Λάρισα

Ε. Λιακούλη: Τώρα τρέχουμε και δε φθάνουμε !

«Δυστυχώς η πόλη και ο νομός Λάρισας, έχουν μπει σε μεγάλη περιπέτεια, μετά τη μαζική επιμόλυνση από τον κορωνοϊό, στη συνοικία των συμπολιτών μας Ρομά, στη Νέα Σμύρνη.

Είναι γνωστό ότι η  κοινότητα των Ρομά στην πόλη της Λάρισας, μετρά περίπου 4.000 χιλιάδες συμπολίτες μας, που διαβιούν στη Νέα Σμύρνη, ενώ συνολικά στη συνοικία διαμένουν περίπου 6.500 πολίτες .

Ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων, είναι μια πραγματική υγειονομική βόμβα, που δημιουργεί τεράστια ανησυχία, για την άγνωστη έκτασή της  και κυρίως – για τις άγνωστες, ακόμη, συνέπειές της.

Όλη η πόλη και όλος ο νομός, στη συντριπτική του πλειοψηφία, πειθάρχησε στα μέτρα και διαφυλάξαμε μέχρι σήμερα την ατομική και δημόσια υγεία, σε πολύ καλό επίπεδο.

 

Από την αρχή, διαμηνύσαμε σε όλους τους τόνους, ότι όλες οι δομές ή περιοχές στις

οποίες διαβιώνουν πολλοί Άνθρωποι μαζί, όλες οι περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες στον τρόπο διαβίωσης και στην καθημερινότητά τους, χρειάζονται ιδιαίτερη- καθημερινή ενημέρωση, ειδική στήριξη και ειδική αντιμετώπιση.

 

Συνηγορήσαμε εξαρχής στην πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, που ζήτησε  οι οικισμοί Ρομά να ενημερωθούν από τις κρατικές Υπηρεσίες Υγείας για τα περιοριστικά μέτρα, παρουσία δικών τους στελεχών και σε περίπτωση θετικού κρούσματος να μην περιοριστούμε μόνο στην ιχνηλασία του, αλλά να πραγματοποιηθούν   δειγματοληπτικοί έλεγχοι  την 1η, 7η και 14η μέρα,  ώστε να εντοπισθεί  γρήγορα η διασπορά, που όπως πράγματι προκύπτει είναι ταχύτατη  και να μπει ο  οικισμός εξαρχής σε καραντίνα, με στενή επίβλεψη και των γύρω περιοχών .

 

Δυστυχώς αυτά δεν έγιναν.

 

Το Υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε ένα κονδύλι στους Δήμους Λάρισας, Τυρνάβου και Φαρσάλων για να «εκπονήσει πολιτικές» για τους Ρομά, ύψους 40.000 Ευρώ, ποσό απολύτως ανεπαρκές, ακόμη και για τους ψεκασμούς απολυμάνσεων των κοινοχρήστων χώρων της περιοχής τους .

 

Τώρα τρέχουμε και δεν φθάνουμε !

 

«Τύποις», υπάρχει σήμερα καραντίνα στον οικισμό.

Η αλήθεια όμως είναι ότι το πρωί η κυκλοφορία και οι καθημερινές δραστηριότητες στον οικισμό ήταν σχεδόν κανονικές.

Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα .

Βρισκόμαστε ενώπιον εξελίξεων που απαιτούν εγρήγορση και αποφάσεις .

Η Πολιτική Προστασία, οι ειδικοί, η αυτοδιοίκηση και η ιατρική κοινότητα πρέπει να δράσουν αστραπιαία, για να διαφυλάξουν το νομό μας, που πλήττεται και κινδυνεύει.

 

Τώρα , πρέπει να γίνουν τεστ σε όλο τον οικισμό και να ληφθούν  δείγματα από όλη την περιοχή .

Υπάρχουν τρία εργαστήρια στη Λάρισα, με σύγχρονες και αξιόπιστες μεθόδους, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά , στην αντιμετώπιση του κατεπείγοντος αυτού θέματος.

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για όλους τους οικισμούς Ρομά , σε όλο το νομό, σε όλη τη χώρα .

