Ελασσόνα

Φασολάδα και έθιμα «νίκησαν» το ψιλόβροχο

Αποκριάτικες εκδηλώσεις και «Κούλουμα» με χειμωνιάτικο καιρό, με κρύο και βροχή (σε κάποιες περιοχές) στην Ελασσόνα και στη γύρω περιοχή, κάτι που… αρχίζει να γίνεται συνήθεια, αφού ανάλογες άσχημες καιρικές συνθήκες επικρατούσαν και στις αποκριάτικες ημέρες των τελευταίων χρόνων.

Πάντως, οι κάτοικοι της περιοχής δεν πτοήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες και δεν το έβαλαν κάτω, αφού διασκέδασαν και χάρηκαν, συμμετέχοντας σε αποκριάτικα δρώμενα και αυθόρμητα γλέντια και αναβιώνοντας παραδοσιακά έθιμα.

Ειδικά χθες, Καθαρά Δευτέρα, αρκετός κόσμος δεν επηρεάστηκε από το ψιλόβροχο και τον βροχερό καιρό (…κατά διαστήματα) και φρόντισε να περάσει καλά, αν αναλογιστούμε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της εποχής. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά στην «ΕτΔ» παλαιός Ελασσονίτης… «η φασολάδα και τα καθαροδευτεριάτικα έθιμα νίκησαν κατά κράτος τον άστατο καιρό».

ΚΥΡΙΑΚΗ

Ανήμερα την Κυριακή της Αποκριάς, παρότι ο καιρός ήταν μουντός, πέρα από κάποιες εκδηλώσεις τοπικών συλλόγων, η διασκέδαση πέρασε σε στέκια μπαρ – καφέ και κέντρα της περιοχής, όπου ντόπιοι και οι λίγοι επισκέπτες διασκέδασαν με παραδοσιακές και λαϊκές ορχήστρες. Αρκετοί προτίμησαν να μείνουν μέσα με τις οικογένειές τους, ενώ άλλοι μετακινήθηκαν σε καρναβαλικές εκδηλώσεις κοντινών πόλεων (Τύρναβος, Κοζάνη, Γρεβενά) και χωριών της επαρχίας. Άλλωστε, οι μέρες της Αποκριάς θεωρούνται μέρες χαράς και εκτόνωσης, «απόδρασης» έστω και για λίγες ώρες από τα καθημερινά προβλήματα.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Κυρίως, ο χειμωνιάτικος και βροχερός, άστατος κατά διαστήματα καιρός δεν άφησε σε πολύ κόσμο να χαρεί, όπως προγραμμάτιζε, τα κούλουμα.

Τα έθιμα αναβιώσαν με παραδοσιακή μουσική, σκωπτικά «δρώμενα», φασολάδα, νηστίσιμα εδέσματα, μπουρανί, λαγάνες, χαλβά, τουρσί, άλλα σαρακοστιανά, ψαρικά, χταποδάκια, και άφθονο κρασί και τσίπουρο.

Δεκάδες περαστικοί και επισκέπτες παρά τον βροχερό καιρό βρέθηκαν στην πλατεία Βαροσίου της Ελασσόνας, στην Τσαριτσάνη, στα «κεφαλοχώρια» της περιοχής, για να γευθούν την καθιερωμένη παραδοσιακή φασολάδα, συνοδευόμενη με γεύσεις της ημέρας.

Ενδεικτικά, το διήμερο, ζεστές παραδοσιακές αποκριάτικες και Μεγαλοδευτεριάτικες γιορτές έγιναν σε Δομένικο, Δολίχη, Δρυμό, Τσαριτσάνη, Λυκούδι, Καρυά, Ευαγγελισμό, Λιβάδι, Βερδικούσια, Κρανέα, Γιαννωτά, Αμούρι, Κοκκινόγη, Βλαχογιάννι, Αραδοσίβια, κ.α.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Previous ArticleNext Article