Ελλάδα

Σε ποια επίπεδα θα κινηθούν οι βάσεις

ΒΑΣΕΙΣ

Τέλος αναμένεται να πάρει η αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων. Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας που ξεκινά σήμερα το υπουργείο Παιδείας εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τα πολυπόθητα στατιστικά στοιχεία για τις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι μηχανογραφικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία των στοιχείων και το μόνο που απομένει είναι η διασταύρωση των αποτελεσμάτων, πριν την δημοσιοποίηση των βάσεων στις 25 ή το πολύ στις 26 Αυγούστου.

Οι διακυμάνσεις

Τα απαιτητικά θέματα των φετινών εξετάσεων, οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων σε αυτά και ο διαφορετικός –σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια- τρόπος συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, αλλά και οι οικονομικές συνθήκες των οικογενειών των υποψηφίων είναι οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν την πορεία των φετινών βάσεων.

Παρόλα αυτά, «ανθεκτικές» απέναντι στις πιέσεις του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποδεικνύονται οι λεγόμενες «παραδοσιακές» σχολές του μηχανογραφικού δελτίου.

Οι εκτιμήσεις ανά πεδίο

Σε γενικές γραμμές οι Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές εκτιμάται ότι θα σημειώσουν άνοδο μέχρι και 200 μόρια, ενώ οι Νομικές θα παραμείνουν σταθερές ή με μικρές απώλειες. Αντίθετα, τεράστια βουτιά μορίων θα έχουν τα πάλαι ποτέ δημοφιλή παιδαγωγικά και οι οικονομικές σχολές.

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών οι βάσεις εισαγωγής εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν μικρές αυξομοιώσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ αναμένεται να κρατήσουν ψηλά τη θέση τους οι Νομικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Πάνω από τα 18.000 μόρια εκτιμάται ότι θα παραμείνουν η Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης, χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο των θετικών και τεχνολογικών επιστημών η πτώση των βάσεων εισαγωγής εκτιμάται ότι θα είναι σχεδόν καθολική. «Πρωταθλητής» μορίων αναμένεται να αναδειχθεί το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ με τη βάση του να προσεγγίζει τα 19.000 μόρια, ενώ οι δημοφιλείς πολυτεχνικές σχολές των πολιτικών μηχανικών αναμένεται να διατηρήσουν τον πήχη πάνω από τα 17.000 μόρια. Την ίδια ώρα σε περιφερειακά τμήματα πολυτεχνικών σχολών ενδεχομένως οι βάσεις να πέσουν κάτω από το ψυχολογικό όριο των 17.000 μορίων, κυρίως λόγω του χαμηλού ανταγωνισμού των υποψηφίων.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο των επιστημών Υγείας αναμένεται άνοδος στις βάσεις εισαγωγής, με τις περισσότερες σχολές της Ιατρικής να κινούνται λίγο πάνω από το όριο των 19.000 μορίων. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η Ιατρική Αθηνών μπορεί να ξεπεράσει αυτό το όριο. Το μάθημα της Βιολογίας απ’ ό,τι φαίνεται θα εκτοξεύσει τις βάσεις. Ανοδική αναμένεται η πορεία των βάσεων στα τμήματα της Βιολογίας, της Κτηνιατρικής και της Φαρμακευτικής, ενώ και στα ΤΕΙ θα διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο στα μόρια εισαγωγής.

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο με τις Επιστήμες της Εκπαίδευσης οι άλλοτε ιδιαίτερα δημοφιλείς παιδαγωγικές σχολές και τα τμήματα φιλολογίας και φέτος αναμένεται να ακολουθήσουν πορεία πτωτική, εξαιτίας των μηδενικών διορισμών εκπαιδευτικών. Υπάρχει μάλιστα η εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται στα περιφερειακά τμήματα να εισαχθούν ακόμη και υποψήφιοι με μέσο όρο βαθμολογίας κάτω του 10.

Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο των σχολών Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής εκτιμάται ότι οι βάσεις θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία, λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων, αλλά και λόγω της γενικότερης κατάστασης στην οικονομία της χώρας που πιθανολογείται ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για πολλούς μαθητές που θα ήθελαν να σπουδάσουν οικονομικά.

Previous ArticleNext Article