Λάρισα

Μάξιμος με Οικουμενικό Πατριάρχη: Στα “Ματωμένα Χώματα” με ζωντανή μνήμη και πίστη!

«Η συγκίνησή μας σήμερα είναι βαθιά, και δύσκολα εκφράζεται με λόγια, καθώς συνοδεύοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, βρεθήκαμε στην πάλαι ποτέ περίλαμπρη και ξακουστή πόλη της Εφέσου. Εδώ, που βρίσκεται ο τάφος του Ευαγγελιστή Ιωάννη, εδώ που πραγματοποιήθηκε η Γ΄ Οικουμενική Σύνοδος, η ιστορία είναι πάντοτε παρούσα, τίποτε στην πραγματικότητα δεν έχει σβήσει ο χρόνος αλλά και η δράση του ανθρώπου και τίποτε δεν θα χαθεί στον αιώνα των αιώνων, όσο διατηρούμε ζωντανή την μνήμη και την πίστη μας». Τα παραπάνω δήλωσε ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τη συμμετοχή του στην προσκυνηματική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Έφεσο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης την Κυριακή χοροστάτησε στον Εσπερινό στον ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στο χωριό της ορεινής Εφέσου, τον Κιρκιντζέ, που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο από τα «Ματωμένα Χώματα» της συγγραφέως Διδώς Σωτηρίου, ενώ τη Δευτέρα προεξήρχε στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου, στην παλαιοχριστιανική βασιλική της Εφέσου, επί του τάφου του Αγίου.

Ο κ. Χαρακόπουλος επαίνεσε τον «Πατριάρχη του Γένους», καθώς, όπως τόνισε «με τη σοφή του στάση, την επιμονή του σε πνεύμα αγάπης και καταλαγής, υπερβαίνει τα σοβαρά εμπόδια που υψώνονται κάθε φορά, όπως και τις αρνητικές συγκυρίες, και κατορθώνει να ακούγεται το ελπιδοφόρο “Χριστός Ανέστη” στις εκκλησιές που έμειναν στη σιγή για δεκαετίες. Η περιοχή της Σμύρνης υπήρξε για χιλιάδες χρόνια ένας χώρος υψηλού πνευματικού πολιτισμού και σημείο δημιουργικής συνάντησης της Ανατολής με τη Δύση. Είναι, όμως, και αφορμή θλιβερών αναμνήσεων. Ελπίζουμε, με την επικράτηση σωφροσύνης και πνεύματος συνεργασίας, υπερβαίνοντας αναχρονιστικές εμμονές, σεβόμενοι την κυριαρχία και την ταυτότητα του άλλου, να ζήσουμε καλύτερες ημέρες».

Στη φωτ. ο κ. Χαρακόπουλος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην παλαιοχριστιανική βασιλική της Εφέσου, με τον π. πρόεδρο της ΔΣΟ κ. Νεράτζη, τον Σύμβουλο κ. Μυγδάλη και τον κ. Virgillio Avato της Grotaferrata.

Έφεσος 2

Έφεσος 3

Έφεσος 4

Previous ArticleNext Article