Λάρισα

Zητείται επιπλέον χρηματοδότηση για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο – Ευρεία σύσκεψη φορέων

Προτάσεις και ενέργειες για να σταματήσει η υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας με κορωνίδα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλίας και η απρόσκοπτη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των Κέντρων Υγείας βρέθηκαν στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Λάρισα, υπό τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.
«Είναι η ώρα της αλήθειας για την παροχή της δημόσιας υγείας. Ευελπιστώ και αισιοδοξώ όλοι που ασχολούνται με την υγεία, με αίσθημα ευθύνης να μπορέσουμε να συνεργαστούμε, να δούμε τα προβλήματα και να βρούμε τις λύσεις» τόνισε ο κ. Αγοραστός.
«Όσο καλά και να λειτουργεί το σύστημα τα προβλήματα στην υγεία θα υπάρχουν. Βαδίζουμε στην κατεύθυνση να ξαναστήσουμε το σύστημα που βρισκόταν σε κατάρρευση. Τα νοσοκομεία πλέον λειτουργούν χωρίς χρέη. Ήδη είμαστε σε διαδικασία ανανέωσης, εξοπλισμών και ανάπτυξης πρωτοβάθμιας φροντίδας και στήριξης των δομών των Κ.Υ.» τόνισε ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Νέστορας Αντωνίου.Την αισιοδοξία του για επιπλέον χρηματοδότηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ,μετά και τη δέσμευση που έλαβε από την διοίκηση της 5ης ΥΠΕ μετέφερε ο Διοικητής του Ιδρύματος κ. Παναγιώτης Νάνος. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 42,6 εκατ. ευρώ για την το 2017 (το 2016 ήταν 52 εκατ. ευρώ) ενώ μετά την αξιολόγηση που θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου θα διαπιστωθούν οι ανάγκες σε φάρμακα, υλικά χειρουργείου για να διαπιστωθεί πως θα γίνει η διαχείριση των χρημάτων το 2017. «Οι δεσμεύσεις που έχω λάβει είναι ότι το νοσοκομείο θα στηριχθεί» τόνισε ο κ. Νάνος.

Στη σύσκεψη μεταφέρθηκαν τα λειτουργικά προβλήματα του νοσοκομείου από τον πρόεδρο των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό κ. Κώστα Λαρίση. Οι μειούμενοι προϋπολογισμοί χρηματοδότησης έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του και δεν καλύπτουν τις ανάγκες του. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, δεν γίνονται συντηρήσεις και προσπαθούν με αλχημείες να καλύψουν τα κενά και να υπάρχουν καθυστερήσεις. «Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί και το δαιδαλώδες σύστημα των προμηθειών με αποτέλεσμα να μην γίνονται συμβάσεις και οι παραγγελίες γίνονται εξωσυμβατικά» υποστήριξε.Την ανάγκη ενίσχυσης των κονδυλίων χρηματοδότησης του Νοσοκομείου εξέφρασε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κων/νος Γιαννακόπουλος, επισημαίνοντας πως λόγω της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας των πολιτών να προσφύγουν σε ιδιώτες γιατρούς είναι υποχρέωση όλων μας «να βάλουμε ένα λιθαράκι για την απρόσκοπτη λειτουργία του Πανεπιστημιακού, ο προϋπολογισμός του οποίου είναι στραγγαλισμένος».

p2
Την αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Άννας Βαγενά προκάλεσε η εισαγωγή του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Αναγνωστόπουλου στην οποία έκανε λόγω για υποδιπλάσια χρηματοδότηση του Νοσοκομείου της Λάρισας την ώρα που άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα λαμβάνουν περισσότερα κονδύλια. Η κ. Βαγενά ζήτησε από τον κ. Αναγνωστόπουλο να μην δημιουργεί εντυπώσεις με τα λεγόμενά του αν δεν έχει στοιχεία.
Η σημερινή σύσκεψη συγκλήθηκε με αφορμή κεντρικό τίτλο της εφημερίδας «Ελευθερία» «Κλείνει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Δευτέρα» από τον οποίο προκλήθηκε φόβος και πανικός στους πολίτες.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος, οι Δήμαρχοι Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης, Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης, Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, Τεμπών Κώστας Κολλάτος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά και Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης, υγειονομικοί φορείς και παράγοντες.
ert.gr

Previous ArticleNext Article