Λάρισα

Oι κτηνοτρόφοι μοίρασαν γάλα πριν συναντήσουν τον Αποστόλου

Η κατρακύλα των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα έφερε από το πρωί της Πέμπτης 3 Μαΐου στην κεντρική πλατεία της Λάρισας πλήθος κτηνοτρόφων, οι οποίοι σε συνέχεια των αποφάσεων που πάρθηκαν σε ευρεία πανθεσσαλική συνάντηση στον Τύρναβο, απαιτούν από τον πολιτικό κόσμο να πάρει επίσημα θέση για τη σημερινή κατάσταση στην ελληνική κτηνοτροφία.
«Δεν μπορεί να μας λέει τώρα να συναντηθούμε ενώ μας αγνοεί 3,5 ολόκληρα χρόνια. Θα ολοκληρώσουμε λοιπόν τη διαμαρτυρία μας και μετά θα το συζητήσουμε» λένε οι παραγωγοί.
Μάλιστα, ο παραγωγικός κόσμος επέλεξε να πραγματοποιήσει την εν λόγω διαμαρτυρία την ώρα που λαμβάνει χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης το αγροτικό συνέδριο του Economist, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου.
Σημειωτέον ότι αντιπροσωπία των κτηνοτρόφων συναντήθηκε με τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, παρουσία του τοπικού βουελυτή ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παπαδόπουλου, στον οποίο μεταφέρουν το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην αιγοπροβατοτροφία, λόγω των αθρόων εισαγωγών γάλακτος και της ανεπάρκειας ελέγχου στα ισοζύγια.

H συγκέντρωση

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Δεν πάει άλλο. Πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την επιβίωση του κλάδου της κτηνοτροφίας και των οικογενειών μας» είναι το μήνυμα που έστειλαν οι κτηνοτρόφοι που συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου και μοιράζουν γάλα στους περαστικούς.
«Το συλλαλητήριο έχει κάποιες αρχές, θα συζητήσουμε και θα απαντήσουμε στον υπουργό σε μια ώρα αν μπορούμε να τον συναντήσουμε ή όχι. Κάναμε άλλωστε 300 χιλιόμετρα για αν έρθουμε εδώ», αυτή ήταν η αντίδραση του Νίκου Παλάσκα και άλλων συγκεντρωμένων στην πρόταση του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Πέτρου Παπαγεωργίου για συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist.
Και πρόσθεσαν ότι «δεν μπορεί να μας λέει τώρα να συναντηθούμε ενώ μας αγνοεί  3,5 ολόκληρα χρόνια. Θα ολοκληρώσουμε λοιπόν τη διαμαρτυρία μας και μετά θα το συζητήσουμε».
Εν τω μεταξύ, κάποια στιγμή τα πνεύματα οξύνθηκαν, με τους κτηνοτρόφους να χαρακτηρίζουν τον υπουργό «ανίκανο» και «αναποτελεσματικό»,  ζητώντας μέχρι και την παραίτησή του.
Από την πλευρά του ο πρέοδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας χτύπησε για ακόμα μία φορά καμπανάκι προς  τους υπευθύνους, ζητώντας να παρθεί άμεσα από το υπουργείο απόφαση για εξονυχιστικούς ελέγχους στις εισαγωγές του αιγοπρόβειου γάλακτος στη χώρα μας. Σε διαφορετική περίπτωση, τόνισε ότι η κτηνοτροφία «θα έχει τελειώσει μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο».
«Βαρέσαμε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και δύο χρόνια βάσει πληροφοριών ότι έρχονται ανεξέλεγκτες εισαγωγές γάλακτος, χιλιάδες τόνοι, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παλάσκας ενώ πρόσθεσε: «Κάναμε δύο συλλαλητήρια, αυτό είναι το τρίτο. Δε μας άκουσε κανείς με αποτέλεσμα να φθάσει ο κόμπος στο χτένι. Η κτηνοτροφία καταρρέει, χιλιάδες ζώα γαλακτοπαραγωγής οδηγούνται στα σφαγεία, κι αν υπήρχε ζήτηση στην κατανάλωση θα είχαν σφαγεί. Εάν δεν πάρει αυτή τη στιγμή απόφαση να κάνει εξονυχιστικούς ελέγχους, η κτηνοτροφία μέχρι το φθινόπωρο θα έχει τελειώσει. Το γάλα καταρρέει σε καθημερινή βάση, έχει φθάσει σε άγονες περιοχές μέχρι 0,7 ευρώ το πρόβειο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

agronews.gr

Previous ArticleNext Article