Λάρισα

Κ. Αγοραστός: «Το τελευταίο που αφορά σήμερα τον πολίτη είναι το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση»

«Η απλή αναλογική αρέσει σ’ όλους, στα λόγια. Τι γίνεται όμως την επόμενη ημέρα όταν καλείσαι να προσφέρεις στο συνάνθρωπό σου πιο γρήγορα και αποτελεσματικά;»

«Η χώρα μας εξακολουθεί να δοκιμάζεται από παρατεταμένη κρίση. Το τελευταίο που αφορά σήμερα τον πολίτη είναι το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε συνέντευξή του σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.

«Αυτά που αφορούν τον πολίτη στην καθημερινότητά του – πρόσθεσε ο κ. Κ. Αγοραστός – είναι αν μπορεί να εξυπηρετηθεί με αξιοπρέπεια σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, αν έχει σχολεία και παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά του, αν έχει δρόμους και πεζοδρόμια για να μετακινηθεί με ασφάλεια και ταχύτητα, αν οι δημόσιες υπηρεσίες είναι λειτουργικές και φιλικές προς τον πολίτη.

Ας βάλουμε, λοιπόν, το άλογο μπροστά από το κάρο κι όχι το αντίστροφο όπως επιχειρεί η κυβέρνηση», σημείωσε με νόημα και υπογράμμισε ότι σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «έχουμε αναλογικό σύστημα συνδυασμένο με πλειοψηφική διάσταση».

Ο κ. Κ. Αγοραστός εξέφρασε την άποψη ότι «η απλή αναλογική αρέσει σ’ όλους, στα λόγια. Ως άκουσμα. Ως ταμπέλα. Τι γίνεται όμως την επόμενη ημέρα; Όταν καλείσαι να προσφέρεις στο συνάνθρωπό σου πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και να προχωρήσεις στην παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας;», διερωτήθη.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ χαρακτήρισε «εύγλωττη την ιστορική σιωπή των Συνταγμάτων ως προς το εκλογικό σύστημα των ΟΤΑ» καθώς, όπως εξήγησε, «αν ήθελε ο συντακτικός νομοθέτης, τότε θα μπορούσε να καθιερώνει τον αναλογικό ή τον πλειοψηφικό χαρακτήρα της εκλογής.

Δεν το έπραξε, διότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να προσαρμόζεται στις εκάστοτε επικρατούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, μέσα στις οποίες καλείται να επιτελέσει τη λειτουργία της η τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι πολιτικές περιστάσεις συνδέονται με αντικειμενικούς περιορισμούς του εκλογικού συστήματος και αυτό ακριβώς σημαίνει ότι οι νομοθετικές επιλογές δεν μπορούν να είναι αυθαίρετες ούτε να υπηρετούν σκοπιμότητες αναγόμενες στο στενό πολιτικό συμφέρον της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Previous ArticleNext Article