Ελασσόνα

Ο Ελασσονίτης δρομέας Κώστας Βαλιώτης στον υπερμαραθώνιο «Σπάρταθλον 2018»!

Στην τελική ευθεία μπήκε το «36ο Σπάρταθλον 2018», ο διάσημος υπερμαραθώνιος, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 28 και μεθαύριο Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου.

Ένας από τους συμμετέχοντες στο δύσκολο αγώνα είναι και ο Ελασσονίτης δρομέας μεγάλων αποστάσεων Κώστας Βαλιώτης, που προετοιμάζεται εδώ και πολλούς μήνες για τον ξεχωριστό αγώνα. Η περιοχή της Ελασσόνας και όχι μόνο έχει τον δικό της εκπρόσωπο σε μια κορυφαία αθλητική διοργάνωση.

Περίπου 400 δρομείς… με «σιδερένια» θέληση και αντοχή από 50 χώρες από όλα τα σημεία του πλανήτη, ανάμεσά τους και 60 Έλληνες, θα ξεκινήσουν στις 7 το πρωί της Παρασκευής από τα προπύλαια της Ακρόπολης στην Αθήνα και θα διασχίσουν την απόσταση Αθήνα – Σπάρτη, κάνοντας το μακρύ δρομικό ταξίδι των 246,6 χιλιομέτρων στα βήματα του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη. Εντατικές προπονήσεις πολλών μηνών ή και ετών ακόμη και αντίστοιχη ψυχολογική προετοιμασία θα δώσουν τη θέση τους στην τελική προσπάθεια για να φθάσουν το πολύ μέσα σε 36 ώρες συνεχούς τρεξίματος στο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στη Σπάρτη και να ακουμπήσουν τα πόδια του, σημάδι ότι τερμάτισαν!

Να σημειώσουμε ότι το «Σπάρταθλον» αναβιώνει κάθε χρόνο στα βήματα του Φειδιππίδη, του αρχαίου Αθηναίου δρομέα, μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ. πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα. Την ιστορική διαδρομή έχουν τρέξει μύθοι των υπεραμαραθώνιων αποστάσεων όπως ο Γιάννης Κούρος και ο Νίκος Σιδερίδης.

Ο αγώνας είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στη χώρα μας. Είναι ένας από τους πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Previous ArticleNext Article