Ελασσόνα

Στο Βαλκανικό Φολκλορικό Φεστιβάλ των Τιράνων συμμετέχει ο Κώστας Σαχινίδης

Στο Βαλκανικό Φολκλορικό Φεστιβάλ Τιράνων έχει προσκληθεί να συμμετάσχει ως μέλος της κριτικής Επιτροπής του ο Δρ Κώστας Σαχινίδης, εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Το Φεστιβάλ αυτό θα γίνει στις 19-22 Σεπτεμβρίου 2018, στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών των Τιράνων.

Συνολικά θα διαγωνιστούν χορευτικά συγκροτήματα από 16 βαλκανικές και άλλες χώρες και θα απονεμηθούν5 βραβεία. Το Πρώτο βραβείο θα απονεμηθεί στην καλύτερη χορευτική ομάδα, η οποία θα λάβει την ΄΄Χρυσή Φλογέρα΄΄. Τα υπόλοιπα 4 είναι ειδικά βραβεία και οι νικητές θα λάβουν την ΄΄αργυρή φλογέρα΄΄, για τα καλύτερα κουστούμια, τον καλύτερο χορευτή, την καλύτερη χορεύτρια και την καλύτερη ομαδική παραγωγή.                                                                       Η Φλογέρα επελέγη ως σύμβολο του φεστιβάλ, ως ένα από τα παλαιά όργανα στα Βαλκάνια.

Η Κριτική Επιτροπή θα απαρτίζεται από ειδικούς του χορού από κάθε χώρα και κυρίως από λαϊκούς καλλιτέχνες, μουσικολόγους, λαϊκούς χορευτές ή και ειδικούς στη λαογραφία. Η ψηφοφορία τους θα γίνει ζωντανά μέσω μιας διαφανούς και ηλεκτρονικής πλατφόρμας.                                                Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα μεταδοθούν σε μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια 5 χωρών μεταξύ των οποίων είναι και ο ΑΝΤΕΝΑ.

Το Φεστιβάλ αυτό αποκτά ύψιστη σημασία λόγω των σύγχρονων κρίσιμων διεθνών πολιτικών καταστάσεων που επικρατούν και βρίσκονται υπό εξέλιξη στον γεωπολιτικό χώρο των Βαλκανίων σε σχέση τόσο με το Μακεδονικό ζήτημα όσο και των άλλων ζητημάτων που διαφαίνονται στον πολιτικό ορίζοντα. Ιδιαίτερα αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός που χτίζει γέφυρες σύνδεσης των λαών και και συμβάλλει στην καλύτερη συνεννόηση των λαών και την συνεργασία μεταξύ των Βαλκανικών χωρών επειδή ενώνει τους λαούς. Ακόμη  οι εκδηλώσεις αυτού του είδους συνεπικουρούν στην εξωτερική πολιτική της κάθε χώρας αλλά και στην διεθνή προβολή του παραδοσιακού  Πολιτισμού και την προώθηση της μουσικοχορευτικής Τέχνης και των εθνικών παραδόσεων.

Previous ArticleNext Article