Λάρισα

Σκληρή κριτική Κέλλα στον Β. Αποστόλου για την τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα

Σκληρή κριτική στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ασκεί ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με αφορμή την απάντηση του πρώτου σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο Λαρισαίος πολιτικός, ζητώντας εξηγήσεις για τη μεγάλη μείωση της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα.

Μεταφέροντας την έκδηλη ανησυχία των κτηνοτρόφων, αλλά και τις διαμαρτυρίες τους, όπως αυτές εκφράστηκαν από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκο Παλάσκα, ο κ. Κέλλας είχε επισημάνει την έλλειψη των απαιτούμενων ελέγχων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και την καθυστέρηση στη δημιουργία Διεπαγγελματικής για τη φέτα, που ευνοούν το καθεστώς ασυδοσίας στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές γάλακτος από το εξωτερικό, συμπιέζοντας την τιμή στο γάλα για τους έλληνες παραγωγούς.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην απάντησή του παραθέτει σειρά στατιστικών στοιχείων για τη λειτουργία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ελέγχους, αλλά και για το τυπικό της λειτουργίας της κρατικής μηχανής.

Επικαλείται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «από τις δηλώσεις εισκομίσεων, η μέση τιμή του πρόβειου γάλακτος στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 0,9577 ευρώ/κιλό και του γίδινου σε 0,5834 ευρώ/κιλό. Τα στοιχεία για την Περιφέρεια Θεσσαλίας δείχνουν ότι οι μέσες τιμές διαμορφώθηκαν λίγο ψηλότερα και ανήλθαν σε 0,9966 και 0,6209 ευρώ το κιλό αντίστοιχα».

Ωστόσο, από την πλευρά των κτηνοτρόφων είναι σαφές πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει πολύ μεγάλη μείωση, αρκετών λεπτών του ευρώ, στο αιγοπρόβειο γάλα.

Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Αποστόλου, ο κ. Κέλλας επισημαίνει πως «με μια μακροσκελή απάντηση 2.500 λέξεων προφανώς ο Υπουργός προσπαθεί να κρύψει τη γύμνια της απραξίας του και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα της πολιτικής του.

Η αναλυτική παράθεση όσων προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία ως θεσμική μέριμνα για την προστασία των κτηνοτρόφων, δεν απαντά στο μείζον ερώτημα “γιατί η τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση”.

Δε δίνει εξηγήσεις για τη μεγάλη μείωση στις τιμές η οποία δεν είναι πλασματική, αλλά αποδεικνύεται από τα παραστατικά πώλησης των κτηνοτρόφων.

Στη λογική της ευημερίας των αριθμών, ο κ. Αποστόλου προσπαθεί με στατιστικά στοιχεία να πείσει πως δεν υπάρχει επί της ουσίας πρόβλημα.

Οι κτηνοτρόφοι όμως, που βιώνουν στο πετσί τους καθημερινά τη διαρκή πίεση των τιμών στο γάλα, έχουν άλλη άποψη και αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ας αφήσει λοιπόν τις διαπιστώσεις πως βρισκόμαστε σε μία ελεύθερη αγορά ο “αριστερός” κ. Υπουργός κι ας αναλάβει τις ευθύνες του, κινητοποιώντας έστω και με καθυστέρηση τον κρατικό μηχανισμό, για να προστατευθεί επιτέλους η εγχώρια παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος».

 

Previous ArticleNext Article