Λάρισα

Στην Αθήνα σήμερα οι αγρότες – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Ανυποχώρητοι και αποφασισμένοι για όλα είναι οι αγρότες που θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, συλλαλητήριο στις μια και μισή το μεσημέρι στην Πλατεία Βάθη στην Αθήνα, μπροστά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μεταξύ των κύριων αιτημάτων, όπως έχουν διατυπωθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, είναι:
η κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ,
η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης,
αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί,
ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 15.000 ευρώ,
αφορολόγητο πετρέλαιο,
κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και
διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια έως 200.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τους αγρότες στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν το ΠΑΜΕ, τα Σωματεία, οι Ενώσεις και οι Ομοσπονδίες των ΕΒΕ, η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ.
Παράλληλα η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί τους Συλλόγους και τις Ομάδες της να ενώσουν τη φωνή τους με τους μικρομεσαίους αγρότες.
Στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ (12 μ. – 3 μ.μ.), ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (12.30-15.30), όπως και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής (12 μ. έως τη λήξη του ωραρίου) για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, των δήμων και της Περιφέρειας.
Παράλληλα, για σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προκηρύξει παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου.
Σημειώνεται επίσης ότι στο συλλαλητήριο θα παραβρεθεί και ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην Αθήνα αγρότες και από την Κρήτη
Στις έξι το πρωί της Τρίτης, έφτασαν με πλοίο από τα Χανιά με περίπου 50 αγρότες, οι οποίοι θα ενωθούν με τους συναδέλφους τους από το Ηράκλειο που αναμένονται αργότερα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. «Μετά το συλλαλητήριο θα επιστρέψουμε στα μπλόκα μας και θα πάρουμε νέες αποφάσεις. Δεν σταματάμε εδώ, θα συνεχίσουμε», δήλωσαν.
Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες της Κρήτης έχουν ανακοινώσει το δικό τους συλλαλητήριο στην Αθήνα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου 2017, με αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό και το φορολογικό καθεστώς του κλάδου.
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει της συνάντησης με τον Δραγασάκη
Η συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας και όσων συντάσσονται με αυτήν, με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, θα πραγματοποιηθεί στις 15/02, στις 16:00, στο κτίριο της οδού Ζαλοκώστα, υπογράμμισε μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) το μέλος της, Αχιλλέας Καμπούρης, αγρότης και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β΄Χαλάστρας.
«Η εξέλιξη αυτή, που μας επιβεβαιώθηκε σήμερα, δίνει νέα βαρύτητα στη συνάντηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα με την ελληνική κυβέρνηση», μας επισήμανε ο κ. Καμπούρης, προσθέτοντας πως «η ευθύνη μας είναι μεγάλη και στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε σε πυρετώδεις προετοιμασίες και συζητήσεις, ώστε να θέσουμε επί τάπητος τα αιτήματά μας με ακρίβεια και σοβαρότητα. Στόχος να βρεθούν εκείνες οι λύσεις, που χωρίς να κοστίζουν, ωστόσο θα δώσουν ανάσα σε όλους εμάς που ασχολούμαστε με τη γη».
Ο κ. Καμπούρης επισήμανε ότι υψηλά στην ατζέντα της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται το θέμα του καθορισμού του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.
Στην κατηγορία αυτή, όπως διευκρίνισε, πρέπει να κατατάσσονται αυτοί το εισόδημα των οποίων προέρχεται σε ποσοστό 51% από αγροτική δραστηριότητα. «Με αυτό τον τρόπο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τους ετεροαπασχολούμενους αγρότες», υπογράμμισε.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επανέλαβε ότι στη συνάντηση της προσεχούς Τετάρτης οι αγρότες και κτηνοτρόφοι περιμένουν να ακούσουν προτάσεις που θα …λασκάρουν τη θηλιά του υψηλού κόστους παραγωγής που τους πνίγει, αλλά και την προώθηση μέτρων, που όπως υποστηρίζουν μπορούν να εφαρμοστούν ακόμη και εν μέσω των ήδη ψηφισμένων νομοσχεδίων για τα ασφαλιστικό και φορολογικό, και να καταστήσουν βιώσιμη την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τη επερχόμενη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας τόνιζαν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ότι «παραμένουμε στα μπλόκα μας και προγραμματίζουμε συμβολικού τύπου κινητοποιήσεις, παραμένοντας σε εγρήγορση για κλιμάκωση εάν κριθεί απαραίτητο».
Στο… στρατόπεδο της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, οι συντασσόμενοι με αυτήν, παραμένουν μεν αμετακίνητοι στα αγροτικά μπλόκα που έχουν στήσει.
«Περιμένουμε περισσότερους απο 2.000 συμμετέχοντες», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρης Μόσχος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας.

Οι αγρότες της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας και όσοι συντάσσονται με αυτήν, σε γενική τους συνέλευση αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο, τονίζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «δεν συμφωνούμε σε κομματικού τύπου διοργανώσεις, όποιος και αν τις προγραμματίζει».
Στο πλαίσιο αυτό και με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας να έχουν ήδη δημιουργήσει νέο μπλόκο στον κόμβο Χέρσο, που οδηγεί στο τελωνείο της Δοϊράνης, το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, είναι μια κίνηση που κερδίζει έδαφος στις μεταξύ τους συζητήσεις, ολοένα και περισσότερο.
Υπενθυμίζεται ότι το μπλόκο των Ευζώνων, είναι στημένο από τις 30/01, με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας να κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια. Έτσι, κλειστή εξακολουθεί να είναι απο τις 30/01 η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά Εθνική Οδό Πολυκάστρου – Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης – Ειδομένης.
Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι Νομού Σερρών, που από τις 25 Ιανουαρίου έχουν στρατοπεδεύσει στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών.
Υπενθυμίζεται ότι οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν επανειλημμένα επιχειρήσει τη μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από παρακαμπτήριους οδούς, ακόμη και μέσα απο τα χωράφια. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν το έχουν καταφέρει, συνεπεία της αστυνομικής δύναμης.

