Ελασσόνα

Γ. Κατσιαντώνης σε Τσακαλώτο για φορολογία κρασιού: «Και φόροι και λαθρεμπόριο πάει πολύ! Οι “διακρίσεις” σας στις αποτυχίες καλά κρατούν…»

Την άμεση κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί…. που έχει «χτυπήσει» οικονομικά τον κλάδο της οινικής αγοράς, αφού από τη μέρα της ψήφισης του, τα έσοδα δεν έπιασαν ούτε το 1/3 των στόχων της κυβέρνησης…. με το λαθρεμπόριο να «ανθεί» και τα προβλήματα να μεγαλώνουν τραγικά για τους παραγωγούς και ενόψει του τρύγου, επισημαίνει με ερώτηση του προς τον Υπουργό  Oικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης.

Η πρόσφατη επιστολή για την «μαύρη» κατάσταση στον Αμπελοοινικό κλάδο του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών,  διά του Προέδρου της Αχιλλέα Νταβέλη προς το Υπουργείο Οικονομικών, είναι «επείγουσα προς έναρξη των διαδικασιών για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, ώστε να εκλείψουν τα  προβλήματα που οδηγούν σε οικονομικό μαρασμό την οινική αγορά» τονίζει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Γιώργος Κατσιαντώνης , αναφερόμενος μάλιστα σε χαρακτηριστικό σημείο της καταγγελίας  που λέει ότι «από τη στιγμή που εφαρμόστηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, έχει παρατηρηθεί τεράστια γραφειοκρατία στους παραγωγούς και στο σύστημα διακίνησης, έχει αυξηθεί το λαθρεμπόριο οίνου και έχει ο κλάδος της οινικής αγοράς έχει οδηγηθεί σε απελπιστική κατάσταση»

Η ερώτηση του Γιώργου Κατσιαντώνη έχει ως εξής:
Ο προσφάτως επιβληθείς φόρος στο κρασί, 0,20 λεπτά ανά λίτρο, μόνον θετικά αποτελέσματα δεν έφερε για το ταμείου του Κράτους, αφού αποδεικνύεται ότι «στέφθηκε» από παταγώδη αποτυχία. Ειδικότερα, από της ψήφισής του, μέχρι και σήμερα, ουδέν θετικό αποτέλεσμα επήλθε, καθώς αφενός έχουν αυξηθεί τα κρούσματα λαθρεμπορίου του οίνου και αφετέρου, αντί για αύξηση των εσόδων από τον εν λόγω φόρο, όπως προσδοκούσε η Κυβέρνηση, τελικά ήλθε η διάψευση, αφού οι εισπράξεις από αυτόν δεν έπιασαν ούτε το 1/3 του τεθέντος στόχου.
Τα ανωτέρω έχουν κατά καιρούς καταγγελθεί από τους αρμόδιους της οινικής αγοράς, με τελευταία την καταγγελία του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, η οποία, εκπροσωπώντας τον αμπελοοινικό κλάδο της Θεσσαλίας, σε σχετική επιστολή της, διά του Προέδρου της, κ. Αχιλλέα Νταβέλη, προς το Υπουργείο σας, περιγράφει με μελανά γράμματα την κατάσταση στο κλάδο του κρασιού. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική επιστολή (από 26-7-2017), από τη στιγμή που εφαρμόστηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, έχει παρατηρηθεί τεράστια γραφειοκρατία στους παραγωγούς και στο σύστημα διακίνησης, έχει αυξηθεί το λαθρεμπόριο οίνου και έχει ο κλάδος της οινικής αγοράς έχει οδηγηθεί σε απελπιστική κατάσταση.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, και λαμβανομένων υπόψη ότι:
·         ο κλάδος έχει ήδη υποστεί δυσεπανόρθωτο οικονομικό πλήγμα, λόγω του υφισταμένου υψηλού φοροδοτικού καθεστώτος αλλά και του λαθρεμπορίου,
·         ο εν λόγω φόρος απεδείχθη αναποτελεσματικός, αφού σε σχέση με τα προσδοκώμενα έσοδα (της τάξης των 55 εκατομμυρίων ευρώ), εν τέλει παρουσιάστηκε υστέρηση, με τον λογαριασμό να δείχνει ότι στα ταμεία μπήκαν μόλις 16 εκατομμύρια ευρώ,
·         επίκειται στο άμεσο χρονικό διάστημα η έναρξη της περιόδου της συγκομιδής και του τρύγου, γεγονός που επιβάλλει την άμεση κατάργηση αυτού του αναποτελεσματικού μέτρου, πριν προκύψουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα από την εφαρμογή του,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεστε να προβείτε άμεσα σε κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, ώστε να εκλείψουν τα δεδομένα παρατηρούμενα προβλήματα στον οινικό κλάδο?

Previous ArticleNext Article