Ελασσόνα

Kαλή η χρονιά για τα αμύγδαλα στην Ελασσόνα

Καλή χρονιά από άποψη όγκου παραγωγής αναμένουν οι παραγωγοί αμυγδάλου φέτος, με το μάζεμα να ξεκινά, ανάλογα την περιοχή, από τα μέσα Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ζημιές από τις καιρικές συνθήκες δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων και η ποιότητα αναμέται πολύ καλή στην Ελασσόνα. Οι τιμές που περιμένουν οι παραγωγοί ξεπερνούν το εύρος των 3 ευρώ το κιλό για το άσπαστο προϊόν, ενώ η ψίχα αυτή τη στιγμή πωλείται από τον παραγωγό από 8 έως 8,5 ευρώ το κιλό, αναλόγως της ποικιλίας.
Πιο συγκεκριμένα, τώρα, χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η παραγωγική διαδικασία στην Ελασσόνα.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Βαγγέλης Καραγιάννης, παραγωγός αμυγδάλου από το Δομένικο «αναμένουμε καλή παραγωγή και πολύ καλή ποιότητα. Μοναδικό πρόβλημα για μας είναι τα πολλά αγριογούρουνα, που μπαίνουυν στα χωράφια με τις αμυγδαλιές και προκαλούν σε καθημερινή βάση μεγάλες ζημιές, αφού τρώνε τους καρπούς. Πλέον εξοπλιζόμαστε με ηλεκτρονικές περιφράξεις, αλλά και αυτές πλέον αρχίζουν και μας τις κλέβουν».
Ο κ. Καραγιάννης καλλιεργεί αμύγδαλα ποικιλίας Φυρανιάς και Τέξας. Πέρσι μάλιστα, όπως λέει, πούλησε το άσπαστο αμύγδαλο από 2 ευρώ το κιλό έως και 3,10 ευρώ το κιλό.
Παράλληλα εκτιμά, ότι σε αυτά τα επίπεδα, θα κυμανθούν και φέτος οι τιμές παραγωγού. Η συγκομιδή στο Δομένικο θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου.
«Η χρονιά αναμένεται καλή από άποψη όγκου παραγωγής, αφού δεν είχαμε προβλήματα», λέει από την πλευρά μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Στέλλιος Νάνος,γεωπόνος στην οργάνωση παραγωγών κελυφωτών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας «Η Ένωση». Πέρσι οι παραγωγοί εκεί πούλησαν σε τιμές που κυμάνθηκαν από 2,60 έως 2,80 ευρώ το κιλό, το άσπαστο αμύγδαλο.

agrotypos.gr

Previous ArticleNext Article