Ελασσόνα

Τηλεοπτικό σήμα σε «λευκές» περιοχές και στην Ελασσόνα

Πρόσβαση σε τηλεοπτικό σήμα σε χιλιάδες νοικοκυριά δίνει ο νόμος του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή και βάσει του οποίου θα χορηγηθεί εφάπαξ επίδομα σε νοικοκυριά απομακρυσμένων περιοχών, που δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα.
Η δράση αφορά 3.500 «λευκές περιοχές» (περιοχές χωρίς τηλεοπτικό σήμα) σε όλη την Ελλάδα, οι κάτοικοι των οποίων (164.000 νοικοκυριά) θα προμηθευτούν το κουπόνι, που θα εξαργυρώσουν στον πάροχο της επιλογής τους για την απόκτηση εξοπλισμού που θα τους εξασφαλίσει πρόσβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.
Το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιοχών που αφορά το μέτρο καταγράφοντας την ικανοποίησή τους.
Ειδικότερα για τη Θεσσαλία
Ως εξαιρετικά θετικά βήματα για να έχει πρόσβαση ο πληθυσμός τους στα δορυφορικά τηλεοπτικά προγράμματα στις δύσκολες περιοχές των δήμων τους, χαρακτήρισαν οι δήμαρχοι την οικονομική ενίσχυση των ενδιαφερομένων δημοτών τους.
Στην Μαγνησία οι «λευκές περιοχές» είναι σχετικά ελάχιστες και αφορούν κατοίκους πολύ μικρών οικισμών στους δήμους Αλμυρού και Νοτίου Πηλίου.
Ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι «είμαστε θετικότατοι σε αυτή την πρωτοβουλία αφού θα ενισχυθούν οικονομικά φτωχοί άνθρωποι για την απόκτηση του απαραίτητου εξοπλισμού. Στην περιοχή μας είναι λιγοστές οι περιοχές που είναι “τυφλές”, όπως η ορεινή Ανάβρα και η Σούρπη και το Πηγάδι Πτελεού, που βρίσκονται μέσα χαμηλά σημεία».
Σε ανάλογή θετική εκτίμηση κινείται και ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Νίκος Φορτούναςπου έχει στα όρια του δήμου πολλές «λευκές περιοχές» λόγω του ορεινού όγκου του Πηλίου και του δύσκολου ανάγλυφου της περιοχής.
Ο κ. Φορτούνας είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «θα λυθεί το πρόβλημα με την χρηματοδότηση των δημοτών στους μικρούς οικισμούς της Πάλτσης, της Ξυνόβρυσης, του Πλατανιά, της Αγίας Κυριακής και πολλών ακόμη που, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους, το καλοκαίρι κατακλύζονται από τουρίστες που θέλουν να δουν τα τηλεοπτικά προγράμματα».
Αρκετές είναι οι «λευκές περιοχές» στη Δυτική Θεσσαλία και με την απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής πλέον ολόκληρος ο ορεινός όγκος θα έχει πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας.
Ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει ότι «στο ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 169/20.09.2018 και στον Νόμο 4563 ρητά περιγράφονται και συμπεριλαμβάνονται οι Δημοτικές Ενότητες Πύλης – Αιθήκων – Ελάτης – Πινδέων – Μυροφύλλου και Νεράιδας σε αυτή τη δυνατότητα», εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την οριστική λύση του προβλήματος.
«Όλοι οι κάτοικοι των Τοπικών Κοινοτήτων στη συνέχεια θα ενημερωθούν για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν, έτσι ώστε άμεσα να αποκτήσουν όλοι αυτό το ευεργέτημα», προσθέτει ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αργιθέας Λάμπρος Τσιβόλας, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια, νιώθουμε κι εμείς ως πολίτες ίσοι με τους υπόλοιπους Έλληνες. Αναμένουμε την τελική λύση του προβλήματος με την εφαρμογή του νόμου 4563/18 που δίνει πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής Κάλυψης (ΠΕΤΚ) στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, που αφορά άμεσα και τους κατοίκους του δήμου Αργιθέας».
Και προσθέτει: «Η Δημοτική Αρχή της Αργιθέας από το 2014, πριν τη μετάβαση στην ψηφιακή μετάδοση, διέγνωσε τη μη ένταξη της περιοχής μας στο ψηφιακό χάρτη και απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην ΝΕΡΙΤ και λύθηκε, έστω και προσωρινά και με αναλογικά σήμα το “μαύρο” στις οθόνες μας. Ακολούθησαν μια σειρά ενεργειών με αποστολή επιστολών διαμαρτυρίας, διαβημάτων και υπομνημάτων, έως ότου ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππά, δεσμευτεί για οριστική άρση της ψηφιακής τηλεοπτικής απομόνωσης των περιοχών εκτός τηλεοπτικής Κάλυψης. Τη δέσμευσή του την κατέθεσε ως νόμο ο οποίος και υπερψηφίστηκε. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα αρθεί και η απομόνωση της περιοχής μας όσον αφορά και την διαδικτυακή κάλυψη με την περάτωση του προγράμματος WIFI για τις “λευκές περιοχές” το οποίο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης».
