Ελασσόνα

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε το βιβλίο “Λαϊκή ποίηση από την επαρχία Ελασσόνας»

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και οι δύο προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την παρουσίαση του βιβλίου των Κώστα Γ. Σαχινίδη, δρα Κοινωνιολογίας, και Ευαγγελίας Ράπτου-Στεργιούλα, δρα Κοινωνικής Λαογραφίας, με τίτλο:

“Λαϊκή ποίηση από την επαρχία Ελασσόνας». 

Οι εκδηλώσεις έγιναν:

–       το Σάββατο, 28 Απριλίου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Ελασσόνας με συντονιστή τον φιλόλογο Βασίλη Ζαρζώνη και

–       την Κυριακή, 29 Απριλίου 2018,στη Λάρισα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Χορίαμβος, με συντονιστή τον γνωστό δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο.

Ομιλητές ήταν οι κ.κ.:

  • Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης,Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Η Επιστήμη της Λαογραφίας, η λαϊκή ποίηση και το βιβλίο των Κώστα Γ. Σαχινίδη και Ευαγγελίας Ράπτου-Στεργιούλα και
  • Κώστας Δ. Κονταξής,Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα: «Αναγωγή στις ρίζες. Ένα πολύτιμο βιβλίο για τη λαϊκή ποίηση της περιοχής Ελασσόνας των Κώστα Γ. Σαχινίδη και Ευαγγελίας Ράπτου-Στεργιούλα».  

Διοργανωτές των εκδηλώσεων ήταν: το Δίκτυο Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας «Κέντρο Τέχνης, Λόγου και Κοινωνικής Δράσης», οι Εκδόσεις “ΛΕΙΜΩΝ”  και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χορίαμβος.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με εκφώνηση χαιρετιστήριου μηνύματος από την εκπαιδευτικό κ. Ελένη Μπλιούμη-Μπαρά, ως εκπροσώπου του Δικτύου, και ακολούθησαν οι ομιλίες καθώς και οι συγκλονιστικές απαγγελίες από τους:Αθηνά Αποστολοπούλου, εκπαιδευτικό

           Ιορδάνη Κουρκλίδη, λαϊκό στιχουργό

 Αλέξανδρο Παρλάντζα, λαϊκό ποιητή

Στη συνέχεια οι συγγραφείς του βιβλίου απηύθηναν σύντομο χαιρετισμό και ευχαρίστησαν όλους τους συντελεστές των εκδηλώσεων.

Στο τέλος ακολούθησε ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα στην Ελασσόνα από τους άριστους νεαρούς μουσικούς: Διονύση Ευαγγέλου (κιθάρα-φωνή), Βασίλη Γεωργάκη (λαούτο-φωνή), Διονύση Παναγιώτου (γκάϊντα), Παναγιώτη Ευαγγέλου (ηλεκτρική κιθάρα), Θανάση Παπανάτσιο (ντραμς) και Γιάννη Γεωργάκη (μπάσο), ενώ στη Λάρισα τραγούδησαν οι έμπειροι τροβαδούροι: Νίκος Σιδέρης, μπουζούκι, και Κώστας Ροϊδης, κιθάρα.

Σημειωτέον ότι και οι δύο αίθουσες και στην Ελασσόνα και στη Λάρισα ήταν κατάμεστες από ένα θερμότατο κοινό που καταχειροκρότησε όλους τους συντελεστές των εκδηλώσεων.

Μεταξύ άλλων στη Λάρισα παραβρέθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Παιδής.

 

 

Previous ArticleNext Article