Λάρισα

«Χωρίς εκπαιδευτικούς τα σχολεία της ομογένειας με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

Το θέμα της “υπολειτουργίας των Σχολείων της Ομογένειας με αποκλειστική ευθύνη του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας”, φέρνει, για  ακόμη μια φορά, στη Βουλή, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση, προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Την ερώτηση υπογράφουν ακόμη, η Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας κ. Νίκης Κεραμέως και οι αν. Τομεάρχες Παιδείας του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ιωάννης Ανδριανός βουλευτής Ν. Αργολίδας και Μαρία Αντωνίου βουλευτής Ν. Καστοριάς.

Οι ερωτώντες βουλευτές μεταφέρουν “τη μεγάλη αγανάκτηση των Ελλήνων της ομογένειας, καθώς τα εκεί σχολεία αδυνατούν να ανταποκριθούν έστω και στοιχειωδώς στο ρόλο τους”, αναδεικνύοντας “την ολιγωρία από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την διενέργεια των αποσπάσεων στις σχολικές μονάδες εξωτερικού”.

Οι βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζουν στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας “καθυστέρηση στη δημοσίευση της εγκυκλίου, με την οποία καλούνταν οι εκπαιδευτικοί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για απόσπαση στο εξωτερικό”.

Τονίζουν, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως “η σχετική εγκύκλιος δημοσιεύτηκε στις 21/06/2017 και οι ενδιαφερόμενοι καλούνταν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 3/7/2017, ενώ μέχρι τις 6/7/2017 διατηρούσαν το δικαίωμα ανάκλησης της αίτησής τους.

Ο τελικός αξιολογικός πίνακας επιλογής υποψηφίων εκπαιδευτικών προς απόσπαση δημοσιεύτηκε στις 30/8/2017 και ανακοινοποιήθηκε κατόπιν διορθώσεων στις 13/9/2017”.

“Οδυνηρό αποτέλεσμα των τραγικών χειρισμών από πλευράς Υπουργείου, ότι σήμερα, τρεις ολόκληρες εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η Υπουργική Απόφαση με την οποία θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των αποσπάσεων, δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί.

Το ελληνικό κράτος οφείλει να ενισχύει την Παιδεία των Ελλήνων μαθητών της ομογένειας με κάθε τρόπο, προσφέροντας τους με επάρκεια την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

Αντ’ αυτού, και σε αυτόν τον τομέα, η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου επιδεικνύει χαρακτηριστική ανευθυνότητα και έλλειψη σχεδιασμού”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερωτώντες βουλευτές.

Αναλυτικά τα ερωτήματα προς τον Υπουργό Παιδείας:

  1. Γιατί καθυστέρησε τόσο η διαδικασία αποσπάσεων και μόλις στις 13/9 δημοσιεύτηκε ο τελικός αξιολογικός πίνακας επιλογής υποψηφίων εκπαιδευτικών προς απόσπαση στις σχολικές μονάδες των χωρών περιοχής ευθύνης των Συντονιστικών Γραφείων Λονδίνου, Καΐρου, Γιοχάνεσμπουργκ, Κορυτσάς, Νέας Υόρκης (και Μπουένος Άϊρες), Μελβούρνης, Βρυξελλών, Μαριούπολης, Βερολίνου-Ντίσελντορφ, Μονάχου-Στουτγάρδης, Κωνσταντινούπολης και Τορόντο για το σχολικό έτος 2017-2018 και 2018 για το Νότιο Ημισφαίριο;
  2. Πότε αναμένεται η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία απόσπασης και να στελεχωθούν τα σχολεία της Ομογένειας με το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό;

 

Previous ArticleNext Article