Ελασσόνα

Οι γυναίκες της Τσαριτσάνης ξέρουν από χορό και πίτες

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία, τόσο οργανωτικά όσο και σε συμμετοχή κόσμου, στέφθηκε και η 12η «Γιορτή Πίτας», που διοργάνωσε πρόσφατα ο δραστήριος Σύλλογος Γυναικών Τσαριτσάνης στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία της ιστορικής κωμόπολης, μια ξεχωριστή βραδιά που τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Ελασσόνας.

Για μια ακόμη χρονιά, άξιες «οικοδέσποινες» οι γυναίκες – μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Γυναικών Τσαριτσάνης που οργάνωσαν μια παραδοσιακή και μουσικοχορευτική βραδιά, που…είχε απ΄ όλα, μια βραδιά που ήδη έχει γίνει καλοκαιρινός θεσμός για τα πολιτιστικά και κοινωνικά «δρώμενα» του συλλόγου αλλά και της ιστορικής και «ζωντανής» κωμόπολης.

Ντόπιοι και επισκέπτες και «απόδημοι» είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δεκάδες γευστικές παραδοσιακές πίτες όλων των ειδών, που είχαν ετοιμάσει με μεράκι και φροντίδα οι Τσαριτσανιώτισσες, αλλά και να χαρούν μια ζεστή καλοκαιρινή βραδιά, στην πλατεία που σφύζει από ζωή και που ξεχωρίζει για τη δροσιά της…τις βραδινές ώρες, «φάρμακο» ίσως στον παρατεταμένο καύσωνα αυτού του καλοκαιριού και στις περίεργες εποχές που βιώνει ο κόσμος. Ήταν μια βραδιά με πολλή μουσική, διασκέδαση και χορό.

Στο «καλωσόρισμά» της, η πρόεδρος του «οικοδεσπότη» συλλόγου Μαρία Βίτκου – Πάσχου, ευχαρίστησε τον πολύ κόσμο για την παρουσία του σε ακόμη μια τσαριτσανιώτικη «Γιορτή Πίτας», καλώντας τον δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Ευαγγέλου να χαιρετίσει την εκδήλωση. Με τη σειρά του, ο δήμαρχος τόνισε χαρακτηριστικά:

«Οι εξαιρετικές πρωτοβουλίες του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών της Τσαριτσάνης έχουν γίνει θεσμοί για την περιοχή μας. Αναδεικνύουν το ύφος και τις παραδόσεις του τόπου μας και επιβάλλεται να στηριχθούν από όλους για να συνδέσουμε το χθες με το σήμερα και το αύριο. Γυναίκες σε ολόκληρη την επαρχία πιάνουν το νήμα της παράδοσης, όπου οι γεύσεις παίζουν πρωταρχικό ρόλο, και το μεταφέρουν στην επόμενη γενιά. Σήμερα, με μουσική και καλή καρδιά θα γίνουμε όλοι μια μεγάλη παρέα. Συγχαρητήρια σε όλους που βοήθησαν για αυτή την όμορφη βραδιά και βέβαια στον κόσμο που αγκάλιασε τη Γιορτή. Θα είμαστε πάντα δίπλα τους».

Ήδη, στον χώρο της πλατείας και στα τραπέζια είχαν αρχίσει να σερβίρονται, να προσφέρονται και να δοκιμάζονται από τους επισκέπτες της Γιορτής οι «πεντανόστιμες» παραδοσιακές πίτες.

Αρχικά εμφανίστηκε η μικτή Χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Τσαριτσάνης(με τη διεύθυνση του Παν. Μπαλανίκα) που παρουσίασε «δείγματα» της σοβαρής δουλειάς της και στη συνέχεια το χορευτικό συγκρότημα ενηλίκων της Ένωσης Ποντίων επαρχίας Ελασσόνας και χορευτικά τμήματα του «οικοδεσπότη» Συλλόγου Γυναικών Τσαριτσάνης, που έδωσαν γνήσιο παραδοσιακό «χρώμα» στη βραδιά, και καταχειροκροτήθηκαν από εκατοντάδες άτομα όλων των ηλικιών, που είχαν κατακλύσει τους χώρους γύρω από την πλατεία και τα καταστήματα της περιοχής.

Ακολούθησε ένα αυθόρμητο δημοτικό – λαϊκό γλέντι(…που κράτησε έως τα ξημερώματα της επόμενης μέρας) με τη γνωστή ορχήστρα των Σαμολαδαίων και με τους Λευτέρη Μαρογιάννη(δημοτικό τραγούδι), Δημήτρη Μαρογιάννη(λαϊκό τραγούδι), Κώστα Παλάγκα(μπουζούκι).

Ανάμεσα στις παρουσίες της βραδιάς: Ο βουλευτής Γιώργος Κατσιαντώνης, ο διοικητής του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας – αντιπτέραρχος Γιώργος Μπλιούμης, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς – αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, αντιδήμαρχοι, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Καραγιάννης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Τσαριτσάνης Αχιλλέας Μητσιμπόνας, αυτοδιοικητικοί, φορείς της περιοχής, κ.ά.
Πηγή: eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article