Ελασσόνα

Ο Μπέλος και ο Τζακ σώθηκαν μετά από διήμερη επιχείρηση της ΕΜΑΚ στον Κοκκινοπηλό Ελασσόνας

Για δύο ημέρες επιχειρούσαν στις πιο επικίνδυνες ορθοπλαγιές του Ολύμπου, στα Μικρά Καζάνια, στον Κοκκινοπηλό Ελασσόνας, σε ένα αλπικό περιβάλλον ορειβάτες της 8ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) Λάρισας.

Αυτή τη φορά όχι για να σώσουν κάποιο πολίτη αλλά για να απεγκλωβίσουν τον «Μπέλο» και τον «Τζακ» δυο συμπαθέστατα κυνηγετικά σκυλιά που παρασύρθηκαν στο κυνήγι αγριοκάτσικων. Μόνο που τα αγριοκάτσικα ξέρουν να επιβιώνουν στις πιο επικίνδυνες βουνοπλαγιές, τα σκυλιά δεν τα κατάφεραν και τόσο καλά, καθώς εγκλωβίστηκαν.

Ο κυνηγός, ιδιοκτήτης των σκύλων βλέποντας τα αγαπημένα του σκυλιά να εγκλωβίζονται στη βραχώδη περιοχή βρέθηκε σε απόγνωση. Σκεπτόμενος στη συνέχεια πιο ψύχραιμα απευθύνθηκε στον Κυνηγετικό Σύλλογο Λάρισας. Ούτε λεπτό δεν δίστασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ευάγγελος Μπαλατσός και αμέσως ενημέρωσε την 8η ΕΜΑΚ Λάρισας ζητώντας τη συνδρομή της. Η διοίκηση της Ειδικής Μονάδας απάντησε θετικά καθώς εκείνες τις ημέρες δεν υπήρχαν απαιτήσεις για επιχειρησιακή δράση της σε κάποιο περιστατικό. Προσφέρθηκαν αμέσως να συνδράμουν καθώς ήταν μια ευκαιρία και για συντήρηση της εκπαίδευσής τους.

Ο «Τζακ» και ο «Μπέλος» βρίσκονταν ήδη εκεί από την Κυριακή και οι άνδρες της ΕΜΑΚ με τη συνδρομή πυροσβεστών από την Ελασσόνα έφτασαν στα Μικρά Καζάνια του Ολύμπου την Τρίτη το πρωί.

Οι καιρικές συνθήκες στο βουνό των θεών ευνοούσαν την επιχείρηση. Είχε ηλιοφάνεια με περιόδους ομίχλης. Η θερμοκρασία ωστόσο έπεφτε αρκετά όταν «έκλεινε» ο καιρός και φυσούσε αέρας. Για καλή τους τύχη τα δύο σκυλιά φορούσαν κολάρο εντοπισμού gps. Τέσσερις ορειβάτες της 8ης ΕΜΑΚ με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας ξεκίνησαν την επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό του «Τζακ». Του μαύρου κυνηγόσκυλου που για καλή του τύχη δεν είχε εγκλωβιστεί σε δύσβατη περιοχή και η επιχείρηση ολοκληρώθηκε σύντομα.

Δεν ήταν όμως το ίδιο εύκολη και η πρόσβαση στον καφετή «Μπέλο». Την επομένη ημέρα έφτασαν στο σημείο επτά ορειβάτες της 8ης ΕΜΑΚ, το αξιαγάπητο κυνηγόσκυλο βρισκόταν στο σημείο μόνο του στις δύσκολες αυτές καιρικές συνθήκες τέσσερις μέρες. Εντοπίστηκε ζωντανό την Τρίτη το απόγευμα κάτω από την κορυφή Χρηστάκης, στην περιοχή Μικρά Καζάνια. Πάνω από τη χιονούρα, όπως λένε και οι ορειβάτες στη «γλώσσα» τους, πάνω από τον όγκο χιονιού που δεν είχε λιώσει εκεί είχε κουρνιάσει μετά την πτώση του ο «Μπέλος» και περίμενε υπομονετικά τους ήρωές του.

Η πρόσβαση από κάτω ήταν αδύνατη. Οπότε η επιχείρηση έπρεπε να γίνει από την κορυφή του «Χρηστάκης» και ξεκίνησε από τους επτά άνδρες της 8ης ΕΜΑΚ την επόμενη ημέρα στις 10 περίπου το πρωί. Η κατάβαση ήταν αρκετά δύσκολη καθώς έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε γκρεμό 320 μέτρων και από υψόμετρο 2.700 μέτρων. Η μεγαλύτερη όμως δυσκολία και η επικινδυνότητα που καλούνταν να αντιμετωπίσουν οι έμπειροι άνδρες της Μονάδας ήταν το πετρώδες αλλά σαθρό έδαφος της ορθοπλαγιάς που είχε σαν αποτέλεσμα να φεύγουν συνέχεια πέτρες από ψηλότερα σημεία και να σφυρίζουν περνώντας δίπλα τους μερικά εκατοστά. Το λούκι που πραγματοποιούνταν η κατάβαση ήταν αρκετά στενό, όποια πέτρα έφευγε από πάνω περνούσε πολύ κοντά τους ή χτυπούσε στα κράνη ή τα σακίδια που είχαν στην πλάτη. Για την καταρρίχηση οι δυο διασώστες χρειάστηκαν 340 μ. σχοινιού ώστε να προσεγγίσουν τον σκύλο και στη συνέχεια να φτάσουν στη βάση της ορθοπλαγιάς.

Ο «Μπέλος» βρέθηκε σε αρκετά καλή κατάσταση, παρά την ταλαιπωρία που είχε υποστεί. Μόλις κατάλαβε ότι η περιπέτειά του θα είχε αίσιο τέλος άρχισε να κλαψουρίζει, ενώ λίγο πριν δεν ακουγόταν και οι ορειβάτες ανησύχησαν μήπως δεν τα είχε καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή. Έπεσε στην αγκαλιά των ηρώων του και δεν σταματούσε να τους δείχνει τη χαρά του γλείφοντάς τους και κουνώντας ασταμάτητα την ουρά. Αμέσως του παρασχέθηκε η απαραίτητη τροφή και το νερό και ξεκίνησε ο δρόμος για την επιστροφή.

Η καταρρίχηση για να βρεθούν οι ορειβάτες στο εγκλωβισμένο τετράποδο διήρκησε σχεδόν οκτώ ώρες, ενώ συνολικά η επιχείρηση με τη μετάβαση και την επιστροφή άγγιξε τις δεκατρείς. Πολλές ώρες για να βρεθεί ο όμορφος «Μπέλος», να παραδοθεί υγιής από τους άνδρες της 8ης ΕΜΑΚ στον ιδιοκτήτη του και που μάλλον από εδώ και στο εξής θα βλέπει αγριοκάτσικα και θα θυμάται την περιπέτειά του.
Πηγή: eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article