Ελλάδα

“Πράσινο φως” για αύξηση της προκαταβολής των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες

Την έγκρισή της για χαλάρωση του κανονισμού που αφορά στα κονδύλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚAΠ) προς δέκα κράτη-μέλη έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από τις εκτεταμένες φθορές που υπέστησαν πολυάριθμες αγροτικές καλλιέργειες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ενημέρωσης αφιερωμένου αποκλειστικά σε ειδήσεις με ευρωπαϊκό περιεχόμενο EurActiv.gr, πρόκειται να δοθούν περισσότερες προκαταβολές των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ στους αγρότες του Βελγίου, της Τσεχίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας και της Φινλανδίας για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Τη Δευτέρα (4 Σεπτεμβρίου), η Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφασή της να άρει το όριο των προκαταβολών από τις άμεσες ενισχύσεις από 70% σε 85% του συνολικού ποσού που μπορούν να λάβουν οι αγρότες. Όσον αφορά στα ταμεία αγροτικής ανάπτυξης, το ποσό θα αυξηθεί από 50% σε 75%. Οι προκαταβολές για τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ του 2018 ξεκινούν από τις 16 Οκτωβρίου.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η ξηρασία στη νότια Ευρώπη, αλλά και οι ασυνήθιστα υγροί χειμώνες στο βορρά έχουν μειώσει σημαντικά τις αποδόσεις των καλλιεργειών.

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί κρασιού της Γαλλίας αναμένουν ότι η συγκομιδή τους για το 2017 θα είναι κατά 18% χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι Ιταλοί παραγωγοί κάνουν λόγο για πτώση της τάξεως του 20%. Η γενεσιουργός αιτία για τα γεγονότα αυτά αποδίδεται στον εαρινό παγετό και τον καλοκαιρινό καύσωνα.

Εν τω μεταξύ, οι παραγωγοί μήλων του Βελγίου αναμένουν εξίσου δραστική μείωση της παραγωγής. Σύμφωνα με έρευνα της φλαμανδικής γεωργικής υπηρεσίας και της ένωσης βελγικών συνεταιρισμών κηπουρικής (VBT), ο «παγετός τον Απρίλιο και οι καιρικές συνθήκες της άνοιξης» προκάλεσαν μείωση της παραγωγής κατά 68% σε σύγκριση με το 2016.

Τέλος, όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, υπάρχει το ενδεχόμενο ένταξης κι άλλων κρατών-μελών στον κατάλογο για τις προκαταβολές από τις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ, αναλόγως των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από την τρέχουσα αξιολόγηση της Επιτροπής.

Previous ArticleNext Article