Ελασσόνα

Τι γίνεται με το πόρισμα για την συντριβή του ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο – Επιμνημόσυνη δέηση και μνημείο

Η «ουρά» του μοιραίου ελικοπτέρου όπως βρέθηκε στον τόπο της συντριβής, στο Σαραντάπορο Η «ουρά» του μοιραίου ελικοπτέρου όπως βρέθηκε στον τόπο της συντριβής, στο Σαραντάπορο

Επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε χθες στην 1η Στρατιά στη μνήμη των δύο στελεχών του σχηματισμού του Στρατού Ξηράς, Ιωάν. Τζανιδάκη και Θωμ. Αδάμου, που επέβαιναν σε ελικόπτερο «Χιούι» το οποίο συνετρίβη στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.

Όπως είναι γνωστό το ελικόπτερο της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, εκτελώντας πτήση από Στεφανοβίκειο – Λάρισα με προορισμό την Κοζάνη, συνετρίβη το πρωί της 19ης Απριλίου σε δασική περιοχή έξω από το Σαραντάπορο, παρασέρνοντας στον θάνατο, τέσσερις αξιωματικούς ενώ από «θαύμα» σώθηκε, το τρίτο μέλος του πληρώματος, η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα.

Από τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου, νεκροί ανασύρθηκαν ο 56χρονος υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο 50χρονος διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας της 1ης Στρατιάς, συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο 35χρονος κυβερνήτης του ελικοπτέρου, ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και, ο 28χρονος συγκυβερνήτης, υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής.

Το ελικόπτερο, με το τριμελές πλήρωμα, απογειώθηκε στις 7.25’ το πρωί από το Στεφανοβίκειο και λίγο αργότερα, προσγειώθηκε στην 110 ΠΜ Λάρισας προκειμένου να επιβιβασθούν ο υποστράτηγος Τζανιδάκης και ο συνταγματάρχης Αδάμου.

Από την 110 ΠΜ απογειώθηκε στις 7.38’ και δέκα λεπτά αργότερα, στις 7.48’, καταγράφεται απώλεια επικοινωνιών και ίχνους. Στις 8.50’ δεν γίνεται η προγραμματισμένη προσγείωση στην Κοζάνη και σημαίνει συναγερμός.

Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίσθηκαν τελικά στις 10 το πρωί, από υπαλλήλους συνεργείου της ΔΕΗ και αστυνομικούς τους Α.Τ. Ελασσόνας, στη ορεινή περιοχή «Μελαντίνο», περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από το Σαραντάπορο, σε μια πλαγιά μερικές δεκάδες μέτρα από τον δρόμο που οδηγεί προς Κοζάνη.

ΜΝΗΜΕΙΟ

Στον τόπο της συντριβής στο Σαραντάπορο, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η 1η Στρατιά ανεγείρουν μνημείο όπου, με την ολοκλήρωση των εργασιών, παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.

Από τις οικογένειες των εκλιπόντων, παρουσία αντιπροσωπειών της 1ης ΤΑΞΑΣ, αύριο Σάββατο στη μνήμη του Κων. Χατζή θα τελεσθεί μνημόσυνο στον ναό Αγ. Κωνσταντίνου στη Φαλάνη και μεθαύριο Κυριακή, στη μνήμη του Δημ. Γούλα θα τελεσθεί μνημόσυνο στο ναό Αναλήψεως του Σωτήρος στη Λάρισα.

ΠΟΡΙΣΜΑ

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Διερεύνησης του δυστυχήματος ολοκλήρωσε τις εργασίες της και το πόρισμα έχει παραδοθεί στη Στρατιωτική Δικαιοσύνη προκειμένου να φωτισθούν οι συνθήκες και τα αίτια της συντριβής που βύθισε στο πένθος τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της Ελασσόνας, το μοιραίο ελικόπτερο «πετούσε χαμηλά» ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Σαρανταπόρου, την ώρα της συντριβής στην περιοχή είχε πυκνή ομίχλη.

Υπενθυμίζεται πως, οι υπάλληλοι συνεργείου της ΔΕΗ που εντόπισαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου βρίσκοντας παράλληλα ζωντανή την αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα, ερευνούσαν στην περιοχή τα αίτια της διακοπής στην παροχή ρεύματος.

Σύμφωνα επίσης με μαρτυρίες κατοίκων του Σαραντοπόρου, την ώρα του δυστυχήματος σημειώθηκε διακοπή ρεύματος και όπως αποδείχθηκε αργότερα, το ελικόπτερο είτε κατά την πτώση του – είτε κατά τη συντριβή του, προσέκρουσε σε κολώνα της ΔΕΗ.
Πηγή: eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article