλεση των εξετάσεων και αυξάνει το κόστος, λόγω λανθασμένων πολλαπλών μετρήσεων”.

Ζήτησε ακόμη “την άμεση στελέχωση των εργαστηρίων με 3 ειδικούς Ιατρούς, αντιπροτείνοντας την άμεση μετακίνηση επικουρικών ιατρών από άλλες Δομές Υγείας”, πρόταση που δεν τελεσφόρησε.

Η 5η ΥΠΕ μάλιστα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μπροστά στον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας των εργαστηρίων, προχώρησε στη μετακίνηση δυο ειδικευόμενων ιατρών από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, απόφαση η οποία απορρίφθηκε από τη Διευθύντρια των εργαστηρίων Μικροβιολογίας του Π.Γ.Ν. Λάρισας και η οποία χαρακτηρίστηκε ως μη νόμιμη από τον Πρόεδρο της ΕΙΝΚΛ κ. Λάμπρο Καραγιώργο.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση του Π.Γ.Ν. Λάρισας, αποδίδει τα προβλήματα στην προμήθεια υλικών στις καθυστερήσεις στις διαδικασίες των διαγωνισμών.

Επειδή οι ελλείψεις υλικών που παρατηρούνται, έχουν επισημανθεί και στο παρελθόν τόσο από τη Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ όσο και από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Επειδή οι μετακινήσεις ιατρών από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στο Π.Γ.Ν. Λάρισας, αναδεικνύουν την ευκαιριακή και επιφανειακή προσέγγιση αντιμετώπισης του προβλήματος, προκαλώντας συγχρόνως αντιδράσεις στο Γενικό Νοσοκομείο για  “προσπάθεια συρρίκνωσής του”.

Επειδή το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Π.Γ.Ν. Λάρισας καλύπτει ανάγκες ολόκληρης της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά και αξιόπιστα η λειτουργία των Εργαστηρίων Κλινικής Χημείας – Μικροβιολογίας του Π.Γ.Ν. Λάρισας;

 

Previous ArticleNext Article