Λάρισα

Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Κ. Μπαργιώτας

ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

Η εποχή μας είναι εποχή μετασχηματισμών. Από πολλές απόψεις, η κρίση που διανύουμε υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια μιας κρίσης στo πλαίσιo μιας καπιταλιστικής οικονομίας που εξελίσσεται. Από την πτώση του τείχους μέχρι την κλιματική αλλαγή και τη μεταφορά της βιομηχανικής παραγωγής στην άπω Ανατολή, ο πλανήτης αλλάζει σε τόσα πολλά επίπεδα και τόσο γρήγορα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να το παρακολουθήσει κανείς.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η ελληνική κρίση «επιμένει». Είναι εν μέρει αποτέλεσμα των μεταβολών διεθνώς, αλλά κυρίως αποτέλεσμα των στρεβλώσεων στο εσωτερικό. Στρεβλώσεων και καθυστερήσεων που δεν αφήνουν αμέτοχη την Αριστερά. Αυτοαναφορικά και με εσωστρέφεια πορευτήκαμε με πολλές ακλόνητες βεβαιότητες, αγνοώντας πολλές φορές και την Ευρώπη και το μέλλον. Δεν μπορεί, για να πω ένα παράδειγμα, κανείς μέσα σε αυτό το περιβάλλον να προσπαθεί να περιγράψει το μέλλον με γνώμονα τον εμφύλιο, εβδομήντα τόσα χρόνια πριν.

Για να χρησιμοποιήσω «αριστερή» ορολογία, μέσα στην κρίση τα αστικά κόμματα έχασαν τον έλεγχο της χώρας. Απέτυχαν να διαχειριστούν την κρίση, έχασαν την επαφή με το λαό και έτσι η Αριστερά ανέβηκε στην εξουσία. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, αυτό από μόνο του είναι ένα κρίσιμο γεγονός. Από όπου και να στέκεται κανείς, όπως και να το δει, είναι μια ιστορική τομή. Νομίζω πως δυο χρόνια σχεδόν μετά, το μόνο στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε σχετικά με αυτό σήμερα εδώ, είναι πως όλοι μας οφείλουμε να ξαναδούμε τις επιλογές μας. Όλοι πρέπει να αναθεωρήσουμε τις βεβαιότητες με τις οποίες πορευτήκαμε και τις πρακτικές που εφαρμόσαμε. Πολύ περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ που εξακοντίστηκε από το 3% στην κυβέρνηση, αναγκασμένος να τοποθετηθεί πολιτικά υπό συνεχή πίεση.

Είναι η ώρα να αναλογιστούμε όλοι τον κόσμο που αλλάζει, αναλύσεις που δεν αποδίδουν, αναλυτικά εργαλεία που δεν αποδίδουν και θέσεις που αποδείχθηκαν απρόσφορες. Αυτό είναι –νομίζω- το χρέος σας σήμερα εδώ. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, χρειάζεται σαφείς και ξεκάθαρες πολιτικές. Αυτό οφείλετε στη χώρα, αλλά και στο χώρο που εκπροσωπείτε. Όσο και αν διαφωνεί κανείς, και παρά την όξυνση που γίνεται έως και διχαστική καμιά φορά, η αποσαφήνιση της πολιτικής και οι καθαρές γραμμές μας βοηθούν όλους. Η δημοκρατία λειτουργεί καλύτερα, όταν η αντιπαράθεση είναι αντιπαράθεση αρχών και θέσεων.

Κυρίως πρέπει να βρούμε το θάρρος να τις υπερβούμε με θάρρος και ρεαλισμό.

Κύριες και κύριοι, θέλω να κλείσω με μια μικρή ιστορία: Τις σκληρές εκείνες μέρες του Ιουλίου του 2015, θέλοντας να πειράξω έναν από του συναδέλφους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον ρώτησα «που το πάτε σύντροφε;», για να μου απαντήσει «σύντροφε, όπου κι αν το πάμε, έρχεστε και εσείς μαζί». Αυτή τη βασική αλήθεια, ότι δηλαδή είμαστε στην ίδια βάρκα και έχουμε το ίδιο συμφέρον να πιάσουμε λιμάνι, προσπαθώ να μην την ξεχνώ. Έτσι, λοιπόν, εμείς στο Ποτάμι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε εποικοδομητικά για τα μεγάλα θέματα. Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε σε μια εθνική διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους και θα συνεισφέρουμε με καλή πίστη και στην κοινοβουλευτική συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Εύχομαι πραγματικά κάθε επιτυχία.

 

Κώστας Μπαργιώτας

Βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι

Previous ArticleNext Article