Ελασσόνα

Έναρξη πολιτιστικών τμημάτων από τη Λαογραφική εταιρία Ελασσόνας

Η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, ο πιο ενεργός πολιτιστικός σύλλογος της πόλης μας που  βρίσκεται στην 5η δεκαετία προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα, με τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, εικαστικών, παραδοσιακού τραγουδιού και ποικίλων πολιτιστικών παρεμβάσεων και εκδηλώσεων – με κορυφαία εκδήλωση τα τελευταία χρόνια το «Φεστιβάλ Παράδοσης Πολιτισμού και Τεχνών “…στου Ολύμπου την αυλή”», αλλά και με την υλοποίηση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς και με συμμετοχές μελών του σε πολιτιστικές ανταλλαγές με νέους από όλο τον κόσμο, ξεκινά και την νέα εκπαιδευτική χρονιά με πολλές δράσεις.

Για τα μέλη της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, ο Πολιτισμός είναι ανάγκη και προτεραιότητα. Ας στηρίξουμε την Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, συμμετέχοντας στα πολιτιστικά της τμήματα.

Πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου και στα τηλέφωνα: 2493023610 και 6974550560, 6938519612, 6974324505.

Για τη νέα περίοδο 2018 – 2019, θα λειτουργήσουν τα εξής τμήματα:

 • Παραδοσιακών Χορών

 Έναρξη τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Εγγραφές : Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου , 11.00 – 13.00 αλλά και όλες τις μέρες των τμημάτων

Εκμάθηση παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα. Το πνεύμα της διδασκαλίας είναι ότι ο χορός δεν είναι μόνο κίνηση. Μαζί με τις χορευτικές κινήσεις δίνονται ποικίλες πληροφορίες για την περιοχή, την περίσταση, τη μουσική, τη φορεσιά και άλλα στοιχεία που συνδέονται με τον εκάστοτε χορό. Στόχοι των τμημάτων αυτών είναι: να καλλιεργηθούν στοιχεία της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, να καλλιεργηθούν οι ιδιαίτερες κινητικές δεξιότητες των παραδοσιακών χορών καθώς και να αποκτηθούν γνώσεις που σχετίζονται με τον παραδοσιακό χορό, τη μουσική και το τραγούδι.

ΔΕΥΤΕΡΑ

 • Δευτέρα 18.00 – 19.00 ΜΕΓΑΛΑ ΝΗΠΙΑ – Α΄ ΤΑΞΗ και Β΄ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (αρχάρια)
 • Δευτέρα 19.30 – 20.30 Τμήμα Γυναικών (Έναρξη 1 Οκτωβρίου)
 • Δευτέρα 20.30 – 22.00 Τμήμα Ενηλίκων – Τμήμα Παραστάσεων (Έναρξη 1 Οκτωβρίου)

ΤΡΙΤΗ

 • Τρίτη 20.00 – 21.00 : Ενηλίκων Αρχαρίων (Έναρξη 1 Οκτωβρίου)

ΠΕΜΠΤΗ

 • Πέμπτη 20.30 – 22.00 : Τμήμα Εφήβων – Τμήμα Παραστάσεων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 • Παρασκευή 20.00 – 21.00 ΣΤ΄ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ

 • Σάββατο 10.00 – 11.00 : Γ΄ & Δ΄ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
 • Σάββατο 11.00 – 12.00 : Ε΄& Δ΄ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
 • Σάββατο 12.00 – 13.00 : Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 Χοροδιδάσκαλοι: Ανδρέου Εύη, Νατσιούλη Νανά, Παπαχρήστου Γιώργος, Σαμώτας Γιάννης

 Εικαστικά: παιδικά & ενηλίκων κάθε Παρασκευή 00 – 19.30  .

Έναρξη 29 Σεπτεμβρίου 2017.

