Λάρισα

Μαζική συμμετοχή πολιτών του Δήμου Κιλελέρ στη διοργάνωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Με  αφορμή τις επιτυχημένες αποκριάτικες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις κοινότητες του Δήμου Κιλελέρ θέλω να ευχαριστήσω δημόσια και να συγχαρώ όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν στη διοργάνωση και την εκτέλεση των αποκριάτικων δρώμενων.

Επίσης θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στους Μορφωτικούς – Πολιτιστικούς Συλλόγους, στους Συλλόγους Γυναικών, στο Θεατρικό εργαστήρι Νίκαιας Δήμου Κιλελέρ, στους Αθλητικούς Συλλόγους, στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών, στο ΚΑΠΗ Νίκαιας και  στο Σύλλογο Νεολαίας Νίκαιας.

Όλοι οι προαναφερθέντες σύλλογοι και φορείς συνεργάστηκαν άψογα με τις τοπικές κοινότητες και συνδιοργάνωσαν τις άρτιες αποκριάτικες εκδηλώσεις που χάρηκαν οι πολίτες του Δήμου Κιλελέρ αλλά και οι επισκέπτες από όμορους Δήμους.

Όλοι αυτοί μας υπενθύμισαν ότι ο εθελοντισμός, η οργανωμένη προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο χωρίς την απαίτηση ανταλλάγματος, είναι μέγιστη αξία. Είναι εκείνη η δραστηριότητα των ατόμων που διακρίνονται συνήθως από αυθορμητισμό, προσδοκία μιας δικαιότερης κοινωνίας, ελευθερία σκέψης, έκφρασης και πράξης, ευσυνειδησία και επαγγελματική νοοτροπία και που γίνεται για την πραγματοποίηση συγκεκριμένου σκοπού. Αποδέκτης της δράσης των εθελοντών είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, το περιβάλλον, καθώς και κοινωνικά ζητήματα που αναζητούν λύσεις, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η υποαπασχόληση, η ανεργία, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η πολιτική προστασία.

Είναι βέβαιο ότι ισχυρό κίνητρο για τον εθελοντισμό στις μέρες  μας αποτελεί η εμφανής επιδείνωση των κοινωνικών προβλημάτων, γεγονός που ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα τους πολίτες και τους ωθεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών. Μέσα από τον εθελοντισμό ανακαλύπτουν τη δύναμη και την αξία της κοινωνική αλληλεγγύης και εκπληρώνουν την ευθύνη τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Ο Δήμος Κιλελέρ θα στηρίξει και θα ενθαρρύνει με κάθε μέσο τις δράσεις συλλόγων και φορέων ή απλών πολιτών γιατί έχει την πεποίθηση ότι ο εθελοντισμός συνιστά έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό και επωφελή τρόπο για την ενεργή συμμετοχή κάθε πολίτη στα διάφορα κοινωνικά ζητήματα. Είναι η ιδανική απάντηση στην απραξία και την τάση αποστασιοποίησης από τα κοινά προβλήματα του τόπου, που είχε επικρατήσει για πολύ καιρό. Η ανάγκη να προχωρήσουν οι πολίτες σε μια πιο υπεύθυνη θέαση του ρόλου τους και της θέσης τους στο κοινωνικό σύνολο, με την ανάληψη ενεργούς δράσης μέσω του εθελοντισμού, αποκτά σήμερα το χαρακτήρα επείγουσας και αναπόδραστης πραγματικότητας.

Είναι απολύτως σαφές ότι μέσω του εθελοντισμού προκύπτει ένα επιθυμητό βάθεμα της κοινωνικής συνείδησης και της υπευθυνότητας των πολιτών, καθώς η αλληλεγγύη και η συνεργασία επιτρέπουν στην κοινωνική συνύπαρξη να λάβει το πιο ουσιαστικό και αληθινό της νόημα. Στις δύσκολες εποχές που όλοι βιώνουμε οι πολίτες οφείλουν να μην απασχολούνται πια μόνο με το ατομικό συμφέρον. Οφείλουν να  αντιληφθούν πως η κοινωνία που θέλουν κι η κοινωνία που τιμά την έννοια της δημοκρατίας, είναι η κοινωνία εκείνη στην οποία οι πολίτες της αισθάνονται ως αναπόσπαστα και ενεργά μέλη ενός συνόλου, κι όχι ως ξέχωρες μονάδες.

 

 

 

Previous ArticleNext Article