Λάρισα

«Χωρίς προσωπικό και μεταρρυθμίσεις το εφημεριακό πρόβλημα των νοσοκομείων δεν λύνεται»

«H κυβέρνηση επιχειρεί έναν πλήρη αιφνιδιασμό τόσο του Κοινοβουλίου όσο και των εμπλεκόμενων φορέων και των γιατρών του ΕΣΥ. Δεν έχει συζητηθεί τίποτα, πουθενά σε κανένα επίπεδο και νομίζω ότι είναι καθαρά μια επιχείρηση αιφνιδιασμού από την πρωτοφανή μεθόδευση να γίνει η ακρόαση των φορέων στις 18.00 σήμερα, για να έρθουν, σε απλά ελληνικά, μόνο αυτοί που έχουν ήδη ειδοποιηθεί και βρίσκονται «παρά πόδας», για να εμφανιστούν στη Βουλή, ενώ κανένας άλλος προφανώς δεν μπορεί να έρθει ούτε από άλλο μέρος της χώρας ούτε από τις ίδιες τις υπηρεσίες που υπηρετούν» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατά την τοποθέτησή του ως ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για το ωράριο των ιατρών και των οδοντιάτρων του ΕΣΥ στην αρμόδια επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στη συνέχεια, κατηγόρησε τον κ. Πολάκη για τις δηλώσεις του περί χρηματισμού των ιατρών του ΕΣΥ, τονίζοντας ότι «Σε αντίθεση με τον κ. Πολάκη, που στις απαράδεκτες δηλώσεις, που έκανε τις προάλλες, δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «το 80% των γιατρών των νοσοκομείων χρηματίζεται», θέλω να πω ότι το 90% των γιατρών στα ελληνικά νοσοκομεία, ειδικοί και ειδικευόμενοι, δουλεύουν εδώ και πολλά χρόνια σε συνθήκες γαλέρας, κουράζονται και προσφέρουν. Όπως όλοι έχουμε παραδεχθεί πλην του κ. Πολάκη – και ο ίδιος ο Υπουργός το έχει κάνει – το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει χάρη στις τρομερές μεταρρυθμίσεις του κ. Πολάκη, αλλά κυρίως στον ηρωισμό και στην αυταπάρνηση των γιατρών και των νοσηλευτών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα φαινόμενα διαφθοράς λύνονται με θεσμικές παρεμβάσεις και όχι με επικοινωνιακά κόλπα και με προσβολές του συνόλου των γιατρών από τα μέσα επικοινωνίας».

Σχολιάζοντας το θέμα των εφημεριών των ιατρών, ανέφερε ότι «Όταν συζητάμε για ασφαλή εφημέρευση και για ωράρια γιατρών, συζητάμε πρώτα απ’ όλα και περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο για την ασφάλεια των ασθενών. Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από έναν εξαντλημένα ψυχικά και σωματικά γιατρό από τη δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη ημέρα της εφημερίας, όπως πολύ συχνά γίνεται στην Ελλάδα σήμερα και όπως θα εξακολουθήσει, να γίνεται και αύριο. Χωρίς προσωπικό και μεγάλες μεταρρυθμίσεις το εφημεριακό δεν λύνεται. Στην ουσία δεν λύνεται ούτε με το νομοσχέδιο. Το ίδιο νομοσχέδιο δίνει 3 χρόνια παράταση, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι παραπέμπει το πρόγραμμα εκεί που το έκανε και το προηγούμενο. Και το ρεπό είναι θεσμοθετημένο και οι δυνατότητες ελαστικής εφημέρευσης είναι θεσμοθετημένες, όμως τίποτα από όλα αυτά δεν εφαρμόστηκε γιατί είναι αδύνατον να εφαρμοστεί με τα κονδύλια που υπάρχουν για εφημερίες και με το προσωπικό που είναι διαθέσιμο στα νοσοκομεία εκτός και αν εξασφαλιστούν ειδικευόμενοι  σε πρωτόγνωρους αριθμούς από αύριο».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Υπουργείου να συγκεντρώσει όλες τις αρμοδιότητες, χαρακτηρίζοντάς την καταδικασμένη: «Βλέπουμε να πάνε οι προμήθειες στο Υπουργείο, ο ΕΟΠΥΥ στον Υπουργό, οι εφημερίες στον Υπουργό. Αυτό είναι ένα πρότυπο από άλλες εποχές. Το πρότυπο με το οποίο είχε ιδρυθεί το ΕΣΥ και που είναι το πρότυπο όλης της Ευρώπης, είναι ένα πρότυπο αποκεντρωμένων μονάδων, αυτοδύναμων με διαφανείς λειτουργίες, οι οποίες λειτουργούν ανταγωνιστικά ανάμεσά τους και στον ανταγωνισμό. Αυτό που βλέπουμε είναι μια υπηρεσία δημόσια, η οποία πολύ σύντομα και ανεξάρτητα από τις καλές ή κακές προθέσεις θα καταντήσει εκεί που καταντούν συνήθως αυτές οι προσπάθειες».

 

Previous ArticleNext Article