Λάρισα

Μάξιμος: “Κίνδυνος για τη δημοκρατία τα fake news…”

Στον «κίνδυνο που συνιστούν για το δημοκρατικό πολίτευμα τα λεγόμενα «fake news», η διασπορά ψευδών ειδήσεων», αναφέρθηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος σε 35 μαθήτριες και μαθητές του 14ου Λυκείου Λάρισας, τους οποίους καλωσόρισε στη Βουλή.

Ο Θεσσαλός πολιτικός είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «φέτος μπήκα στα 50. Στα παιδικά μου χρόνια τα νέα τα ακούγαμε από την κρατική τηλεόραση την ΕΡΤ και την ΥΕΝΕΔ ή το κρατικό ραδιόφωνο, που στα εσωτερικά ζητήματα μετέδιδαν την επίσημη άποψη της κυβέρνησης. Οι εφημερίδες ήταν πολύ ισχυρές, πουλούσαν εκατοντάδες χιλιάδες φύλλα, και γνώριζες σε ποια παράταξη πρόσκεινται. Αργότερα, είχαμε την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας και στη συνέχεια την ιδιωτική τηλεόραση και τα ερωτηματικά για τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Και πλέον ζούμε στην εποχή του διαδικτύου, των sites, των blogs, και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του fb, του twitter κλπ. Οι εφημερίδες περνούν κρίση παγκοσμίως. Γιατί να πληρώσει κανείς για να διαβάσει την είδηση όταν μπορεί να την πληροφορηθεί δωρεάν και μάλιστα άμεσα; Έτσι βομβαρδιζόμαστε στο διαδίκτυο από ειδήσεις, αδυνατώντας, όμως, να τις διασταυρώσουμε. Είναι σύνηθες μια ψευδής είδηση να αναπαράγεται αδιασταύρωτη στο διαδίκτυο, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση αλήθειας!

Ερευνάτε τας γραφάς…

Δυστυχώς, περισσεύουν οι ανακρίβειες με στόχο τον εντυπωσιασμό και την προσέλκυση πολλών “κλικ” περιέργειας για διαφημιστικούς, άρα εισπρακτικούς, λόγους, αλλά και τα κραυγαλέα ψέματα με στόχο την καθοδήγηση και τον επηρεασμό του αναγνώστη, καταναλωτή, ψηφοφόρου. Το “δωρεάν” πάντα πρέπει να μας βάζει σε σκέψη! Γνωρίζετε, άλλωστε, τη συζήτηση που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για τον ενδεχόμενο επηρεασμό του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ από την Ρωσία στην εκλογή Τραμπ, με λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εκπορεύονταν από τη Μόσχα.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να είστε υποψιασμένοι, μην καταναλώνετε “αμάσητο” ότι σας σερβίρουν. Όσο μπορείτε προσπαθήστε να διασταυρώνετε την είδηση, αναζητώντας την πρωτογενή πηγή. Χρειαζόμαστε ενεργούς πολίτες και για να είναι κανείς ενεργός πολίτης πρέπει πρώτα από όλα να είναι καλά ενημερωμένος. Ερευνάτε τας γραφάς!»

Τα παιδιά, που αφού ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του κοινοβουλίου ξεναγήθηκαν στην έκθεση για τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, συνόδευαν η διευθύντρια του Λυκείου κ. Ασπασία Κασίδα και οι καθηγήτριες κ.κ. Ζωή Πουτσιάκα και Αγορή Σιλιτζή.

Previous ArticleNext Article