Λάρισα

Μάξιμος: “Πότε και πως θα απορροφηθούν οι επιλαχόντες Νέοι Αγρότες;”

Σαφείς απαντήσεις για την ένταξη και τον χρόνο πληρωμής των επιλαχόντων νέων αγροτών, καθώς και την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων, ζητά από την κυβέρνηση ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο Θεσσαλός πολιτικός που έχει κατ’ επανάληψη αναδείξει το ζήτημα, ασκώντας κριτική για τους επιπόλαιους χειρισμούς της κυβέρνησης, επανέρχεται μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη για απορρόφηση όλων των επιλαχόντων, καλώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Στην ερώτησή του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνει ότι «το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών είναι το σημαντικότερο μέτρο για την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, αλλά και ένα απαραίτητο εργαλείο ώστε να καταστεί ο πρωτογενής τομέας πραγματικός πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας μας.

Ωστόσο, η διαχείριση του προγράμματος από την κυβέρνηση έδειξε από την αρχή την απουσία σαφούς σχεδιασμού και χρονοδιαγράμματος. Η μόλις τριετής δέσμευση των δικαιούχων για ενασχόληση με τη γεωργία, αλλά και το γεγονός ότι όλα τα χρήματα για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη προκήρυξη, σε μια εποχή που η ανεργία μαστίζει τους νέους μας, εύλογα δημιούργησαν μεγάλο ενδιαφέρον υποψήφιων νέων αγροτών.

Η άρνηση ένταξης των επιλαχόντων στο πρόγραμμα -σε αντίθεση με το παρελθόν- προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες. Ειδικά σε περιφέρειες όπου η αγροτική παραγωγή αποτελεί κύρια οικονομική δραστηριότητα -όπως η περιφέρεια Θεσσαλίας- οι, επί σχεδόν έναν χρόνο, αντικρουόμενες δηλώσεις και ασαφείς απαντήσεις δημιουργούσαν σύγχυση και εύλογη αγανάκτηση. Και αυτό παρά τις πιέσεις από τους ενδιαφερόμενους, τους περιφερειάρχες, την Π.Ε.Ν.Α. αλλά και την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Εντέλει, ο πρωθυπουργός, στο λεγόμενο “Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης” της Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη την ένταξη όλων των επιλαχόντων της προκήρυξης του Προγράμματος Νέων Αγροτών στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014–2020, ενώ ο αρμόδιος υπουργός από το ίδιο βήμα δήλωσε ότι  “με τροποποίηση του ΠΑΑ, την οποία προωθούμε για έγκριση στην ΕΕ αυξάνουμε τους πόρους του Μέτρου των Νέων Γεωργών για να καλύψουμε το σύνολο των επιλαχόντων της 1ης Πρόσκλησης καθώς και των υποψηφίων της 2ης Πρόσκλησης”.

Έστω και τώρα, παρά την ταλαιπωρία που υποβλήθηκαν οι επιλαχόντες αναμένουν συγκεκριμένες ενέργειες για την ένταξή τους στο πρόγραμμα».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Πόσα είναι τα επιπλέον χρήματα που απαιτούνται για την απορρόφηση των επιλαχόντων νέων αγροτών και από πού συγκεκριμένα θα τα αντλήσετε;
  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και εντέλει πότε θα ενταχθούν και θα πληρωθούν όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες;

 

Previous ArticleNext Article