Ελασσόνα

Περπατάμε και γνωρίζουμε τον τόπο μας

Στα Αμπέλια, στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι και στο Βλαχογιάννι πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου η τελευταία οικοπεριήγηση από τον τρίτο κύκλο του εθελοντικού προγράμματος «Γνωριμία με τα χωριά της Ελασσόνας – Περπατάμε και γνωρίζουμε τον τόπο μας!».

Στα Αμπέλια, στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στο κέντρο του χωριού με την περίοπτη θέση υποδέχτηκαν την ομάδα της δράσης ο Πρόεδρος του χωριού Κατσάνος Ιωάννης, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Αμπελίων Ζουρλαδάνης Νικόλαος και ο Σγουραλής Ιωάννης, εκκλησιαστικός επίτροπος και από τους πρωτεργάτες για την ίδρυση του πρώτου σχολείου.
Οι τοπικοί πληροφόρησαν τους επισκέπτες για την ιστορία της περιοχής και του χωριού με τις πολύτεκνες οικογένειες, για τους γύρω οικισμούς, για την περιοχή Περασιά και για το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

1

Στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1776) μίλησαν στους περιηγητές ο Ιερέας Κων/νος Παπακωνσταντίνου και ο εκπαιδευτικός Μιλτιάδης Γεώργιος. Έδωσαν πληροφορίες για την ιστορία του ναού, αλλά και για το ιστορικό μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Παναγίας Τσούμας (1765, ανακατασκευή το 1830), ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια της Θεσσαλίας. Μαζί τους καλωσόρισαν τους επισκέπτες ο ψάλτης Γαλάνης Νικόλαος, ο εκκλησιαστικός επίτροπος Ξεφτέρης Αποστόλης και η νεοκόρος Βασιλική Γεωργάκη.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ξεφτέρης Διονύσιος οδήγησε την ομάδα πιο ψηλά στο χωριό και μίλησε για την προέλευση του ονόματος του χωριού, για την ενασχόληση των κατοίκων με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την πτηνοτροφία και ιδιαίτερα με την εκτροφή της γαλοπούλας.
Μίλησε ακόμη για την ιστορία των οροθετικών σταθμών, από τη χάραξη των Ελληνοτουρκικών συνόρων του 1811. Το Μεγάλο Ελευθεροχώρι υπήρξε το πρώτο χωριό που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1912 και γιορτάζει την απελευθέρωσή του στις 5 Οκτωβρίου.

2

Θερμή υπήρξε η υποδοχή και στο Βλαχογιάννι από τον τοπικό πρόεδρο Γκουρομπίνο Ιωάννη, από τον Αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης και Αρδευτικών Δικτύων Σαπουνά Ιωάννη, από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Βλαχογιαννίου Ηλία Φακίτσα, από τη γραμματέα του συλλόγου Συκιώτη Ανδρομάχη και από τα μέλη του Λεονάρντα Παπαγεωργίου, Φακίτσα Κατερίνα, Ζωή Σαπουνά και Αγλαϊα Σπανογιάννη.

3

Οι οικοπεριηγητές της δράσης επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας. Η εκκλησία είναι πετρόχτιστη ρυθμού βασιλικής και δίπλα της βρίσκεται το Πνευματικό Κέντρο που εξυπηρετεί διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις του χωριού.
Στον προαύλιο χώρο του ναού ο Ιερέας Νικόλαος Νακούλας μίλησε για την εκκλησία, για την ιστορία του χωριού και για τις ασχολίες των κατοίκων.

Στην όμορφη πλατεία του χωριού οι οικοπεριηγητές ξεκουράστηκαν και μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους.

4

Για τη συνέχεια του προγράμματος θα διοργανωθούν δράσεις που θα δώσουν επιπλέον πληροφορίες και έμφαση στα χωριά του Δήμου Ελασσόνας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ και δικές σας προτάσεις σχετικά με το πρόγραμμα: Τσιαντέ Αλεξάνδρα (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού): 6945-000.550, Χατζηβασίλη Ασπασία (Πρόεδρος Δημ. Κοινότητας Ελασσόνας): 6973-715.839, Παγγέα Βίκη (Καθηγ. Φυσικής Αγωγής): 6974-138.297

6

Previous ArticleNext Article