Στο μπλόκο τους στα «πράσινα φανάρια», επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο), βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι Νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης, και συνεχίζουν τον επ’ αόριστο αποκλεισμό στο σημείο και στα δύο ρεύματα.
Παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Χαλκιδικής και στα εξής τρία σημεία: στον κόμβο της Τρίγλιας, στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Μουδανίων, Άγιο Μάμα, στο δρόμο Μουδανίων-Κασσάνδρας και στα Βραστά επί της επαρχιακής οδού Πολυγύρου-Αγίου Όρους. Όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη των μπλόκων, δεν γίνονται αποκλεισμοί δρόμων, δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά η παρουσία τους είναι σαφή ένδειξη στήριξης στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα σε όλη τη χώρα.
Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής, έχοντας παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους και προετοιμάζοντας τον κόσμο τους για μετάβαση στο συλλαλητήριο της 14/02. Στον κόμβο Δερβενίου, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι και όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου «δεν θα προχωρήσουμε σε κάποιο αποκλεισμό, αλλά θα ενισχύσουμε άλλους συναδέλφους μας όπου μας χρειάζονται».
Στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28/01 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και παρακολουθούν τις εξελίξεις, σχεδιάζοντας συμβολικούς αποκλεισμούς εφοριών και τραπεζών.
agrotes2
Σε στάση αναμονής η Δυτική Μακεδονία
Σε στάση αναμονής λόγω της διοργάνωσης του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας, παραμένοντας ωστόσο στα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί στα εξής σημεία: στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα και στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.
Στη θέση τους παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην Εθνική Οδό Φλώρινας-Έδεσσας, αλλά και στον κόμβο Μανιακίου. Τονίζεται ότι οι συμμετέχοντες στον κόμβο Μανιακίου, επί της Εθνικής Οδού Φλώρινας-Έδεσσας έχουν συνταχθεί επίσημα με τη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας και προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας σχεδιάζουν να μεταβούν με τρακτέρ στην Έδεσσα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του μπλόκου, Στέλλιος Δεμερτζίδης.
Στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού Λάρισας-Κοζάνης.
Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του ασφαλιστικού
Σε περισσότερους από 50.000 ανέρχονται ήδη οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα που έβαλαν την υπογραφή τους στην προσφυγή που πρόκειται να κατατεθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κατά του ασφαλιστικού νόμου.
Οι «κάλπες» στήθηκαν στις 8 του μηνός και θα παραμείνουν τουλάχιστον έως τις 20, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τη Δράμα, Χρήστος Γκόντιας, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.
Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι υπογραφές θα ξεπεράσουν τις 100.000 και τόνισε: «Είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε μεν από μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, ωστόσο πλέον έχει πάρει πανελλαδική διάσταση και αυτό επιθυμούμε. Άλλωστε, εμείς στην Πανελλήνια δεν διεκδικούμε εύσημα, ούτε και καρέκλες, απλώς παλεύουμε για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα». Σύμφωνα με τον κ. Γκόντια, οι δύο δικηγόροι των αγροτών εργάζονται εντατικά, «προκειμένου να βρουν τα τρωτά σημεία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου».
Η πρωτοβουλία για την προσφυγή των αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και άλλων εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα στο ΣτΕ κατά του ασφαλιστικού νόμου, γνωστοποιήθηκε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη σελίδα του «Farmer Union».

Λάρισα: Έτοιμοι για το συλλαλητήριο
Με το βλέμμα στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο βρίσκονται οι αγρότες των μπλόκων του νομού, που οργανώνονται με βάση τις αποφάσεις της Πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων.
Την Κυριακή συνταξιοδοτικά σωματεία, αλλά και μέλη της ομοσπονδίας βιοτεχνικών σωματείων της Αθήνας, βρέθηκαν στο μπλόκο της Νίκαιας και πραγματοποίησαν συλλαλητήριο συμπαράστασης στους αγρότες.
Την ίδια στιγμή οι αγρότες από το μπλόκο της Μελούνας και από το Δαμάσι, κάλεσαν τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο στην Αθήνα, τονίζοντας σε κάλεσμα πως η συμμετοχή όλων είναι σημαντική.
Αντίθετα οι αγρότες του μπλόκου του Πλατυκάμπου αναμένεται να βρεθούν την Τετάρτη στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθούν με τα συναρμόδια υπουργεία και να συζητήσουν τα αιτήματα τους.
Υπενθυμίζεται, πως κλειστή και στα δύο ρεύματα παραμένει η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης σε Νίκαια και Πλατύκαμπο. Επίσης, συνεχίζουν τις απογευματινές ώρες τον αποκλεισμό της Ε.Ο Λάρισας – Κοζάνης οι αγρότες από τον μπλόκο της Μελούνας, ενώ σε συμβολικό αποκλεισμό της Ε.Ο Λάρισας – Τρικάλων προχωρούν από 15:00 με 17:00, οι αγρότες του μπλόκου της Ραχούλας.
Πηγή: newsbomb.gr

Previous ArticleNext Article