Λάρισα

Τρία χρυσά βραβεία σε Διεθνή Διαγωνισμό για το Τσίπουρο Τυρνάβου

Τρία χρυσά βραβεία σε Διεθνή Διαγωνισμό για το Τσίπουρο Τυρνάβου

Με το τσίπουρο να περνάει στη φάση της ανάδειξης της επωνυμίας του ως προϊόν οι εκθέσεις και οι διαγωνισμοί αυξάνονται συνεχώς.
Έτσι, τρία χρυσά βραβεία απονεμήθηκαν στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, και τα τρία στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, σε σύνολο οκτώ (3 χρυσά και 5 ασημένια). Με γλυκάνισο ή χωρίς, παράγωγο απόστασταξης στεμφύλων ή σταφυλής, παλαιωμένο ή μη πλέον το τσίπουρο και η τσικουδιά περνάει σταδιακά στη φάση των branded προϊόντων.

Πιο συγκεκριμένα τα βραβεία από απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής, που απονεμήθηκαν στο συνεταιρισμό, αφορούν στα: Παλαιωμένο Τσίπουρο Τυρνάβου “Old Spirit”, Τσίπουρο Τυρνάβου με γλυκάνισο “Το Συνεταιριστικό”, Τσίπουρο Τυρνάβου χωρίς γλυκάνισο “Το Συνεταιριστικό” με Γεωγραφική Ένδειξη Τσίπουρο Τυρνάβου.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

1. Παλαιωμένο Τσίπουρο Τυρνάβου “Old Spirit”, 2010, ΑΟΣ Τυρνάβου (ΧΡΥΣΟ)

2. Τσίπουρο Τυρνάβου με γλυκάνισο “Το Συνεταιριστικό”, 2016, ΑΟΣ Τυρνάβου (ΧΡΥΣΟ)

3. Τσίπουρο Τυρνάβου χωρίς γλυκάνισο “Το Συνεταιριστικό”, 2016, ΑΟΣ Τυρνάβου (ΧΡΥΣΟ)

4. Ασημένια Λίμνη, Κτήμα Γκλίναβος Α.Ε., Τσίπουρο Ηπείρου (ΑΣΗΜΕΝΙΟ)

5. Τσίπουρο Σέττα, 2015, Σπυρόπουλος Σταύρος (ΑΣΗΜΕΝΙΟ)

6. Τσίπουρο Τσιλιλή χωρίς γλυκάνισο, 2015, Τσιλιλής Κ. Α.Ε., Τσίπουρο Θεσσαλίας (ΑΣΗΜΕΝΙΟ)

7. Αγιονέρι Τσίπουρο παλαιωμένο, Τσιλιλής Κ. Α.Ε., Τσίπουρο Θεσσαλίας (ΑΣΗΜΕΝΙΟ)

8. Τσίπουρο Αβαρίνο, 2016, Αγρ. Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας “Νέστωρ” (ΑΣΗΜΕΝΙΟ)

Τα επώνυμα προϊόντα προσπαθούν να “περπατήσουν” σε ένα περιβάλλον που δε βοηθά λόγω της κυριαρχίας του χύμα στην αλυσίδα κατανάλωσης. Η

χαώδης διαφορά φόρου αλλά και η διόγκωση της λαθρεμπορίας λόγω της υπερφορλόγησης δημιουργούν αρνητικό υπόστρωμα στο να αναπτυχθούν κι άλλες μεταποιητικές επιχειρήσεις στον κλάδο.

Μάλιστα παρά την προσπάθεια η τελευταία πρωτοβουλία της κυβέρνησης για ρύθμιση της διακίνησης του τσίπουρου και της τσικουδιάς, δε φαίνεται να είναι αρκετή. ‘Ήδη η Κομισόν έχει πάει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.

Πάντως στο άρθρο 108 του πολυνομοσχεδίου, που πριν τα Χριστούγεννα ψηφίστηκε κατά άρθρον, αναφέρεται ότι όταν συνοδεύεται από τα απαιτούμενα φορολογικά στοιχεία θα επιτρέπεται η χύμα διακίνηση και εμπορία του τσίπουρου διήμερων.

Η μόνη διαφοροποίηση είναι ότι πλέον θα διακινούν με επιβάρυνση ΦΠΑ το προϊόν τους κι όχι ως αγροτικό (με τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων) που μέχρι τώρα δεν εντασσόταν στο καθεστώς του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

«Δυστυχώς η ευκαιρία για μια ουσιαστική τομή, για να εξυγιανθεί ένα καθεστώς διευρυμένης ανομίας, και για να δοθεί μια ώθηση ανάπτυξης ενός ελληνικού παραδοσιακού προϊόντος με σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητες χάνεται ακόμα μια φορά. Διατηρείται πρακτικά ανέπαφο το ίδιο υπάρχον καθεστώς, επιτρέποντας στους λαθρέμπορους να συνεχίσουν τη δράση τους, πλουτίζοντας σε βάρος της υγείας και της τσέπης του Έλληνα καταναλωτή» ανέφεραν τότε σε μια σκληρή ανακοίνωσή τους. Ουσιαστικά θεωρούν ως «φερετζέ» τη ρύθμιση καθώς δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης και παραγωγής.

Aναφέρουν ότι ακόμα κι αν τεθεί πλαφόν στα ποσότητες που θα πωλούν οι διήμεροι, όπως λέγονται οι παραδοσιακοί παραγωγοί, δε θα ελεγχθεί η παραγωγή και η διακίνηση του παράνομου τσίπουρου και τσικουδιάς. «Ουσιαστικά θα συνεχίσουν την πρακτική που ακολουθούν σήμερα» αναφέρουν, «να διακινούν δηλαδή χωρίς παραστατικά το προϊόν». Μάλιστα επισημαίνουν ότι πλέον η κατάσταση σε όλο το φάσμα μεταποίηση των οινοστάφυλων έχει ξεφύγει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μόνο το 1/3 των καλλιεργούμενων εκτάσεων κάνει δήλωση παραγωγής κι άρα οι παραγόμενες ποσότητες σταφυλιών κανείς δε γνωρίζει πού πάνε. Ουσιαστικά οργιάζει η παράνομη οινοποίηση και αποσταγματοποίηση. Μόνο που για την τελευταία λόγω των τεράστιων ποσοτήτων που διακινούνται προφανώς δε φτάνουν τα σταφύλια … όλης της χώρας.
Πηγή: thessaliaeconomy.gr

Previous ArticleNext Article