Ελασσόνα

Λιτά τα ονομαστήρια του μητροπολίτου Ελασσώνος

«Χαρίτωνος του σεβασμιοτάτου και θεοπροβλήτου μητροπολίτου της αγιωτάτης Μητροπόλεως Ελασσώνος, υπερτίμου και εξάρχου Ολύμπου, ημών δε πατρός και ποιμενάρχου, πολλά τα έτη».

«Χαρίτων του Πνεύματος, καταυγασθείς ταίς αυγαίς, φωστήρ εχρημάτισας, της εναρέτου ζωής, Χαρίτων μακάριε, συ γαρ ομολογία, αληθείας εμπρέψας, έλαμψας εν ερήμω, εγκράτειας τοις πόνοις. Διό των ευφημούντων σε, Πάτερ μνημόνευε». Κλήρος και ιεροψάλτες έψαλλαν προχθές Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, τα παραπάνω τροπάρια στην πόλη της Ελασσόνας. Ήταν τα τέταρτα ονομαστήρια του μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, που εορτάστηκαν με λιτό τρόπο.
Πέμπτη το πρωί, τελέσθηκε αρχιερατική πανηγυρική θεία λειτουργία με Αρτοκλασία στην κατάμεστη Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας, όπου χοροστάτησε ο εορτάζων σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συμπροσευχήθηκε ο σεβασμ. μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, ενώ συλλειτούργησαν και συμπροσευχήθηκαν μαζί τους οι αρχιμανδρίτες της Ι.Μ. Σπαρμού Ολύμπου π. Νικάνωρ(ηγούμενος της Μονής) και π. Χριστοφόρος, ο αρχιμανδρίτης – ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου(«Βαλέτσικο») Τσαριτσάνης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, ο αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του μητροπολιτικού ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, και πλειάδα κληρικών(αρχιμανδρίτες, κληρικοί, διάκονοι) από την Ελασσόνα, την Κοζάνη και από όμορους νομούς.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο «οικοδεσπότης» εορτάζων μητροπολίτης αρχικά ευχαρίστησε τον Θεό για τη δωρεά που χάρισε στην προσωπική του ζωή, και έκανε ειδική αναφορά με ευχαριστίες στον «καλό γείτονα» μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης, που βρέθηκε στην Ελασσόνα και συμπροσευχήθηκε στην εορτή του. «Οι προσευχές του και η αγάπη του με ενισχύουν και με δυναμώνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως Ελασσώνος και των άλλων Ι. Μητροπόλεων, τη φιλόξενη αδελφότητα της Ι. Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας για το έργο που επιτελεί(«Η αδελφότητα της Ι. Μονής Ολυμπιώτισσας αγαπά τον επίσκοπο και όλους τους ανθρώπους»), όπως και τις αδελφότητες των άλλων μονών, τους παρισταμένους διοικητή της 1ης Στρατιάς, δημάρχους με τους συνεργάτες τους, τις αρχές του τόπου, τους ιεροψάλτες και τον κόσμο της περιοχής που βρέθηκε στην Παναγία Ολυμπιώτισσα για να συνεορτάσει μαζί του.
Ακολούθησε η προσφορά του αντίδωρου στις αρχές και τον κόσμο από τον ίδιο τον εορτάζοντα μητροπολίτη. Στη συνέχεια, στο Αρχονταρίκι της Ι. Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας προσφέρθηκε καφές στις αρχές, στην οικογένεια και στους συνεργάτες του μητροπολίτη.
Παρά την ανακοίνωση της Μητρόπολης που ανέφερε πως ο μητροπολίτης δεν θα εορτάσει εφέτος τα ονομαστήριά του, δεν ήταν λίγοι οι πιστοί που βρέθηκαν στην Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας για να ευχηθούν «Χρόνια Πολλά» στον κ. Χαρίτωνα, υγεία και μακροημέρευση στον δεσπότη, που ήδη διανύει τον 4ο χρόνο στο «τιμόνι» της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος.
Πάντως, ως είθισται, ευχές δέχθηκε από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Θεσσαλίας και του νομού Λάρισας, από αιρετούς, από εκπροσώπους φορέων – οργανισμών – υπηρεσιών – οργανώσεων – συλλόγων, από τον απλό κόσμο, από συγγενείς και γνώριμους του κ. Χαρίτωνος, από κληρικούς της επαρχίας Ελασσόνας και άλλων περιοχών, από κατοίκους άλλων πόλεων, κ.ά.
Ακόμη, η Μητρόπολη Ελασσώνος δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα και μηνύματα προερχόμενα από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Πατριαρχεία, Ορθόδοξες Εκκλησίες, Μητροπόλεις, κ.ά.), ενώ έλαβε εόρτιες επιστολές και ευχές από προκαθημένους των Ορθόδοξων Εκκλησιών, καθώς και από τους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος και του εξωτερικού.
* Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία για τα ονομαστήρια του μητροπολίτη Ελασσώνος έδωσαν το «παρών»: Ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, ο δήμαρχος Δεσκάτης Δημ. Καραστέργιος, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας Διον. Μπαλούκας, Δημ. Λέκκας, Αλεξάνδρα Τσιαντέ – Κοντοχρήστου, Γιώργος Γιαννούλας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΕΛ) Ανέστης Σερετίδης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας(ΟΚΠΑΠ) Φώτης Καραγκόγκος, αντιδήμαρχοι του Δήμου Δεσκάτης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας Ελευθ. Μουλτσιάς, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Θωμάς Ζηρδέλης, η δασάρχης Ελασσόνας Ζωή Φτίκα, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί της περιοχής, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, δεκάδες κληρικοί και πιστοί ενοριών της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος και άλλων Ιερών Μητροπόλεων, μοναχές και μοναχοί από τις Αδελφότητες των Ι. Μονών της Μητρόπολης Ελασσώνος, συγγενείς του εορτάζοντος μητροπολίτη, κ.ά.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε») του Γιάννη Μουκίδη

Previous ArticleNext Article