Λάρισα

Τα συμφώνησαν: Πλήρης κόμβος στον Πυργετό με διόδια στα Τέμπη!

Οι φόβοι που είχαν εκφράσει τοπική αυτοδιοίκηση και επαγγελματίες ότι ο εκβιασμός της κοινοπραξίας για την κατασκευή ολοκληρωμένου κόμβου στον Πυργετό θα συνδυαστεί με την τοποθετηση διοδίων στην κοιλάδα των Τεμπών, βγαίνουν αληθινοί με βάση την απάντηση που δίνει η εταιρεία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου στην Ελευθερία στο εξώδικο που απέστειλαν οι επαγγελματίες εστίασης και ενοικιαζόμενων δωματίων των παραλίων της Λάρισας.

Η εταιρεία λοιπόν αποκαλύπτει ότι το Υπουργείο Υποδομών συμφώνησε πως η κατασκευή του κόμβου (η μελέτη του ήταν συμβατική υποχρέωση της εταιρείας και έπρεπε να παραδοθεί μέχρι τέλη Αυγούστου) θα συνδυαστεί με τη μεταφορά των διοδίων από τον Πυργετό στα Τέμπη, φράζοντας έτσι την εναλλακτική διέλευση των Λαρισαίων προς την περιοχή… Μένει να δούμε τώρα ποιά θα είναι η αντίδραση των δημάρχων Τεμπών και αγιάς και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, οι οποίοι έχουν συμπτήξει ένα μέτωπο, άρνησης τηςμεταφοράς των διοδίων στην κοιλάδα, θεωρώντας ότι αυτό είναι κατάφωρη παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών…

Αναλυτικότερα, η απάντηση της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου και των σηράγγων έγινε σύμφωνα με τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές προβλέπουν κόμβους κάθε 20χλμ. κατά μέσο όρο.

Όλες οι μελέτες έχουν εγκριθεί από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό και τις υπηρεσίες του Δημόσιου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της ελληνικής νομοθεσίας και της σύμβασης παραχώρησης. Για την κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη ο οδηγός για τα παράλια της Λάρισας εξυπηρετείται μέσω του πλήρους κόμβου του Πλαταμώνα και εν συνεχεία της Παλαιάς Εθνικής Οδού (περ. 9 χλμ). Στην παλαιά Εθνική Οδό δε έχει ολοκληρωθεί και η τοποθέτηση της σχετικής σήμανσης. Παρόλο όμως που η υποχρέωσή της Εταιρίας υλοποιήθηκε, για τη διευκόλυνση των χρηστών και κατόπιν επισήμανσης των τοπικών φορέων τοποθετήθηκε πρόσθετη σήμανση τουριστικού περιεχομένου.

Επίσης οι πινακίδες με τις ονομασίες των σηράγγων πρόκειται να τοποθετηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Στην περιοχή της Ραψάνης, κατ’ εφαρμογή της Σύμβασης Παραχώρησης κατασκευάσθηκε ημικόμβος και όχι πλήρης κόμβος. Ακολούθησε, κατόπιν σχετικής προς τούτο συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο, η εκπόνηση νέας μελέτης για την κατασκευή πλήρους κόμβου αυτής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την παραπάνω συμφωνία, η εφαρμογή της μελέτης και μετατροπή του ημικόμβου σε πλήρη κόμβο προϋποθέτει την προγενέστερη μεταφορά του Σταθμού Διοδίων Πυργετού στα Τέμπη. Πέραν της μεταφοράς του σταθμού διοδίων και της ολοκλήρωσης της μελέτης, η κατασκευή του κόμβου είναι στην ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου».
Πηγή: thessaliatv.gr

Previous ArticleNext Article