Λάρισα

Παζάρι:Μήπως ο εισαγγελέας πρέπει να καλέσει τον κ.Σουλτη γα εξηγήσεις ;

Σε λίγo  ξεκινάει το <αγαπημένο παζάρι > της δημοτικής αρχής Καλογιάννη . Η νυν δημοτική αρχή , στα τρία χρόνια της θητείας της , ασχολήθηκε σθεναρά με δυο θέματα : την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας , oπου αποτύχαμε παταγωδώς και  το παζάρι . Ο  αναπληρωτής δήμαρχος κ.Σουλτης  πρόσφατα , κατά την παρουσίαση της έρευνας που διενεργήθηκε από το  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας   για το  παζάρι  ,  δήλωσε <<. Το παζάρι για τη δημοτική αρχή είναι ένα σημαντικό γεγονός, μία μεγάλη γιορτή για την πόλη. >> και συμπλήρωσε ότι << Έχει αναπτυξιακό αντίκτυπο στην πόλη  ….».  Τα στοιχεία από μόνα τους βέβαια καταδεικνύουν ότι δεν έχει κανένα <αναπτυξιακό αντίκτυπο > στην πόλη, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών είναι Λαρισαίοι .   Απλά,  όπως έχουν διακηρύξει πολλές φορές  οι κύριοι της δημοτικής αρχής  , είναι <πολλά τα λεφτά > . Γιατι για μας αναπτυξιακό αντίκτυπο στην πόλη και στους πολίτες της θα είχε η πλήρης αποκάλυψη και ανάδειξη του Αρχαίου θεάτρου , η αξιοποίηση   του Πηνειού ποταμού και η ένταξη του στην ζωή της πόλης , η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού όπως ο ιατρικός τουρισμός και πολλές άλλες δράσεις ,αλλά όχι το παζάρι . Δεν είναι και δεν μπορεί να είναι  η <ταυτότητα > της πόλης μας το παζάρι , κύριοι της δημοτικής αρχης  .

Ο θεσμός του παζαριού είναι ιστορικός. Εμείς δεν υποστηρίζουμε την κατάργηση του, υποστηρίζουμε όμως  τον περιορισμό του  και την διασύνδεση του με  το κέντρο της πόλης, με παράλληλες δράσεις, ώστε η εμπορική του δραστηριότητα να μην είναι εις βάρος του κέντρου . Υποστηρίζουμε το «άνοιγμα» του παζαριού στους πωλητές και επαγγελματίες της Λάρισας κατά προτεραιότητα , τον διαφανή τρόπο λειτουργίας του , την αναβάθμιση της εικόνας και του προσανατολισμού της εμποροπανήγυρης και βεβαιως την αυστηρή τήρηση της διάρκειας του που είναι επτά ημέρες .

Η δημοτική αρχή , τρία χρόνια τώρα , έχει δαπανήσει πολλά λεφτά σε δράσεις στήριξης και προβολής της εμποροπανήγυρης . Ιστοσελίδες , βίντεο στο διαδίκτυο, διαφημιστικές καταχωρήσεις στον έντυπο τοπικό τύπο , εκδηλώσεις με ακριβά και <μεγάλα> ονόματα τραγουδιστών και άλλες μικρότερες εκδηλώσεις . Επίσης εκπονήθηκαν  δυο έρευνες όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των επισκεπτών στο παζάρι  , μια το 2015 από το ΤΕΙ Θεσσαλίας και μια για το 2016  ,που παρουσιάστηκε πρόσφατα,  από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και όπως ειπώθηκε από τον κ.Σουλτη < φέτος θα γίνει και άλλη μελέτη> .

Δεν έγινε όμως καμία  καμπάνια στήριξης της τοπικής αγοράς.  Δεν διοργανώθηκε καμία  σημαντική δράση π.χ. την περίοδο των Χριστουγέννων, έτσι ώστε να προσελκύουμε επισκέπτες και να στηριχτεί ο επιχειρηματικός κόσμο της Λάρισας. Δεν εγινε καμία έρευνα για τις ανάγκες της τοπικής αγοράς   .

Και όλα αυτά σε μια εποχή που ο εμπορικός κόσμος της Λάρισας αιμορραγεί , και με δυσκολία κρατάει ανοιχτά τα μαγαζιά του προσπαθώντας να διατηρήσει  και τις θέσεις εργασίας . Η δημοτική αρχή <γύρισε την πλάτη > στην  εμπορική αγορά και στους επιχειρηματίες της Λάρισας που στηρίζουν την τοπική οικονομία και χιλιάδες θέσεις εργασίας . Ενδιαφέρεται μόνο για το αγαπημένο της παζάρι  , για το οποίο όπως πάλι ειπώθηκε από τον κ.Σουλτη < .. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να το προωθήσουμε και να το μάθουν όχι μόνο στη Θεσσαλία αλλά και σε όλη την Ελλάδα …>

Και αναρωτιόμαστε : Γιατί  τόσο <αγάπη > και ενδιαφέρον για το παζάρι ;

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου , στις 14 Σεπτεμβρίου , είχαμε την δημόσια αποδοχή , εκ μερους του  αναπληρωτή δημάρχου  κ.Γεωργιου  Σουλτη , των καταγγελιών του κ.Κρικη ο οποίος  μεταξύ άλλων είπε << Γνωρίζουμε τα αλισβερίσια που υπάρχουν(στο παζάρι ) , γνωρίζουμε πολύ καλά τις διαδικασίες, τι παίζεται πάνω και κάτω από το τραπέζι κι επειδή έχει βιώσει, η παράταξή μας, τέτοιες καταστάσεις, περιθωριακού τύπου, εγκληματικού τύπου – εμείς θα τα πούμε δε φοβόμαστε – μαφιόζικου πολλές φορές, δε φοβόμαστε να τα πούμε εμείς ….».    Ο κ. Σουλτης στην απάντηση του  υποστήριξε , με απίστευτο κυνισμό , πως «το παζάρι θέλει όχι μόνον εκσυγχρονισμό, όχι μόνον βελτίωση  και αναβάθμιση, αλλά και εξυγίανση. Και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εξυγίανση. Στόχος βέβαια είναι να καθαρίσει τελείως. Ελπίζουμε να φθάσουμε εκεί…»  . Και αναρωτιόμαστε : Τι εννοείτε κ. Σουλτη  ; Από «τί πρέπει να καθαρίσει τελείως» το παζάρι; Τι εννοείτε  όταν λέτε ότι το παζάρι έχει ανάγκη  «εξυγίανσης>>   ; Γίνονται αλισβερίσια πάνω και κάτω από το τραπέζι ; και τι είδους ;  Υπάρχουν καταστάσεις περιθωριακού, εγκληματικού, και μαφιόζικου τύπου; Γιατι δεν  αντικρούσατε τις καταγγελίες αυτές  ; Τι ξέρετε που δεν γνωρίζουν οι Λαρισαίοι φορολογούμενοι πολίτες ; Εάν υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις γιατί δεν προσφύγατε στην Δικαιοσύνη ; Ή μήπως ο εισαγγελέας πρέπει να καλέσει τον κ.Σουλτη γα εξηγήσεις ;

Previous ArticleNext Article