Για να καταλήξει: «Να τονίσουμε εδώ ότι υπάρχουν οκτώ Αγροτικά Ιατρεία εκ των οποίων μόνο το ένα (Βραγκιανά) διαθέτει ευρυζωνική σύνδεση. Στα υπόλοιπα, οι Αγροτικοί Γιατροί συνταγογραφούν χωρίς να έχουν σύνδεση στο internet και αναγκάζονται να μεταφέρονται στην πιο κοντινή σύνδεση internet (50 έως 100 χλμ.), είτε να αναγκάζονται να χρεώνονται προσωπικά τη σύνδεσή τους μέσω εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Τα δύο από τα τρία ΚΕΠ του δήμου λειτουργούν χωρίς ευρυζωνική σύνδεση».
Ο δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος σημειώνει από την πλευρά του ότι «με το νομοσχέδιο για την “Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλεια” ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων Τοπικών Κοινοτήτων των Δημοτικών Ενοτήτων Ιτάμου και Καλλιφωνίου του δήμου μας που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με το τηλεοπτικό σήμα. Έτσι θα έχουν πλέον πρόσβαση σε περισσότερες πηγές ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, αγαθά που αναμφισβήτητα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας. Ως Δήμος Καρδίτσας έχουμε διάθεση να συμβάλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών είτε στο πλαίσιο οριζόντιων μέτρων είτε και εξειδικευμένα για το Δήμο μας, ώστε βήμα-βήμα να γίνει η ζωή των πολιτών πιο εύκολη».
Θετική και σε σωστή κατεύθυνση κρίνεται από τους δημάρχους του νομού Λάρισας η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με την οποία εξασφαλίζεται στις «λευκές περιοχές» η πρόσβαση των κατοίκων στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας με επιχορήγηση του εξοπλισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, οι περιοχές στο νομό Λάρισας που μέχρι σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα και θα καλυφθούν με τον νέο νόμο, ανέρχονται σε 42, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών αυτών βρίσκονται στο δήμο Ελασσόνας, Τεμπών, αλλά και στον δήμο Φαρσάλων. Επίσης αποκτούν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα, με βάση το νέο νόμο, και κάποιες περιοχές του δήμου Αγιάς και του δήμου Τυρνάβου.
Σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Ευαγγέλου σημείωσε ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση αρκεί να υλοποιηθεί με τον τρόπο που πρέπει, και, πάνω απ’ όλα, να λύσει οριστικά το πρόβλημα, ένα πρόβλημα για το οποίο έχουμε γίνει κοινωνοί του, αρκετές φορές μέχρι σήμερα, εξ ου και οι ενέργειές μας προς τους παρόχους του τηλεοπτικού σήματος».
Όπως είπε ο κ. Ευαγγέλου ο δήμος Ελασσόνας είναι γεωγραφικά ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, ο οποίος μάλιστα, χαρακτηρίζεται από γεωγραφικά χαρακτηριστικά που μπορούν να τον κατατάξουν τόσο στους ορεινούς όσο και στους μη ορεινούς δήμους της χώρας. Με βάση τα παραπάνω ο κ. Ευαγγέλου σημείωσε ότι «αυτό δημιουργεί σειρά προβλημάτων, ένα από τα οποία είναι και η μη δυνατή πρόσβαση, σε ορισμένα σημεία της επαρχίας, των κατοίκων στο τηλεοπτικό σήμα, δημιουργώντας, έτσι, ανισότητες και αδικίες στον πληθυσμό της ίδιας γεωγραφικής περιοχής».
Ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης υποστήριξε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι πρόκειται για μια «θετική εξέλιξη που προάγει την ενημέρωση την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό», ενώ ο δήμαρχος Τεμπών Κωνσταντίνος Κολλάτος δήλωσε ότι ο νόμος «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς αποκαθίσταται η ενημέρωση και η ψυχαγωγία μέσω της τηλεόρασης σε “μειονεκτικές ” περιοχές της χώρας».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το νόμο για την κάλυψη των περιοχών του δήμου με τηλεοπτικό σήμα, υποστηρίζοντας πως αντιμετωπίζεται ένα χρόνιο πρόβλημα. «Είναι ιδιαίτερα θετικό το μέτρο, αν σκεφτεί κανείς πως πριν κάποια χρόνια όταν επιδίωξα να απευθυνθώ σε κάποιον ιδιώτη για να εγκαταστήσει ένα αναμεταδότη σε ένα χωριό, μου είχε ζητήσει το ποσό των 6.000 ευρώ. Θεωρώ πως ήταν μεγάλο το ποσό για ένα χωριό το οποίο έχει ελάχιστα σπίτια. Άρα το μέτρο είναι θετικό να επιχορηγούνται δηλαδή οι κάτοικοι που έχουν πραγματικά ανάγκη και μένουν στο χωριό» σημείωσε ο δήμαρχος.
Ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τις «λευκές περιοχές» εξέφρασε την ικανοποίηση του και τόνισε πως «είναι δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται και να ψυχαγωγούνται από την τηλεόραση και ιδιαίτερα από την δημόσια τηλεόραση». Τέλος, ο κ. Γκουντάρας αναφέρθηκε και στην συνδρομή – όπως είπε – της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Άννας Βαγενά «η οποία βοήθησε ώστε να εξελιχθεί και να προχωρήσει το ζήτημα αυτό του δήμου».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Previous ArticleNext Article