Λάρισα

Α. Σιαφαρίκα: Αήθης η επίθεση κατά Κυμπουροπουλου

Η πρόσφατη λεκτική επίθεση κατά του υποψηφίου Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιου Κυμπουροπουλου, ενος νέου επιστήμονα και πολιτικού, οφείλει να προβληματίσει σε πολλά επίπεδα, επισημαίνει η Αθηνά Σιαφαρίκα. Οπως υποστηρίζει η νεαρή δικηγορος, πρόκειται, αφενος, για επίθεση που εκφράστηκε από κυβερνητικό παράγοντα και προσβάλλει ευθέως τα άτομα με αναπηρία, χωρίς μάλιστα την παραμικρή απαξία μια τέτοιας λεκτικής επίθεσης από τον πολιτικό προϊστάμενο Πρωθυπουργό.

Θυμίζει δε σκοτεινές περιόδους του παρελθόντος, κατά τις οποίες η διαφορετικότητα συνιστούσε λόγο περιθωριοποίησης ή ακόμα και φυσικής εξόντωσης, ενώ απελευθερώνει ακραίες φωνές που βάλλουν και κατά άλλων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, των οποίων τα δικαιώματα προστατεύονται σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Αφετέρου, καταδεικνύει άγνοια θεμελιωδών αρχών του Συντάγματος, όπως ιδίως η αρχή της ισότητας, η οποία, σε αδρές γραμμές, ορίζει οτι όμοια μεταχείριση οφείλει να επιφυλάσσεται μόνο σε όμοιες περιπτώσεις. Η δε όμοια μεταχείριση ανόμοιων περιπτώσεων συνιστά άνιση μεταχείριση και, συνεπως, παραβιάζει την αρχή της ισότητας. «Αρκετά υποφέραμε ως κοινωνία από δημόσιο λόγο διχαστικό, προσβλητικό και ειρωνικό.

Ας μιμηθούμε το παράδειγμα του Στέλιου Κυμπουροπουλου, και ας υπερβούμε ως κοινωνία όσους προσπαθούν να καλύψουν την ένδεια πολιτικής δηλητηριάζοντας τον δημόσιο λόγο. Χρέος μας είναι να διαφυλάξουμε το επίπεδο και την ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης ως αντανάκλαση των θεσμών της πολιτείας μας. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι Robinson/Acemoglu στο βιβλίο τους «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη» είναι η διαχρονική ποιότητα και οργάνωση των θεσμών μιας κοινωνίας που σε μεγάλο βαθμό κρίνει την ευημερία και την πρόοδο της» τονίζει η κ. Σιαφαρίκα.

Previous ArticleNext Article