Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος στη βουλή: “Η Τουρκία να μην κάνει ανατολίτικο παζάρι για το Πατριαρχείο! – Προαιρετική η Σαρία στη Θράκη”

Προϋπόθεση για την ευόδωση των εθνικών στόχων είναι «η σοβαρή προετοιμασία, αλλά και η διακομματική συνεργασία που θα δημιουργήσει ένα εθνικά αρραγές μέτωπο. Σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε εθνικές υποχωρήσεις ακόμη και σε ήττες, οι οποίες σπάνια αποκαθίστανται, σε αντίθεση με τις αστοχίες και τα λάθη στην οικονομική πολιτική». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο που καθιστά προαιρετική την εφαρμογή της Σαρίας, του ιερού ισλαμικού νόμου, στους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης.

Ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε για την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν ότι «αυτό που μας έμεινε ήταν μια πικρή γεύση και, παράλληλα, η απορία ποιος ήταν ο λόγος που πραγματοποιήθηκε εσπευσμένα και απροετοίμαστα αυτό το ταξίδι. Διότι σήμερα, όπως φαίνεται, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα απόνερα μιας άστοχης απόφασης κι ενός μάλλον άγνωστου σε εμάς παρασκηνίου. Διότι, αρχικώς είχαμε τον υπουργό κ. Γαβρόγλου αλλά και τον Πρωθυπουργό να κάνουν λόγο για εκλογή των μουφτήδων στη Θράκη και στη συνέχεια την πρωτοφανή κυβερνητική παρέμβαση στη δικαιοσύνη για ακύρωση της απονομής ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό. Όσο καλοπροαίρετος κι αν είναι κανείς, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί αν υπήρξαν δεσμεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης προς την άλλη πλευρά μετά τις αξιώσεις που δημοσίως προέβαλε. Όμως, ακόμα κι αν δεν υπήρξαν τέτοιες δεσμεύσεις, η εικόνα, δυστυχώς, είναι ενός κράτους που σπεύδει να εκπληρώσει τις επιθυμίες του άκρως επιθετικού γείτονά του, του οποίου βεβαίως οι ορέξεις μεγαλώνουν όταν βλέπει ότι περνά ο “τσαμπουκάς” του, όπως είδαμε με τις δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου Μπεκίρ Μποζντάγ. Αυτός ο δρόμος είναι ολισθηρός και επικίνδυνος».

Ισονομία και ισοπολιτεία στη Θράκη

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «το θέμα των μουφτήδων, όπως το έθεσε ο κ. Ερντογάν» υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια απόλυτη παραποίηση της πραγματικότητας, ιδιαιτέρως όταν επιχειρεί να βάλει στο ίδιο “τσουβάλι” τον Οικουμενικό Πατριάρχη με τον τρόπο ανάδειξης των τοπικών μουφτήδων. Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως παραμένει ακόμα και σήμερα το σημείο αναφοράς των απανταχού ορθοδόξων στον κόσμο και όχι ο θρησκευτικός ποιμένας των λίγων, δυστυχώς, Ρωμιών που απέμειναν στην Πόλη μετά από τους διωγμούς που συστηματικά υπέστησαν και παρά τα όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λοζάνης. Επομένως, εδώ δεν χωράει κανένα ανατολίτικο παζάρι. Αντιθέτως, η Τουρκία θα πρέπει να καυχάται διότι η έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του κέντρου της παγκόσμιας ορθοδοξίας βρίσκεται στην επικράτειά της και να διευκολύνει τη λειτουργία του. Δυστυχώς, ακόμα απαγορεύει τη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που επέβαλε αυθαίρετα το 1971 το κλείσιμό της και εσχάτως συστηματικά μετατρέπει βυζαντινούς ναούς, εκκλησιές σε τζαμιά με πρώτη τα τελευταία χρόνια την Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα».

Για το νομοσχέδιο ο κ. Χαρακόπουλος είπε ότι «μετά τις αλλαγές που προτείναμε ως ΝΔ, κινείται στη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή εμπεδώνει ακόμα περισσότερο την ισοπολιτεία και την ισονομία όλων των Ελλήνων, ενισχύει την ισότητα των φύλων και βρίσκεται σε αντιστοιχία με τον νομικό μας πολιτισμό και την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα».

 

Previous ArticleNext Article