Λάρισα

Το νέο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Ιστορική ανάγκη, αναπτυξιακή προοπτική

Κεντρική θέση στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για την ανώτατη παιδεία και έρευνα στη χώρα μας αποτελεί η δημιουργία του Ενιαίου Χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας. Η πολιτική αυτή άρχισε ήδη να υλοποιείται με τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ύστερα από την εμβληματική του ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 9 Μαΐου 2017. Το εγχείρημα περιλαμβάνει μία ολιστική προσέγγιση μετασχηματισμού του χώρου των ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ), με τη συνύπαρξη της Τεχνολογικής εκπαίδευσης, των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων. Ο Ενιαίος Χώρος καλείται να λύσει χρόνια προβλήματα που συσσωρεύτηκαν από τις λαθεμένες πολιτικές δεκαετιών, όπως το αυξημένο λειτουργικό κόστος των ιδρυμάτων, τη γεωγραφική διασπορά, την απομόνωση, τον κατακερματισμό και τις επικαλύψεις ερευνητικών μονάδων και Τμημάτων ΑΕΙ, την έλλειψη προσωπικού και τη μειωμένη αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων από την οικονομία στην «αλυσίδα της καινοτομίας».

Στα πλαίσια αυτά οραματιζόμαστε το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΘ), που θα προκύψει από την σύμπραξη των ήδη υπαρχόντων Πανεπιστημιακών  δομών, του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Τμημάτων του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας που εδρεύουν στη Λαμία και των Ερευνητικών Κέντρων που ήδη λειτουργούν. Επιπλέον και σαν προωθητική δύναμη θα δημιουργηθούν νέα Πανεπιστημιακά τμήματα, με μοντέρνα προγράμματα σπουδών, που θα καλύψουν αναδυόμενες ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Επίσης προτείνονται νέες ερευνητικές δομές, ενώ θα ενσωματωθούν και μεταλυκειακές τεχνολογικές και επαγγελματικές σπουδές διετούς διάρκειας. Στόχος είναι να αναβαθμιστεί το έργο που παράγεται στα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα της κεντρικής Ελλάδας, να εναρμονισθούν οι εκπαιδευτικές και οι ερευνητικές δραστηριότητες, να εξοικονομηθούν πόροι και να υποβοηθηθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα:

– είναι το τρίτο σε μέγεθος Πανεπιστήμιο στη χώρα

– περιλαμβάνει στην ολοκλήρωσή του 34 Πανεπιστημιακά Τμήματα. Από αυτά τα 18 θα είναι νέα τμήματα, που θα αποτελέσουν μετεξέλιξη των Τμημάτων ΤΕΙ αλλά και κάποια εντελώς νέα

– έχει τμήματα με έδρες κατανεμημένες σε 5 πόλεις (Λάρισα, Βόλος, Λαμία, Τρίκαλα, Καρδίτσα)

– περιλαμβάνει 10 Ερευνητικά Ινστιτούτα

– περιλαμβάνει ένα Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με σειρά διετών προγραμμάτων μεταλυκειακών σπουδών

– περιλαμβάνει άλλες δομές ανάπτυξης (όπως Κέντρο Διεθνούς Εκπαίδευσης στον αρχαίο χώρο των Δελφών, Θερμοκοιτίδες νεοφυών επιχειρήσεων, Πανεπιστημιακό Κέντρο Αποκατάστασης και Ιατρικής Φροντίδας, κ.ά.)

Ιδιαίτερα, το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση με απόφοιτους των ΕΠΑΛ οι οποίοι θα μπορούν να εγγράφονται σε διετή πρόγραμμα σπουδών που θα οργανώνει το ΠΘ. Οι μαθητές θα χρησιμοποιούν υλικοτεχνική και εργαστηριακή υποδομή από τα Πανεπιστημιακά Τμήματα (άρα αρτιότατη εκπαιδευτική υποστήριξη) και θα παρακολουθούν ένα σύγχρονο πρόγραμμα κατάρτισης που θα έχει οργανωθεί από το ΠΘ. Στους απόφοιτους θα παρέχεται δίπλωμα επιπέδου 5, χωρίς ανάγκη πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ. Το σημαντικότερο όμως θα είναι η δυνατότητα επέκτασης των σπουδών τους σε κάποιο Πανεπιστημιακό Τμήμα, και κατόπιν σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα αλλά ακόμα και η απόκτηση διδακτορικού τίτλου εντός του ίδιου ΠΘ.

Τα ερευνητικά ινστιτούτα θα είναι επιφορτισμένα με την ενίσχυση της έρευνας, καθώς και με τη διασύνδεσή των αποτελεσμάτων τους με την υγιή, καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Τα ινστιτούτα θα εισαγάγουν μια ολιστική προσέγγιση στο μοντέλο ανάπτυξή τους όσον αφορά στην «αλυσίδα της καινοτομίας», από τη βασική έρευνα ως την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, ώστε να αποτελούν κέντρα παροχής καινοτόμων προτάσεων επιχειρηματικότητας και δίκαιης ανάπτυξης.

Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε θα επιτευχθεί πληρέστερα και ολοκληρωμένα η αναγκαία αναδιάρθρωση του χώρου της έρευνας και της ανώτατης εκπαίδευσης στην Κεντρική Ελλάδα (Θεσσαλία και Στερεά), θα επιτευχθεί η διασύνδεση έρευνας και υγειούς επιχειρηματικότητας, θα διορθωθούν προβλήματα που άφησε πίσω του το αποτυχημένο Σχέδιο ΑΘΗΝΑ και θα δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στις κοινωνίες με βάση τον αναγκαίο ακαδημαϊκό σχηματισμό. Ένα παράγωγο διμερών ωφελειών (win-win) μεταξύ κοινωνίας και εκπαίδευσης.

Τα εκπαιδευτικά, αναπτυξιακά και ευρύτερα κοινωνικά οφέλη, που θα προκύψουν από την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος της σύμπραξης των τριών ΑΕΙ της περιοχής μας, είναι πάρα πολύ σημαντικά. Καλούμε τους φορείς και την κοινωνία της Λάρισας να υποστηρίξουν την προσπάθεια μένοντας μακριά από άγονους τοπικισμούς και κλείνοντας τα αυτιά σε φωνές που στο όνομα διαφωνιών σε επιμέρους, τις περισσότερες φορές ήσσονος σημασίας, ρυθμίσεις επιχειρούν να την υπονομεύσουν εξυπηρετώντας μικροπολιτικά ή στενά ιδιοτελή συμφέροντα.

ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Previous ArticleNext Article