Να ξεκινήσουν αυτά που έχουμε ήδη ζητήσει : καμπάνιες καθημερινής ενημέρωσης , δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ειδικά μέτρα περιορισμού του συνωστισμού και κατ’επέκταση της διασποράς.

Με την ελπίδα ότι δεν είναι ήδη αργά»

 

 

Τώρα που οι εξελίξεις μας πρόλαβαν απομένει οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων,  να δράσουν ταχύτατα και χωρίς ολιγωρία,  να ενεργήσουν με ευελιξία και να προστατεύσουν την δημόσια υγεία και την ζωή των συμπολιτών μας. Οι δυνατότητες των δύο ιδιωτικών και του ενός κρατικού  εργαστηρίου εξέτασης των δειγμάτων με την μοριακή μέθοδο PCR  είναι ικανή να καθορίσει άμεσα την παραπέρα μας πορεία.  

Η αγωνιώδης τηλεφωνική επικοινωνία μας με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Πατρών και Μαγνησίας, όπου εκεί διαβιούν επίσης μεγάλοι πληθυσμοί Ρομά, αποδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος».

 

Η κοινότητα των Ρομά στην Ελλάδα, μετρά χιλιάδες συμπολίτες μας που διαβιούν σε οικισμούς και καταυλισμούς, κατά κανόνα κάτω από συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες καθώς και επικίνδυνες για την ατομική και δημόσια υγεία, πόσω δε μάλλον αυτήν την περίοδο.

Συχνά σε πολύ μικρούς χώρους συνωστίζεται μεγάλος αριθμός ατόμων, ενώ και οι συνθήκες υγιεινής συνήθως παρουσιάζουν πολλές ελλείψεις. Συνθήκες ευνοϊκές όπως είναι ευκόλως αντιληπτό για τη διασπορά του Κορωνοϊού – covid19.

Παράλληλα, η ανεργία στους κόλπους της κοινότητας αυτής υπερβαίνει τον μέσο εθνικό όρο, ενώ όσοι εξ αυτών καταφέρουν να βρουν δουλειά, εργάζονται σε περιστασιακές εργασίες, όπως μεταξύ άλλων το υπαίθριο εμπόριο.

Επισημαίνεται εδώ πως ειδικά το υπαίθριο εμπόριο στον κλάδο των βιομηχανικών ειδών, ρητώς απαγορεύτηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ. 23451/2020 – ΦΕΚ 1210/Β/7-4-2020 καθώς και με την από 14/3/2020 απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή για τις υπαίθριες και κυριακάτικες αγορές των άρθρων 37 και 38 του Ν. 4497/2017 .

Δεδομένου ότι μέσα σε αυτές τις οριακές υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες διαβιούν και πολλές οικογένειες και μικρά παιδιά

Δεδομένου ότι στα μέτρα που μέχρι σήμερα έχει λάβει η Πολιτεία είτε για να αποτρέψει την εξάπλωση της επιδημίας, είτε για να στηρίξει πληγέντες συμπολίτες μας, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους Ρομά

Δεδομένου του υγειονομικού κινδύνου που επαπειλεί τους εν λόγω καταυλισμούς εαν δεν ληφθούν επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

  1. Ποιά ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί για την οργανωμένη ενημέρωση των Ρομά που ζουν σε καταυλισμούς;
  2. Ποιά μέτρα υγειονομικής προστασίας έχουν ληφθεί για τους διαμένοντες στους εν λόγω καταυλισμούς;
  3. Εξετάζετε το ενδεχόμενο διανομής μέσων ατομικής προστασίας και υλικών καθαριότητας και αντισηπτικής προστασίας στους διαμένοντες στους εν λόγω καταυλισμούς;
  4. Ποιά μέτρα οικονομικής στήριξης εξετάζετε, προκειμένου να στηριχτούν άνθρωποι της κοινότητας αυτής που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ειδικά αυτήν την περίοδο που έχουν σταματήσει και οι περιστασιακές εργασίες;

 

Previous ArticleNext Article