Ώρα :16.00 Συνάντηση όλων των ενδιαφερομένων

Διδάσκει η εικαστικός Εύα Βασδέκη – Ζωγράφος, Αγιογράφος, Χαράκτρια

Η δημιουργική απασχόληση, η ψυχαγωγία, η συμμετοχή και παρέμβαση στα εικαστικά της πόλης μας είναι μερικοί από τους στόχους του εργαστηρίου. Τα μέλη του εργαστηρίου, εφαρμόζουν τις αρχές των εικαστικών τεχνών σε ατομικές και ομαδικές εργασίες με τη χρήση και κατάκτηση διαφόρων υλικών και τεχνικών, όπως και με τη γνωριμία του έργου μεγάλων καλλιτεχνών. Οξύνουν τη παρατηρητικότητα τους, αναπτύσσουν τη δημιουργική φαντασία, καλλιεργούν έμφυτες η επίκτητες ικανότητες και επιδεξιότητες. Αποκτούν προσωπικό αισθητικό κριτήριο και την ικανότητα αισθητικής συγκίνησης, αποτέλεσμα της κατανόησης του έργου τέχνης.

Λίγα λόγια για την Εύα Βασδέκη:

Η Εύα Βασδέκη γεννήθηκε το 1973 στο Wiesbaden της Γερμανίας από πατέρα Έλληνα και μητέρα Τσέχα. Από το 1985 έως το 1991 φοίτησε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Αγίας Παρασκευής και κατόπιν έκανε σπουδές Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιολογικών Ευρυμάτων στη σχολή ΠΕΤΡΑ. Στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών σπούδασε ζωγραφική με τον κ. Κοκκινίδη (μετέπειτα Βαλαβανίδη), χαρακτική με τον κ. Καζάκο & κ. Τσαλαματά και αγιογραφία με τον κ. Γιαννούδη, σε όλα αρίστευσε. Κατόπιν, το 2002 φοιτεί ως υπότροφος του ΙΚΥ στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Επιπλέον, την διετία 2007-2009 έλαβε υποτροφία του IKY για εκτέλεση καλλιτεχνικού έργου στον τομέα της χαρακτικής. Έχει κάνει δύο ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα κι έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πέραν τούτου, έλαβε μέρος σε εικαστικό workshop στη Δαμασκό Συρίας καθώς και στο Κρνοφ Τσεχίας. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε αγιογραφήσεις ναών στην Ελλάδα, Κύπρο και Ν. Κορέα. Τον Σεπτέμβριο του 2008 βραβεύτηκε στη διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής στα Rokycany Τσεχίας. Υπεύθυνη του τμήματος εικαστικών στη Λ.Α.Ε.Ε. από το 2013.

 Παραδοσιακού τραγουδιού κάθε Τετάρτη 21.00 – 22.00 με τον Μάριο Σαρακατσιάνο.

Έναρξη 10 Οκτωβρίου 2018

Το παραδοσιακό τραγούδι είναι ένα κομμάτι της μουσικής μας παράδοσης, που εμπλουτίζεται μοναδικά από τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου, και παράλληλα αποτελεί ένα μέσο επικοινωνίας και ομαδικής ψυχαγωγίας. Προκύπτει από την αρχέγονη ανάγκη του κάθε ανθρώπου αλλά και κάθε λαού να εκφράσει τα συναισθήματά του, τους πόνους και τις χαρές του, τα ιδανικά και τις ελπίδες του. Ο αφηγηματικός αυτός χαρακτήρας του προσδίδει μιας μορφής ιστορικότητα, αφού πρόκειται για διηγήσεις της καθημερινής ζωής από εποχές περασμένες αλλά όχι ξεχασμένες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του παραδοσιακού τραγουδιού είναι η συλλογικότητα. Πολλές διαφορετικές φωνές ενώνονται σε μια, υπό τον ίδιο σκοπό: να εξιστορήσουν τα ανθρώπινα πάθη και μέσα από αυτό να βρουν τη γαλήνη. Το τμήμα του Παραδοσιακού τραγουδιού, δίνει τη δυνατότητα σε άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας να παρακολουθήσουν μαθήματα με τις υποδείξεις του καταξιωμένου μουσικού και δασκάλου παραδοσιακής μουσικής Μάριο Σαρακατσιάνο.

 • Τμήμα εκμάθησης χορών Latin, κάθε Τρίτη με τον Θωμά Μουτογιάννο.

Έναρξη 2 Οκτωβρίου 2018

18.00 – 19.00 Παιδικό Τμήμα

21.00 – 23.00 Τμήμα Ενηλίκων  

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Previous ArticleNext Article