Λάρισα

Σε δημόσιο διάλογο κάλεσε τους αγρότες για τη νέα ΚΑΠ ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης στο Κιλελέρ

Κάλεσμα για έναν ευρύ και δημόσιο διάλογο για τη συνδιαμόρφωση των εθνικών θέσεων για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική απηύθυνε στον εορτασμό του Κιλελέρ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις, ο κ. Κόκκαλης στάθηκε στην αναγκαιότητα να τοποθετηθούν οι ίδιοι οι αγρότες για το επιθυμητό μοντέλο ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στα επόμενα χρόνια, ενώ συμπλήρωσε με νόημα πως ήρθε η ώρα  να αποφασίσει η χώρα μας για το εάν και υπό ποιους όρους θα προχωρήσει στον προσδιορισμό του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη».

Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε: «Δε σας κρύβω πως προβληματίστηκα ιδιαίτερα για τα όσα σήμερα σκεφτόμουν να πω από αυτόν εδώ, τον ιερό τόπο. Και προβληματίστηκα γιατί από τη μία ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης πρέπει να πορευτώ με βάση τα όσα, δύσκολα, πρέπει να το λέμε, έχει φέρει στην πατρίδα μας η κρίση. Από την άλλη όμως, ως μέλος αγροτικής οικογένειας αλλά και ως άνθρωπος που ζει και εργάζεται στον κάμπο, νιώθω νομίζω πολύ έντονα τον προβληματισμό όλων εκείνων που δουλεύουν στις λεγόμενες… ξεσκέπαστες επιχειρήσεις, στα χωράφια.

Θα ήθελα βέβαια σήμερα να είστε περισσότεροι εδώ, στο μνημείο του Θεσσαλού αγρότη. Γιατί αυτή η επέτειος δεν ανήκει ούτε σε μένα, ούτε στους εκπρόσωπους της πολιτείας και τους θεσμικούς παράγοντες. Ανήκει σε εσάς τους αγρότες κι αυτό θα πρέπει να γεννήσει προβληματισμό για το πώς μπορεί ξανά το αγροτικό κίνημα να ισχυροποιηθεί.

Γιατί εμείς ως κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά ως Λαρισαίος, θέλω ένα ισχυρό αγροτικό κίνημα τόσο σε συνδικαλιστικό, όσο και σε συνεταιριστικό επίπεδο. Μπορεί να σας ακούγεται παράξενο, αλλά κάτι τέτοιο αποτελεί περισσότερο εργαλείο και λιγότερο τροχοπέδη για όσους κρατούν τα ηνία της χώρας.

Θέλουμε τον αγρότη δυνατό, ενημερωμένο και προπαντός απαγκιστρωμένο από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης. Υπό αυτές τις συνθήκες και βάζοντας πρώτιστα τον ειλικρινή διάλογο και το εθνικό συμφέρον, μπορούμε από κοινού, ακόμη και σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς να κάνουμε βήματα μπροστά. Βήματα όχι μόνον για εσάς τους αγρότες, αλλά για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αφού – μπορεί να ακούγεται τετριμμένο – δεν είστε απλά η ραχοκοκαλιά, αλλά κατά την άποψή μου είστε η μεγαλύτερη ελπίδα ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας.

Αντιμετωπίζουμε προβλήματα που παραλάβαμε και δεν ακούμπησε κανείς εδώ και χρόνια, όπως τα κόκκινα δάνεια στα οποία φιλοδοξούμε να δώσουμε μία δίκαιη λύση κυρίως για τους μικρούς αγρότες που βρίσκονται στα δίχτυα του τραπεζικού δανεισμού.

Παράλληλα με το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, θέλουμε να δώσουμε στους αγρότες εκείνα τα εργαλεία που χρειάζονται ώστε να βελτιώσουν αφενός τις συνθήκες εργασίας, αλλά και να δώσουν στα προϊόντα τους προστιθέμενη αξία, απέναντι σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

Επειδή λοιπόν, όπως καταλαβαίνουμε όλοι, η πορεία αυτής της σχέσης είναι μείζονος σημασίας για την ίδια μας την πατρίδα, νομίζω πως έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες ώστε να ανοίξει ένας ουσιαστικός δημόσιος διάλογος για τη νέα κοινή αγροτική πολιτική, τη νέα κατεύθυνση που λαμβάνει με έμφαση στην παραγωγή και φυσικά να ορίσουμε επιτέλους τι θέλουμε να χαρακτηρίζουμε με τον όρο “κατά κύριο επάγγελμα αγρότης”. Ως υπουργείο είμαστε πεπεισμένοι πως μόνον έτσι μπορούμε να κάνουμε τα βήματα προόδου που σας προανέφερα και για το λόγο αυτό θέλουμε όλους εσάς τους αγρότες, ενεργούς και με άποψη για εκείνα τα οποία σας αφορούν. Απευθύνω λοιπόν από αυτό εδώ το βήμα, ένα ευρύτατο κάλεσμα διαλόγου και προσδοκώ σύντομα να υπάρξει ανταπόκριση από το σύνολο του αγροτικού κόσμου, μακριά και πέρα από κόμματα, χρώματα και ιδεολογίες.

“Πες μου τι είσαι έτοιμος να αφήσεις πίσω και θα σου πω τι μπορείς να επιτύχεις”, λέει ένα γνωμικό. Σας καλώ λοιπόν να αφήσουμε από κοινού πίσω μας τα όσα μας χωρίζουν και να βάλουμε στο τραπέζι του διαλόγου εκείνα που μας ενώνουν. Για το καλό του κάμπου μας, για το καλό των οικογενειών μας και πάνω απ’ όλα για την πατρίδα.»

1

 

Previous ArticleNext Article