Ελασσόνα

Μικρή αύξηση των καλλιεργειών με καπνό στην Ελασσόνα – Ολοκληρώθηκε η σπορά

Ανάμεικτα σήματα εκπέμπουν οι παραδοσιακές παραγωγικές περιοχές του καπνού, με την Ελλάδα να έχει χωριστεί στη μέση.
Το κάτω μισό γνωρίζει μία συγκρατημένη άνθιση της καλλιέργειας, ενώ τα βόρεια της χώρας βλέπουν τις εκτάσεις να συρρικνώνονται, με τις χαμηλές τιμές και το υψηλό κόστος παραγωγής να μη βοηθάνε καμία από τις δύο «πλευρές».
Με αισιοδοξία, βασισμένη στις περσινές καλές τιμές που απόλαυσαν και στην τεχνογνωσία που διαθέτουν και συνεχώς εξελίσσεται και με εγγύηση ένα άριστο ποιοτικά προϊόν, ολοκλήρωσαν προ ημερών τη σπορά για τον καπνό οι Ελασσονίτες παραγωγοί.
Λόγω των πολλών βροχών και της αυξημένης υγρασίας, η μεταφύτευση θα καθυστερήσει λίγες μέρες (αρχές Μαΐου), ενώ μέχρι τέλος Απριλίου θα υπογραφούν και τα συμβόλαια με τις εταιρείες, αν και ήδη έχουν συμφωνηθεί οι τιμές. Η προκαταβολή που θα δοθεί –περί τα μέσα Μαΐου, οπότε αυξάνονται τα καλλιεργητικά έξοδα– υπολογίζεται στα 140-150 ευρώ/στρ.
Σύμφωνα με τον κ. Γκουτζέλα «φέτος στην επαρχία Ελασσόνας αναμένεται μια μικρή αύξηση στα καλλιεργούμενα με καπνό στρέμματα, λόγω της πολύ καλής τιμής που απολαύσαμε πέρυσι. Αναλυτικότερα, στην ποικιλία Κατερίνη (η οποία απορροφάται κυρίως από την εταιρία ΣΟΚΟΤΑΒ και ακολούθως από τη ΣΕΚΕ) μπήκαν πάνω από 3.000 στρέμματα, ο Μπασμάς (κυρίως στο Δ.Δ. Λουτρό) απορροφάται από τον Μισιριάν και σπάρθηκαν λίγο πάνω από 1.200 στρ., ενώ η Βιρτζίνια υπολογίζεται περίπου στα 1.000 στρ. και πωλείται στον Γλεούδη».
(*) Να σημειωθεί ότι οι Ελασσονίτες καπνοπαραγωγοί βρίσκονται εν αναμονή της εξόφλησής τους από την καπνοβιομηχανία «Μιχαηλίδη», μετά τις δικαστικές αποφάσεις και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν.

ypaithros.gr

Previous ArticleNext Article