Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος: “Φωτογραφικές διατάξεις” για νέους Γραμματείς και Διευθυντές Υπουργείων!

«Σε αντίθεση με τις εξαγγελίες υπουργών, στην πράξη βλέπουμε πως οι πρακτικές της κυβέρνησης απέχουν κατά πολύ από την προώθηση της αξιοκρατίας και της αποκομματικοποίησης. Τελευταίο παράδειγμα οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση θέσεων Διοικητικών Γραμματέων, Ειδικών Τομεακών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών Υπουργείων». Τα παραπάνω επισημαίνει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε επίκαιρη επερώτηση που συνυπογράφει προς την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησής κ. Όλγα Γεροβασίλη.

Στην επερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Κιλκίς της ΝΔ κ. Γιώργο Γεωργαντά, τονίζεται ότι στις προσκλήσεις «ακολουθείται εντελώς διαφορετική προσέγγιση για τις απαιτήσεις και τα ζητούμενα προσόντα της κάθε θέσης. Έτσι από υπουργείο σε υπουργείο υπάρχουν διακυμάνσεις δηλαδή διαφορετικά τυπικά προσόντα σε κάθε θέση. Μάλιστα, παρατηρείται το φαινόμενο ακόμα και στο ίδιο υπουργείο όταν είναι πολλές οι θέσεις των Διοικητικών Γραμματέων να ζητούνται διαφορετικά κάθε φορά προσόντα. Οι διαφοροποιήσεις αυτές είναι αδικαιολόγητες και είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για “φωτογραφικές διατάξεις” στα μέτρα προεπιλεγμένων υποψηφίων. Τέτοιες διατάξεις καταργούν κάθε έννοια αξιοκρατίας και αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης».

Διακωμώδησης αξιοκρατίας…

Όπως υπογραμμίζουν οι υπογράφοντες βουλευτές «στόχος της κυβέρνησης είναι να ευνοηθούν οι  ήδη υπηρετούντες κομματικά διορισμένοι Γραμματείς και Διευθυντές αλλά και μετακλητοί υπάλληλοι» και επισημαίνουν ότι «δυστυχώς, το ίδιο φαινόμενο διακωμώδησης της διαδικασίας αυτής, η οποία θα έπρεπε να είναι πλήρως αξιοκρατική παρατηρείται και στο επίπεδο της πλήρωσης θέσεων ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης στα διάφορα υπουργεία. Η απροκάλυπτη αυτή επιχείρηση άλωσης της Δημόσιας Διοίκησης δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί. Τα ονόματα αυτών που έχουν προεπιλεγεί για τις θέσεις αυτές ευθύνης είναι γνωστά σε όλους και άμεσα πρέπει να σταματήσει ο ευτελισμός αυτός της Δημόσιας Διοίκησης».

Τέλος, καλούν την αρμόδια υπουργό να απαντήσει:

  • Για ποιο λόγο οι προκηρύξεις των Διοικητικών αλλά και λοιπών Γραμματέων έχουν τόσο διαφοροποιημένα προσόντα.
  • Για ποιο λόγο καθυστέρησε τόσο πολύ η έκδοση των προκηρύξεων με αποτέλεσμα οι κατέχοντες τις θέσεις να έχουν συγκεντρώσει την απαιτούμενη εμπειρία.
  • Πόσες κενές θέσεις του άρθρου 8, βάσει της παραγράφου 1 του άρθρου 13 όπως αυτό τροποποιήθηκε με το αρθ. 170 του ν. 4389/2016 και πριν την τροποποίηση του με το άρθρο 240 παρ.1 Ν.4512/2018, έγιναν εκτός της διαδικασίας του ν. 4369/2016 μεταξύ των ημερομηνιών 30.09.2016 και 31.12.2017.
  • Γιατί, εφόσον, το ΚΣΜ έχει δηλώσει πως το πολιτικό επίπεδο μετατρέπεται σε διοικητικό δεν επιλέγει η Επιτροπή του ΑΣΕΠ τον τελικό επιτυχόντα και το κάνει ο Υπουργός μέσα από λίστα τριών.
  • Σε συνέχεια του παραπάνω γιατί δεν υπάρχει κάποιο σύστημα αντικειμενικής μοριοδότησης.
  • Γιατί δεν διασφαλίστηκε πως όσοι κατέχουν σήμερα αυτές τις θέσεις δεν θα συμμετέχουν στη διαδικασία αλλά αντίθετα η κυβέρνηση έφερε πριν δύο μήνες σχετική τροπολογία στη Βουλή.

 

Previous ArticleNext Article